Doporučení vycházejí z důkazů vyplývajících ze studií sledujících vztah mezi příjmem sodíku a účinky na zdraví, zejména z pohledu kardiovaskulárních onemocnění a zdraví kostí. Vědecká komise EFSA pro výživu, potraviny nového typu a potravinové alergeny dospěla k závěru, že příjem sodíku ve výši 2,0 g/den představuje úroveň, na níž jsou u obecné dospělé populace snížená rizika kardiovaskulárních onemocnění a zároveň tato hladina umožňuje udržet rovnováhu sodíku v organismu.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin - nová doporučení pro sodík a chloridy
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval návrh doporučených výživových dávek pro sodík a chloridy a předkládá je k veřejné diskuzi. Chlorid sodný (sůl) je součástí běžně konzumovaných potravin, kde se podílí na celkovém chuťovém vjemu a u některých potravin plní i konzervační účely. V domácnostech jej používáme k dochucení pokrmů.
Komise se proto domnívá, že 2,0 g sodíku denně představuje bezpečný a adekvátní příjem pro obecnou populaci dospělých v EU. Stejná hodnota platí pro těhotné a kojící ženy. Příjem sodíku, který je považován za bezpečný a adekvátní pro děti, je extrapolován z hodnoty pro dospělé s přihlédnutím k požadavkům na příjem energie pro jednotlivé věkové skupiny. Hodnoty pro sodík jsou následující:
- 1,1 g/den pro děti ve věku 1-3 roky
- 1,3 g/den pro děti ve věku 4-6 let
- 1,7 g/den pro děti ve věku 7-10 let
- 2,0 g/den pro děti ve věku 11-17 let.
- U kojenců ve věku 7-11 měsíců se navrhuje adekvátní příjem (AI) 0,2 g/den na základě extrapolace odhadovaného příjmu sodíku u dětí ve věku 0–6 měsíců.
K návrhu je možno se vyjádřit na webu EFSA do 22.května 2019.
- Chceme-li získat množství pro sůl, je třeba vynásobit množství pro sodík 2,5 x. Hodnota 2 g sodíku odpovídá tedy 5 g soli.
Hodnota příjmu 5 g soli denně, kterou EFSA považuje za bezpečnou, se objevuje jako limit v doporučeních Světové zdravotnické organizace WHO. Tato hodnota je rovněž základem kritérií Vím, co jím pro jednotlivé výrobkové skupiny. Pokud budeme konzumovat převážně výrobky z jednotlivých skupin potravin, které splňují kritéria Vím, co jím pro sůl, měl by se příjem soli blížit hladině, kterou považuje EFSA za bezpečnou.
V České republice panuje názor, že příjem soli je v obecné populaci vysoký. Podle zprávy EU patříme mezi státy s nejvyšším příjmem soli.