Věděli jste, že vitamín C ve skutečnosti nechrání před nachlazením, ale „pouze“ pomáhá rychleji se uzdravit a zmírnit průběh onemocnění? Proto pokud se chcete vyhnout jarním rýmám a bolení v krku, potřebovat budete další důležité vitamíny a minerální látky, které vaše tělo posílí.
Neobvyklé posilovače imunity. Máte jich v jídelníčku dost?
Jaro a slunné počasí nás táhne ven, odkládáme oblečení, zatímco ve stínu to studeně fouká. Stýkáme se také s více lidmi a viry mohou zažívat žně. Abyste neupadli do spárů viróz a nachlazení, pomoci může nejen dobře známý vitamín C, ale i další posilovače imunity, do nichž byste to možná ani neřekli. A doplnit je můžete, i když na talíři právě nemáte ovoce ani zeleninu. V neděli 7. 4. oslavíme Světový den zdraví, tak se pojďme společně podívat na to, co pro své zdraví můžeme udělat právě v tomto období.
Když vitamín C nestačí
V případě imunity platí nejen že ji některé látky posilují, ale také že jejich nedostatek ji oslabuje. V jarních měsících by neměla tělu chybět tato silná pětka:
- Vitamín D pomáhající našemu tělu produkovat antimikrobiální proteiny posilující vrozené obranné mechanizmy.
- Vitamín E chránící buňky před poškozením a pomáhající posilovat imunitní odpověď na infekce.
- Vitamín A důležitý pro zrání imunitních buněk, které poté mohou lépe plnit svou funkci.
- Zinek podílející se na produkci imunitních buněk.
- Selen, štít před oxidačním stresem, a tedy posilující imunitní funkce.
Kromě vitamínů a minerálů je vhodné také posilovat vrozenou imunitu udržováním rozmanitého střevního mikrobiomu. O to se postará jídelníček bohatý na probiotika.
Vitamín D: každá ryba se počítá
Ryby jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku zařadit dostatek zdraví prospěšných omega 3 vícenenasycených mastných kyselin a vitamínu D. Proto by měli být na stole 2krát týdně. Nemusí se přitom vždy jednat o ryby čerstvé. Díky plechovce tuňáka vaše dělo přijme nejen vitamín D, ale i menší množství zinku jako bonus.
Vitamín E: večerní zobání
Vitamín E najdete převážně v rostlinných zdrojích. Zelená zelenina, avokádo, chřest a rostlinné oleje nebo obilné klíčky pomohou zajistit jeho dostatek. Pokud nejste příznivcem uvedených druhů zeleniny, nahradit ji můžete slunečnicovými semínky, mandlemi i lískovými ořechy. Doporučené množství je přitom 20 g semínek nebo 20-30 g oříšků. V rámci večerního zobání tak doplníte vitamín, který ženy ocení mimo jiné i kvůli jeho schopnosti zjemnit vrásky a zmírnit pigmentaci pokožky.
Vitamín A: sklenici s mlékem vypijte až do dna
Imunitní systém můžete podpořit mimo jiné sklenicí mléka. I v tomto případě získáte hned několik posilovačů imunity v jednom. A to vitamín A, vitamín D a zinek. Pokud dáváte přednost rostlinným mlékům, vyberte to o vitamín A obohacené. Sáhnout můžete i po zelenině – nechte se přitom vést barvou a vybírejte mezi žlutými, oranžovými a červenými plody.
Zinek: dopřejte si steak
Hovězí maso je skvělým zdrojem zinku. Ve 100 gramech se ho může skrývat 30 % doporučeného denního příjmu. Velké množství zinku obsahují i ústřice a další mořské plody. Zinek získáte i konzumací mléčných výrobků. Pokud dáváte přednost veganské stravě, skvělou možností pro vás jsou luštěniny a výrobky z nich, například čočka nebo tofu, dále ořechy a semínka. Vstřebatelnost zinku z rostlinných zdrojů je však obecně nižší než ze zdrojů živočišných.
Selen: hurá na houby
Selen hledejte v lese – v houbách. Pokud nepatříte mezi jejich milovníky, přidejte v obchodě do košíku para ořechy. Ty jsou vůbec nejbohatším zdrojem selenu. Obsahují ho tolik, že byste to s jejich konzumací rozhodně neměli přehánět. Bohatě postačí 1-2 para ořechy za den, jinak byste se mohli selenem předávkovat. Selen se vyskytuje i v mnoha dalších potravinách včetně masa, ryb a vajec, zeleniny či luštěnin. Obsah selenu v potravinách je závislý na jeho obsahu v půdě a v našem prostředí je v dnešní době již obsah selenu v půdě poměrně nízký.