Tuky jsou nenahraditelným zdrojem energie
Tvoří stavbu buněčných membrán, přispívají k růstu a vývoji organizmu, ke tvorbě hormonů a jsou tepelným izolantem.
Princip diety při zvýšených hodnotách cholesterolu a triglyceridů spočívá zejména ve snižování konzumace tuků, nikoli jejich úplného vyřazení. Jaké jsou zdravé hodnoty? Jaké potraviny jíst a jakým se vyhnout?
Tvoří stavbu buněčných membrán, přispívají k růstu a vývoji organizmu, ke tvorbě hormonů a jsou tepelným izolantem.
Při nedodržení těchto limitů může dojít k rozvoji aterosklerózy, která vede k infarktu myokardu, ischemické chorobě dolních končetin, cevní mozkové příhodě. Mezi rizikové faktory vzniku aterosklerózy patří např. obezita, hypertenze a diabetes.
Při dyslipidémii, tedy v případě, že nesplňujete výše doporučené koncentrace lipidů v krvi:
Snídaně: 50 g toustový chléb celozrnný, 40 g toustový chléb bílý, 20 g mandlové ořechové máslo,10 g jahodová marmeláda, 90 g banán, 100 g jablko, 3 g skořice
Oběd: 150 g vařená pohanka, 50 g vařené vejce,250 g zeleninový salát + 10 ml olivový olej
Svačina: 100 g červená paprika
Večeře: 80 g tofu marinované, 180 g bulgur, 200 g restovaná zelenina + 10 ml řepkový olej
Celkový E příjem: 7102 kJ, bílkoviny 76 g, sacharidy 221 g, tuky 52 g, vláknina 38 g.
Snídaně: 60 g ovesné vločky, 150 g bílý jogurt 3,8 %, 150 g hroznové víno, 15 g ořechy směs
Oběd: 200 g vařené brambory bez slupky, 120 g pečený losos bez kůže, 250 g zeleninový salát + 10 ml olivový olej
Svačina: 20 g žitný knäckebrot, 90 g banán
Večeře: 200 ml květáková polévka, 120 g celozrnné pečivo, 30 g lučina linie o 60 % méně tuku, 10 g Flora original, 10 g pažitka, 100 g zelenina
Celkový E příjem: 7314 kJ, bílkoviny 73 g, sacharidy 232 g, tuky 53 g, vláknina 31 g.
Snídaně: 80 g dalamánek, 10 g Flora original, 34 g eidam 30 %, 13 g krůtí šunka 92 % masa, 100 g rajče
Oběd: 150 g vařené celozrnné těstoviny, 100 g dušená směs zeleniny + 5 ml řepkový olej, 100 g restované krůtí maso + 5 ml řepkový olej, 150 g rajčatová omáčka s bylinkami
Svačina: 200 g jablko
Večeře: 100 g žitný chléb, 100 g hummus natur, 200 g zeleninový salát + 10 ml olivový olej
Celkový E příjem: 7152 kJ, bílkoviny 69 g, sacharidy 220 g, tuky 53 g, vláknina 40 g.
Upraveno podle doporučení Evropské společnosti pro ateriosklerózu
|
Doporučené potraviny |
Potraviny v omezeném množství |
Nevhodné potraviny |
OVOCE ZELENINA LUŠTĚNINY |
Veškerá čerstvá zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru. |
Restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích. |
Restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení. Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce. |
PEČIVO A OBILOVINY |
Celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, Müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky. |
Netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků. |
Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy. |
DEZERTY |
Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky, z odtučněného mléka, ovocné saláty. |
|
Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany. |
CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY |
|
|
Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy. |
OŘECHY |
Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany. |
Burské oříšky, pistáciové oříšky. |
Kokosové ořechy, slané oříšky. |
NÁPOJE |
ČAJ, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje. |
Alkohol, nízkotučné čokoládové nápoje. |
Čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty. |
DRESINKY KOŘENÍ |
Koření všeho druhy, jogurtové dresinky. |
Dresinky s nízkým obsahem tuku. |
Majonézy |
TUKY |
Celkovou spotřebu tuků snížit. |
Nenasycené rostlinné oleje-slunečnicový, kukuřičný, sójový. Monosaturované oleje- olivový, řepkový. Margaríny odvozené z těchto olejů. |
Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky. |
RYBY |
Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh. |
Ryby smažené v doporučovaném oleji. |
Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku. |
MASO |
Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí. |
Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1-2x týdně), drůbeží uzeniny. |
Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže. |
POLÉVKY |
Netučný vývar, zeleninové polévky. |
|
Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou. |
MLÉČNÉ VÝROBKY |
Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku, jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5%), vaječný bílek. |
Polotučné mléko do 2% tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30%tuku v sušině, např. Hit, Eidam, Atlet, Orion, Fit, Blaťácké zlato), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů. |
Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry nad 40 % tuku v sušině (např. smetanové sýry, Ementál, Primátor). |
Zdroj obrázků v textu: shutterstock.com
Autorka textu a jídelníčku je nutriční terapeutka.
Zdroj dietních doporučení: MUDr. Šárka Bílková, interní lékařka.