O zdraví 9. 11. 2020
| PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Intolerance tedy nesnášenlivost na látku histamin se projevuje alergickými reakcemi od klasické kopřivky, po dušnost, bolest hlavy, rýmu. Je vcelku těžko rozpoznatelná od ostatních alergií. Pomoci může malý test s přezrálými banány.
Oč se jedná?
Nejlepší bude začít s vysvětlením pojmu histamin. Histamin je látka přírodního původu, která vzniká z aminokyseliny histidinu. Patří mezi tzv. biogenní aminy, které se podílejí na na metabolických procesech v buňkách a v malém množství jsou i přirozenou součástí potravin. Stejně jako histamin vznikají z aminokyselin, například tryptamin, jeden z nejznámějších biogenních aminů, vzniká z tryptofanu atd.
- Vyšší koncentrace biogenních aminů najdeme ve fermentovaných potravinách, jako je například sója, kvašená zelenina, sýry, víno, pivo a další.
Za běžných okolností nepředstavují biogenní aminy problém, jelikož jsou v organismu účinkem enzymů deaktivovány.
- Potíže však mohou nastat v okamžiku, kdy jich přijmeme velké množství nebo za situace, kdy je snížena schopnost jejich odbourávání.
Vysoké hladiny biogenních aminů se nachází ve velmi „zralých“ potravinách a jsou vlastně známkou kažení.
Mohou se vyskytovat například v rybách, mase, přezrálém a špatně skladovaném ovoci nebo houbách.
Zdravotní problémy pak mohou mít i lidé, kteří za běžných okolností histaminovou intolerancí netrpí.
Histaminová intolerance však potrápí ty, kteří vykazují sníženou schopnost odbourávání biogenních aminů způsobenou buď nedostatkem DAO (enzym diaminooxidáza – DAO), nebo je příčinou snížená aktivita tohoto enzymu.
- Je to vlastně úplně stejné jako u laktózové intolerance, jen se snížená aktivita či nedostatek týká jiného enzymu.
Co je tedy histaminová intolerance?
- Histaminová intolerance je tedy stav, kdy se z nadbytku histaminu nebo biogenních aminů objeví klinické příznaky.
Klinických příznaků histaminové intolerance je mnoho, záleží na tom, který z orgánů nebo orgánových soustav reaguje nejvýrazněji. Projevy se mohou různit, stejně tak i intenzita potíží.
Některé příznaky
Kardiovaskulární systém
|
Pokles nebo naopak vzestup krevního tlaku, svalová slabost, zrychlení srdečního rytmu
|
Kůže
|
Otoky, zarudnutí, kopřivka, svědění
|
Zažívací ústrojí
|
Bolesti břicha, křeče, nadýmání, plynatost
Nevolnost, zvracení
|
Dýchací ústrojí
|
Dušnost, kýchání, rýma
|
Centrální nervový systém
|
Bolesti hlavy (migrény), poruchy učení a paměti, podrážděnost, poruchy spánku
|
Test histaminové intolerance
Popravdě řečeno, je to dost obtížné, hlavně díky pestrosti možných klinických příznaků. Na histaminovou intoleranci ale mohou upozornit obtíže po konzumaci vína a přezrálých banánů.
Jednoduchým testem jsou právě banány – nezralé banány obtíže nezpůsobí, přezrálé plody ano.
Eliminační dieta je možnou léčbou
Léčbou histaminové intolerance je tzv. eliminační dieta, tedy strava s omezením histaminu a dalších biogenních aminů. Je ale třeba mít na paměti, že problematické nejsou jen poraviny obsahující histamin, ale i potraviny, které mají potenciál histamin uvolňovat.
- Za „bezpečné“ potraviny se považují obiloviny (s obsahem lepku i bezlepkové), čerstvé maso kromě kuřecího, zelenina mimo na histamin bohatých druhů (povoleny jsou brambory, sladké brambory, kořenová zelenina, některé brukvovité), luštěniny (hrách i fazole) a také řada ovoce včetně jablek, hrušek a nepřezrálých banánů (bez serotoninu).
- Z léků je vhodné užívání léků na alergie – antihistaminik, případně preparátu Daosin, který obsahuje enzym diaminooxidázu (DAO), jenž napomáhá odbourávání histaminu přijatého ve stravě.
Rizikové potraviny
- Obecně vše zrající i kvašené (mikrobiálně nebo jinak enzymaticky fermentované)
- Šampaňské, víno, pivo. Tyto druhy alkoholických nápojů obsahují vedle histaminu i jiné biogenní aminy a alkohol funguje jako inhibitor DAO. Nejvyšší obsah histaminu má šampaňské.
- Korýši, měkkýši
- Ryby. Hlavně v podobě sushi, ale rizikové jsou i čerstvé nebo konzervované. Vysoký obsah histaminu má hlavně makrela a sardinky.
- Kvasnice
- Uzeniny. Z uzenin především klobásy, obsahují velké množství tyraminu.
- Zrající sýry. Na histamin a tyramin je bohatý především čedar, camembert, brie a rokfór.
- Fermentované sójové výrobky
- Nakládaná zelenina, zejména kysané zelí
- Rajská jablka, včetně protlaků a kečupu
- Špenát, lilek, žampiony
- Čokoláda, kakao