Pálení žáhy nebo také jícnový nebo gastroezofageální reflux (GERD) vzniká, když se v důsledku zvýšené tvorby kyselin a také povolením těsnosti spodního jícnového svěrače dostávají kyseliny ze žaludku do oblasti jícnu nebo dokonce až do úst.
Pálení žáhy - akutní první pomoc i dlouhodobá prevence
Hořko v ústech, pálení v krku a na hrudi – není to vůbec příjemné. Dostaví se, když se přejíme nebo se vrhneme do fyzické práce krátce po jídle. Co nám pomůže od akutních potíží a jak změnit svůj životní styl, když se pálení žáhy objevuje pravidelně?
Když kyseliny ze žaludku putují vzhůru
Kyseliny samozřejmě dráždí sliznici jícnu, což způsobuje nepříjemné projevy. Mezi ty může patřit:
- hořkokyselá chuť v ústech
- pálení či bolest za hrudní kostí
- říhání
- zvýšené slinění
- pocit, že se nám chce zvracet
- pocit plnosti
- nadýmání
- chronický kašel, chrapot a laryngitida
Pokud se u vás pálení žáhy objeví výjimečně po nějakém stravovacím „úletu“, o nic závažného se nejedná. To se někdy stane každému.
Problém ale je, pokud vás trápí tyto potíže pravidelně – pak už je nutné zpozornět a navštívit lékaře. Jednat se totiž může o závažnou chorobu. Dlouhodobý kontakt kyselin se sliznicí jícnu ji samozřejmě poškozuje a může vést až k chronickému zánětu jícnu a následně k nádorovým změnám sliznice.
Koho tento problém trápí?
Ze studií vyplývá, že celosvětově se reflux týká nejčastěji obyvatel Středního východu (až 33 %), Evropa ale bohužel nezůstává se svými až 26 % příliš pozadu. Naopak, nejméně se pálení žáhy vyskytuje v oblasti Východní Asie.
Pálení žáhy úzce souvisí se stravováním. Nejčastěji se objeví, když uděláte chybu – sníte mnohem více, než byste měli, zkombinujete pokrmy či nápoje, které mohou pálení žáhy vyvolat. Riziko pálení žáhy stoupá u kuřáků, lidí s nadváhou nebo obezitou a těch, kteří pijí ve větším množstvím kávu a jsou vystaveni dlouhodobému stresu. Pálení žáhy trápí také velmi mnoho těhotných žen, přičemž pravděpodobnost vzniku obtíží roste spolu se zvyšujícím se stupněm těhotenství (v důsledku hormonálních změn i růstu plodu).
SOS – první pomoc při pálení žáhy
Při akutních příznacích vám mohou pomoci volně prodejné léčivé přípravky, které mají za úkol neutralizovat žaludeční kyselinu, a tím ulevit sliznici jícnu.
- Zvolit můžete tablety, žvýkací tablety nebo tekuté suspenze.
- Nemáte-li po ruce žádný z těchto přípravků, pomůže akutní potíže zvládnout i lžička jedlé sody. Užijte ji rozmíchanou ve sklenici vody.
Ale POZOR! Soda není vhodná pro toho, koho trápí žaludeční vředy.
- Rozhodně není řešením se při potížích natáhnout – naopak se obvykle v pozici vleže nepříjemné pocity ještě zhorší. Zapomeňte také na často doporučované mléko, jogurt nebo mátu. I ty vám mohou spíše přitížit.
Zapomeňte na kávu i cigárko
Při trvajících zažívacích obtížích doporučujeme konzultovat zdravotní komplikace s lékařem. Ten pravděpodobně doporučí úpravu životosprávy – změnu jídelníčku s vyloučením potravin spouštěcích pálení žáhy, nekouření, v případě nadváhy a obezity pak snížení hmotnosti.
Je velmi individuální, které z potravin mohou právě u vás stát za pálením žáhy. Obecně se může jednat o:
- smažená jídla nebo potraviny/pokrmy s vysokým obsahem tuku
- čerstvé pečivo a pokrmy z kynutého těsta
- sladké pokrmy
- kávu a silný čaj, sycené a slazené nápoje
- potraviny a nápoje s vysokým obsahem kyselin (např. džusy, kolové nápoje)
- čokoládu
- česnek, cibuli, pálivá koření
- rajčata, papriku, zelí, citrusové plody
- mátu a potraviny obsahující mentol
Pokud výše uvedené změny samy o sobě nestačily, pak u vás bude pravděpodobně vhodné užívání léků. Jednat se může o přípravky na snížení tvorby žaludečních kyselin nebo podporující normální pohyblivost trávicího traktu. U některých pacientů si mohou obtíže vyžádat i chirurgické řešení (např. v případě kýly v oblasti bránice).
9 věcí, které pomáhají při pálení žáhy
- Jídlo nehltejte, jezte pomalu a jen do pocitu sytosti.
- Volte spíše menší porce a raději jezte 5–6× denně než 3× denně větší porci. Jíte-li ve spěchu, spíše hrozí přejedení.
- Jídlo vždy konzumujte vsedě, po jídle si dopřejte klid (ne v leže).
- Po jídle si nelehejte a vyvarujte se větší námahy a činností v předklonu i těch, které aktivují svaly v oblasti břicha.
- Snažte se omezit nebo zcela vyvarovat konzumace potravin a pokrmů, které vám pálení žáhy spouští (pomoci s jejich odhalením může jednoduchý „deníček“).
- Poslední večerní jídlo konzumujte minimálně 3 hodiny před ulehnutím.
- Trápí-li vás potíže vleže, zvolte při usínání polohu na levém boku a horní část matrace vypodložte, aby byla horní část trupu a hlava o něco výš.
- Zkuste zklidnit trávicí trakt pomocí bylinkového čaje s obsahem heřmánku nebo fenyklu.
- Nenoste oblečení těsnév oblasti pasu nebo příliš utažený pásek – i tyto faktory mohou k rozvoji potíží přispět.