Černý bez, který právě rozkvétá a podle počasí bude vonět až do počátku června, je vysoce ctěn lidovým léčitelstvím. Nejsilnější jsou účinky, jestliže sušené květy využijeme pro přípravu čaje, uplatnění ale nachází také v kuchyni.
Květ bezinky pomáhá při bolestech a střevních potížích
Bezinky rozkvétají. Po roce zase přichází krátký čas jejich omamné vůně a krásy křehkých bílých květenství. S květy černého bezu do vaší domácnosti vstoupí nejen jaro, ale také zdraví. Nenechte si je uniknout. Víte, jak správně sušit? Kdy a s čím vším vám může pomoci?
Chladný neslazený čaj pomáhá při žaludečních a střevních potížích
- Má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou
- Uleví při menstruačních a neuralgických bolestech a migréně
- Popíjení vlažného neslazeného čaje pomáhá upravovat vysoký krevní tlak
- Lze jím kloktat při bolestech v krku, chrapotu, začínajícím kašli a při zánětu nebo otoku dásní
- Pomáhá při nachlazení, chřipce, angíně, bronchitidě, kašli, rýmě... Snižuje teplotu
- Je vhodný i pro vnitřní očistu organismu. Pomáhá nám zbavovat se především kyseliny močové, a tak léčí revma a dnu
- Je účinný i při potížích s močovými cestami a ledvinami
- Květ bezu obsahuje mimo jiné vitamíny P a C, které zpevňují cévní stěny. Je tedy pomocníkem při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech
Jak správě květy sušit
- Suší se celá, plně rozkvetlá květenství
- Květy se ulamují nebo odstřihávají z větví
- Květenství rozprostřeme v tenké vrstvě, nebo zavěsíme v dobře větrané místnosti
- Zhnědlé květy odstraníme, uskladníme jen ty, které mají světlou nažloutlou barvu
- Skladují se v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu
Zpestří jarní pitný režim
Květy černého bezu jsou také pro mnohé gurmány pochoutkou, kterou si nadšeně zpestří jarní jídelníček. Nejčastěji se smaží v těstíčku a připravuje se z nich limonáda. „Nejzdravější zpracování a konzumace květů černého bezu je nasušit a vypít jako čaj,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Zpracované jako řízky či limonáda jsou sice zdravé, ale více než léčivé jsou spíše zpestřením jídelníčku.
- Tip: Dvě polévkové lžíce sušených květů přelijte 0,5 l vroucí vody a nechte 10 min luhovat, pak přeceďte a pijte ho buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem. Připravit si čaj ale můžete i nyní, z čerstvých květenství
Limonáda je chutná, ale sladká
Úskalí má i často vyráběná limonáda. Je chutná, ale její zpracování vyžaduje použití cukru. „S ohledem na cukr už to není až tak velká zdravá pecka. Musíme prostě počítat s tím, že konzumujeme i cukr, takž ji rozhodně nelze doporučit diabetikům nebo lidem s nadváhou,“ varuje dietologa Karolína Hlavatá.
Bezinková limonáda je výborná vychlazená a s plátky citrónu. V lednici vydrží týdny. Občas je třeba odpustit plyn, který se v lahvích, do nichž ji slijete, tvoří.
- Tip: „Uvařte“ si limonádu: Na 2 litry limonády budete potřebovat velkou nádobu, jejíž objem je o něco větší než množství použité vody. Vlijete do ní 2 litry vroucí vody a nechte ji vychladnout. Přidejte asi 250 gramů cukru, 6 velkých omytých bezových květů a na plátky nakrájený citrón, nejlépe v bio kvalitě. Sklenici dejte na teplé místo. Když limonáda začne bublat, přelijete ji přes sítko do PET lahve a dejte do lednice.