O zdraví 3. 5. 2019 | Daniel MarešDaniel Mareš

Jitrocel nám pomůže od zánětů, očišťuje a je vhodný i při dietách

Jitrocel mnohdy pokládáme za běžný druh trávy, kterého si na louce ani nevšimneme. Přitom se jedná o bylinku, která má pro naše zdraví blahodárné účinky. Užívat můžete jitrocelový čaj, sirup či nálev.

Stock Photos: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com

V posledních desetiletích se na něj trochu pozapomnělo a rozhodně nepatří mezi běžnou léčivku, která by byla ve výbavě každé domácnosti. Přitom jeho pozitivní účinky znali už lékaři ve starověku.

„Velkou výhodou této bylinky je v tom, že pro náš organismus nemá žádná negativa a snese ho snad každý. Tuto bylinku by neměly konzumovat snad jen těhotné a kojící ženy ,“ uvádí  lékařka MUDr. Lucie Nováková s tím, že pokud máte nějaké zdravotní komplikace, vždy je dobré se o užívání jakýchkoliv podpůrných přírodních prostředků poradit se svým lékařem.

Jitrocel také podporuje vylučování moči, může tak být možnou podporou při léčbě zánětů močových cest.

„Jitrocelový sirup ale můžeme kloktat například při zánětech ústní dutiny či dásní. Už stovky let je účinným přírodním pomocníkem i odvar z jitrocele při poranění kůže – do jitrocelového nálevu namočíme gázu a přiložíme jí na poraněné místo, ať už se jedná o popáleninu, říznutí, odřeninu či třeba o bodnutí hmyzem. Obklad pak necháme působit několik hodin. Účinný je ale i obklad z čerstvého jitrocele,“ připomíná Nováková.

Obecně platí, že jitrocel má protizánětlivé účinky a také tlumí kašel.

„Využíváno je ale i například semeno jitrocele indického – snižuje hladinu cukru v krvi a je také vhodný pro naše trávení. Získává se z něj inulin, který se používá jako vláknina. I obyčejný jitrocelový čaj je pak vhodným lékem proti zácpě."

Jitrocelový sirup

Užívat můžete například jitrocelový sirup, který je vhodný i pro děti, kterým jej podáváme po lžičkách až pětkrát denně. Sirup si můžete koupit v jakékoliv lékárně anebo si jej i udělat doma.

„Výhodou této bylinky je také to, že ji u dospělých celkem bez problémů můžete kombinovat i s dalšími, například s mateřídouškou či s fenyklem,“ říká lékařka s tím, že velmi oblíbená je také jitrocelová šťáva, kterou si můžeme vyrobit i doma.

  • Je vhodná při nachlazení, čistí žaludek, krev a pomáhá i při problémech s plícemi.

„Pro menší lahvičku vám k výrobě bude stačit půl kg čerstvých umytých lístků jitrocele kopinatého, které rozdrťte, přidejte půl litru vody a půl kg cukru a taky trochu medu. Výslednou směs následně přiveďte k varu a vařte asi čtvrt hodiny. Poté, co šťáva zhoustne, jí nalijte do připravené lahve a následně jí skladujte na chladném místě. Užívejte jednu polévkovou lžíci denně."

Tak jako z jiných bylinek, i z jitrocele si můžete dělat účinný čaj. Tento čaj je vhodný při různých virózách, jako je chřipka, nachlazení, nebo dalším zánětům dýchacích cest (v rámci podpůrné léčby) - zápal plic, angína. Jak už jsme uváděli výše, obecně totiž platí, že čistí plíce a průdušky. Čajové lístky jednoduše vylouhujte, nechte nápoj trochu vychladnout a pijte jej vlažný. Čaj užívejte jednou až třikrát denně. Pomáhá ulehčovat odkašlávání – zvyšuje tvorbu hlenu.

Jitrocel roste na loukách i na vaší zahradě

V našich podmínkách najdeme běžně jitrocel kopinatý, který má štíhlé listy a jitrocel větší s oblejšími listy. Oba dva můžeme bez problémů využívat a zpracovávat. Pokud máte zahrádku, tak nechte trávník trochu povyrůst a uvidíte, že tam pár rostlinek jitrocele určitě najdete. Nejvhodnější doba pro sběr jitrocelových listů je od června do srpna.

„Sbírejte je nejlépe ještě před tím, než rozkvete. V tu dobu v něm totiž najdeme největší koncentraci léčivých látek,“ uvádí Nováková a pokračuje: „Dejte pozor na to, aby se vám lístky při sběru a transportu nějak nepomačkaly, mohli byste tak totiž přijít o důležité a tělu prospěšné látky. Při špatné manipulaci listy rychle zčernají a ztratí účinné látky.“

Pokud máte například balkón, můžete jitrocel bez problémů sušit i na slunci.

„I tak si ale musíte dát pozor, abyste lístky neznehodnotili. Při sušení je neobracejte a co nejméně s nimi manipulujte. Sušte je jen v tenké vrstvě a na slunci je nenechávejte moc dlouho – mohlo by totiž dojít k jejich zčernání. Usušené lístky následně uložte do nádoby, klidně do sklenice od okurek, ale rozhodně se ji nesnažte napěchovat. Musí ve sklenici volně ležet - jen tak bude účinek této bylinky co nejsilnější. Nádobu také uchovávejte v temnu a suchu,“ uvádí odbornice.



Mohlo by vás také zajímat: