- Jídlo se stalo prostředkem k navazování společenských vztahů a získávání náklonnosti.
Umocnění pohody jídlem přetrvává pak i v dospělosti (jídlo je napodmiňováno na televizi, knížku apod.). Veškeré oslavy a svátky nejsou v naší zemi spojovány s duchovními tradicemi, ale především s jídlem. Signálem k jedení není přirozená potřeba jíst, ale jiné podněty.
Jak rozlišit fyziologický hlad od emočního
Pokud nedovedete úplně odlišit, zda vás skutečně trápí hlad, nebo se potřebujete najíst, abyste zklidnili emoce a mysl, udělejte si před jídlem rychlý test. Zaškrtněte si ta tvrzení, která charakterizují váš „hlad.“ Srovnejte, zda převládají tvrzení z kategorie emoční nebo fyziologický hlad, a budete mít hned jasno.
Emoční hlad
|
Fyziologický hlad
|
přijde nárazově ihned, jako blesk z nebe, je velký a naléhavý
|
přichází postupně
|
vzniká v ústech (sbíhají se sliny) a v hlavě (prostřednictvím obrazů a myšlenek)
|
signály přichází ze žaludku
|
spouštěčem jsou emoce - stres, nuda, hněv, radost
|
spouštěč je kručení v břiše
|
automatické bezmyšlenkovité jedení v důsledku autopilota
|
vědomé jedení
|
krmíte emoci
|
plníte žaludek, přestanete jíst, když jste sytí
|
máte chuť na něco konkrétního – sladké, slané, bažení po určitém jídle
|
jíte cokoli, co vás zasytí
|
nevyřeší se jídlem
|
vyřeší se jídlem
|
pocity viny po jídle
|
příjemný pocit i po jídle
|
Co s emočním jedením ?
Pokuste se, než se pustíte do jídla - zejména mimo hlavní chody - zamyslet se nad tím, proč vkládáte něco do úst.
- Zhodnoťte si, na jakém stupni hladu se nacházíte před jídlem, v průběhu jídla a po jídle. Pocit hladu si označte na stupnici.
- Jednička představuje největší hlad, desítka, že už jste tak přecpaní, že se ani nemůžete hýbat a je vám těžko.
Když zjistíte, že se chcete pustit do jídla, i když nemáte hlad, zkuste si zodpovědět na otázku, co v té chvíli vlastně potřebujete. Třeba se cítíte být smutní. Tím, že si dáte nějakou sladkost, ztratíte informaci, kterou vám emoce dává a krátkodobě splín na duši vyřešíte čokoládou.
Co s přejídáním
Stupnice hladu slouží i k tomu, že když se přibližně v polovině jídla zastavíte a zhodnotíte, jak jste sytí, třeba předejdete přejídání. Často jíte rychle a bezmyšlenkovitě a překročíte stupeň sytosti dříve, než si uvědomíte, že máte dost. A když svůj žaludek naplníte jen přiměřeně, cítíte se po jídle příjemně a zvýší se vám hladina energie, při přejedení je tomu naopak.
Tip:
Pokuste se naladit na svoji mysl a tělo. Pomůže vám to rozlišit hlad fyziologický od emočního, přestanete se přejídat a nebudete jíst ze stresu či k umocnění pohody.