O zdraví 3. 6. 2024 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

O čem vypovídá časté močení a změny vůně moči

Je to základní fyziologická funkce, díky níž se tělo zbavuje odpadu vylučovaného ledvinami a rovněž může hodně napovědět o našem zdraví. Většina z nás se učí chodit na záchod vyprazdňovat močový měchýř od tak útlého věku, že si ani nepamatuje, že by se to učila. A zeptat se na to, zda je vše v pořádku, se pak stydí.

Stock photos: ruigsantos/Shutterstock.com

Přesto, že chození na záchod je zcela přirozené, o tom, co se děje za zavřenými dveřmi, se příliš nemluví a vylučování patří k tabuizovaným tématům. To je patrné i z toho, kolik různých termínů se pro něj v hovorové češtině používá. Slyšet tak můžete nejen že někdo potřebuje čůrat, ale také jít „na malou“, nebo „na malou stranu“, „s pískem“, „tam, kam chodí i císařpán pěšky“ nebo „si odskočit“.

Kdy se jedná o časté močení?

Pravdou je, že kolikrát byste měli jít na záchod, není přesně dáno. Přibližně byste ale měli cítit potřebu jít čůrat 7krát za 24 hodin. Číslo závisí na několika faktorech.

  1. sklenice s vodouZaprvé se jedná o pitný režim, tedy kolik tekutin za den vypijete. Pokud někdo vypije 3 litry tekutin denně, i při hojnějším močení se nemusí obávat zdravotních komplikací.
  2. Nápoje jako káva, čaj, alkohol nebo soda mohou zvýšit vylučování tekutin, stejně jako čokoláda, kořeněné jídlo a kyselé ovoce. Pokud vás tedy v noci budí potřeba jít na toaletu, vyzkoušejte tyto potraviny odpoledne vynechat.
  3. Kouření, ale také stres a úzkost mohou přispívat k častější potřebě čůrat.
  4. Určité skupiny léků a zdravotní komplikace (mimo jiné diabetes, obezita, benigní hyperplazie prostaty nebo infekce močových cest) vyvolávají četnější močení.
  5. Z vlastní zkušenosti znají hledání toalety každou chvíli také těhotné ženy, u nichž může být močový měchýř dočasně stlačen rostoucím dítětem, případně ženy po porodu. U těch souvisí potřeba návštěvy toalety s oslabenými svaly močového měchýře a pánevního dna.

Proč je třeba ho řešit?

Nutkání k močení může být příznakem onemocnění včetně infekce močových cest, hyperaktivního močového měchýře nebo cukrovky. Proto v případě déletrvajících nevysvětlitelných obtíží navštivte lékaře.

Co znamená jiná vůně moči?

Všimli jste si, že moč je cítit různě a někdy není cítit vůbec? Vůně čpavku může značit dehydrataci. Pokud je tato vůně spojená s pocity pálení a bolestmi při močení a horečkou, jednat se může o infekci močových cest. Na infekci, konkrétně trichomoniázu, může poukázat i zápach po rybách. Sladká vůně může být příznakem cukrovky nebo infekce močových cest. Silný zápach může značit příliš vysoký příjem vitaminu B6 rozpustného ve vodě, proto je vhodné přečíst si složení užívaných doplňků stravy. Pokud patříte k milovníkům chřestu, vaše moč může být cítit po síře.

Lékaře je nutné navštívit v případě, že moč opravdu velmi silně zapáchá. Jednat by se mohlo o strukturální problém vedoucí k vylučování části obsahu stolice do moči.

Chce se vám stále čůrat?

Neustálé nucení na záchod může být způsobeno nadměrným pitím (kávy a dalších tekutin) nebo nervozitou, ale někdy může signalizovat i vážnější zdravotní problém. Tím může být bakteriální infekce močových cest, s níž se hojněji setkávají ženy po menopauze a ženy používající spermicidní gely. Jednat se může také o povolené pánevní dno objevující se po porodu nebo hyperaktivní močový měchýř.

žena na toaletěHyperaktivní močový měchýř se projevuje častou a náhlou potřebou močení a z vlastní zkušenosti ho zná až 16 % z nás. I když se může objevit v každém věku, jeho riziko stoupá u žen po menopauze, u mužů pak po 70. roce. Nekontrolovatelné nutkání může vyvolat odemykání domovních dveří, chlad nebo tekoucí voda.

Močení a pánevní dno

Povolené pánevní dno bývá spojeno s častějším močením a inkontinencí. I když se může zdát, že nemůže existovat špatný způsob čůrání, opak je pravdou. Pokud se vyvarujete chyb, snížíte tím riziko infekce močového měchýře i dysfunkce svalů pánevního dna.

  1. Při čůrání nezapínejte břišní svaly ani nezadržujte dech. Může to vést k oslabení močového měchýře.
  2. Abyste nezvyšovali riziko infekce močových cest, po vyprazdňování se otírejte zepředu dozadu.
  3. Seďte v uvolněné poloze, nezůstávejte v podřepu nad toaletní mísou.
  4. Nespěchejte, vyprázdněte celý močový měchýř.
  5. Neignorujte nucení na toaletu a potřebu nezadržujte.
  6. Nechoďte na toaletu „preventivně“, tedy, když nemusíte.
  7. Při sezení na toaletě se nehrbte, aby nevznikal zbytečný tlak na močový měchýř.
  8. Neprovádějte při močení cviky na posilování svalů pánevního dna (např. Kegelovy cviky).
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/in-depth/bladder-control-problem/art-20046597
https://www.urologyhealth.org/healthy-living/care-blog/2018/7-urologic-conditions-impacted-by-smoking
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6711374/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4821440/
https://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/oab-syndrom-syndrom-hyperaktivniho-mocoveho-mechyre/
https://www.livestrong.com/article/13730273-how-to-pee-properly/




Mohlo by vás také zajímat: