U tohoto onemocnění se střídají období bez obtíží a akutní bolestivé období, projevující se subjektivními příznaky. Klouby rukou či nohou jsou oteklé, zarudlé a bolestivé na dotek. Nejčastěji je zasažen kloub palce u nohy, odtud název podagra (podos – noha).
Dna - onemocnění, při kterém je úprava jídelníčku nutná
Metabolické zánětlivé onemocnění, dna, je způsobeno zvýšenou hladinou kyseliny močové. Krystaly soli se ukládají do kloubů, šlach či ledvin. Způsobují zarudnutí až silné bolesti kloubů. V ledvinách pak tvorbu kamenů.
Asi u jedné pětiny pacientů je příčinou nemoci genetická predispozice, ale u většiny pacientů je dna způsobena nesprávnou životosprávou – zejména vysokým příjmem masa, kořeněných výrobků a alkoholu. Pacienti trpí často současně s dnou i vysokým krevním tlakem, obezitou a zvýšenou hladinou cukrů a tuků v krvi.
- Při léčbě dny je proto vhodné upravit hladinu i ostatních látek v krvi a postupně snížit tělesnou hmotnost. Dietní opatření při léčbě dny spočívají zejména v redukci příjmu purinů, ze kterých se tvoří kyselina močová.
Potraviny s vysokým obsahem purinů – ideálně ze stravy vyloučit
- mladé maso – kuřecí, telecí
- zvěřina
- vnitřnosti – ledvinky, játra, mozeček
- uzeniny, paštiky, jitrnice
- mořské plody a ryby – sardinky, sardelky, šproty, tuňák, okoun, pstruh, losos
- kynuté a celozrnné pečivo
- potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
- kakaový prášek
Kromě potravin s vyšším obsahem purinů je třeba se vyhnout i konzumaci potravin, které ovlivňují metabolismus purinů. V tomto případě jde o alkohol – pivo, víno, lihoviny, a nasycené tuky. Omezit by se měla rovněž konzumace kakaa, silného černého čaje a kávy. Koření – chilli, pepř, kari, magi, česnek, křen, sice neobsahuje velké množství purinů, ale při dně se nedoporučuje pro jeho dráždivý účinek.
Potraviny se středním obsahem purinů – omezit jejich příjem
- masové vývary
- maso – hovězí, vepřové, drůbeží
- fazole, čočka, hrách, zelený hrášek
ANO v jídelníčku
A co by naopak jídelníček člověka nemocného dnou obsahovat měl? Určitě dostatečný příjem vody, která podporuje trávení a snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Dále adekvátní příjem ovoce a zeleniny, zejména v syrovém stavu.
Potraviny s nízkým obsahem purinů – doporučené
- mléčné výrobky – ideálně nízkotučné
- ovoce – jablka, hrušky, broskve, meruňky, pomeranče, třešně, borůvky, ananas
- ostatní zelenina – rajčata, mrkev, listová zelenina, okurky, cukety, ředkvičky
- vejce
- ořechy