V případech, kdy úprava životního stylu nepřináší kýžený efekt a je potřeba přistoupit k razantnějšímu řešení, se nabízí řešení operativní. Operace, jejichž cílem je redukce hmotnosti, se označují jako bariatrické.
Redukce hmotnosti bariatrií řeší i další zdravotní potíže
Bariatrické operace jsou přínosné především pro osoby s vyššími hodnotami BMI (body mass index) a již přítomnými zdravotními komplikacemi. Z rozsáhlých studií vyplývá, že chirurgická léčba může cukrovku buď úplně vyléčit, nebo alespoň výrazně zlepšit. Pacienti nemusí být odkázáni na inzulín, ale stačí jen léky. V souvislosti s úbytkem hmotnosti také klesá krevní tlak, hodnoty cholesterolu a kyseliny močové, celkově se zlepšuje kvalita života.
Většinu prováděných zákroků představují restriktivní operace, v poslední době je s výhodou využívána především plikace žaludku. Princip provedení je jednoduchý, můžeme si jej připodobnit ke švadlence, která dělá na sukni sámek. Zavinutím části žaludeční sliznice dovnitř dojde ke zmenšení žaludku.
Operace není pro každého
Operaci předchází důkladné vyšetření týmem odborníků, počínaje lékařem internistou, diabetologem, chirurgem, důležité je vyjádření psychologa a nutričního terapeuta, zda je pacient schopen dlouhodobě dodržovat režim a zda je jeho zdravotní stav únosný k operaci. Neplatí, že plikace vydrží všechno! Pokud se pacient přejídá nebo pije velké objemy tekutin, dojde k rozvolnění zavinutí a žaludek se zvětšuje na původní velikost.
Podmínkou jsou nutné nové návyky
Aby byl efekt operace co největší a nejtrvalejší, je důležité si již v předoperačním období osvojit určité návyky. Jedná se především
- trénink pravidelného jídelního režimu (jíst vícekrát denně je důležité proto, aby člověk vůbec stihl organismu dát potřebné živiny)
- nácvik pití malých objemů tekutin v průběhu celého dne (objem žaludku je po operaci pouze 150 ml, takže zvyk vypít najednou půllitr tekutin znamená reálné riziko rozvolnění plikace)
Je také žádoucí před operací zhubnout, zpravidla 5 kg. V případě vyšších stupňů obezity i více. Pacient se jednak již dostane do redukčního režimu a jednak významně sníží možná rizika vyplývající z operace (např. se zmenší játra a terén v dutině břišní se stává přehlednější).
Strava v prvních týdnech po operaci
Krátce po zákroku je nutné infuzní podávání léků a tekutin, délka infuzní terapie závisí na typu výkonu a pohybuje se od několika hodin (např. po gastrické bandáži či plikaci) po dobu několika dní (obecně po malabsorpčních výkonech). Následuje podávání ledových kostek a popíjení čiré vody, nejprve po lžičkách, postupně po doušcích. V prvních 1-2 týdnech po operaci je podávána strava tekutá, následuje 3-4 týdenní období stravy kašovité, s pozvolným přechodem na stravu běžné konzistence.
Objem jedné porce je omezen zprvu na 100 ml, s postupem času na 150 ml. Vhodnými potravinami pro období tekuté diety jsou polotučné zakysané mléčné výrobky (kefír, podmáslí, vodou ředěný jogurt), maso-zeleninové vývary, proteinové nápoje s vyšším podílem bílkovin. S výhodou se používá i neochucená bílkovina v prášku, sloužící k obohacení tekutých potravin o tolik důležité bílkoviny.
Ve fázi kašovité stravy mají být zařazovány přednostně potraviny bohaté na bílkoviny (rybí maso, drůbež, jogurty, tvarohy, pudinky, mléčné výrobky), poměrově menší část pak tvoří sacharidy (ovocné pyré, doměkka uvařená zelenina, brambory, dle individuální snášenlivosti doměkka uvařená rýže, těstoviny). Strava má být šetřící, nekořeněná, jídla doměkka uvařená. Z nápojů je nejvhodnější voda, slabší čaje, v menší míře 100 % vodou ředěné džusy (ovšem bez přídavku vlákniny), nebo zeleninové šťávy. Alkohol, sycené nápoje a káva nejsou v tomto období vhodné. Celkový denní příjem tekutin by měl činit 2-2,5 litru.
Dlouhodobá dieta - bariatrický talíř
Vhodné jsou zejména potraviny, které obsahují v malém objemu velké množství bílkovin (př. měkký a tvrdý tvaroh, maso, sardinky, tuňák, bílky).
Při sestavování jídelníčku se pacienti mohou řídit principem tzv. bariatrického talíře. Podstatou je, že polovina doporučeného objemu patří bílkovinám, zbývající objem se dělí mezi sacharidy a zeleninu. V případě svačin by polovina objemu měla náležet bílkovinám, zbytek zelenině nebo ovoci. K odměřování doporučené porce slouží měrky o různém objemu a krabičky o objemu 150 ml. Pro odměřování pevné stravy jsou vhodnější plošší krabičky, lépe tak odměříme např. plátek masa.
Důležitá doporučení:
- pravidelný jídelní režim 5-6 porcí / den
- pečlivé odměřování velikosti porce na 150 ml
- zajištění dostatečného příjmu bílkovin (bílkovina musí být součástí každého jídla, přednostní výběr potravin o vyšším obsahu bílkovin – např. namísto jogurtu skyr nebo tvaroh).
- tekutiny přijímat odděleně od pevné stravy (před a po jídle má být rozestup 30 minut), tekutiny popíjet, nepít najednou objem větší než 150 ml
- pečlivě kousat, nehltat, jíst a pít pomalu
- zpočátku odstraňovat tuhé slupky z ovoce a zeleniny, maso používat rozemlet, nebo nasekané na malé kousky
- prvních 14 dní po operaci léky drtit
Pooperační péče spočívá v pravidelných kontrolách na specializovaném obezitologickém pracovišti. Pacient by si měl před každou návštěvou pečlivě zapisovat jídelníček, vč. velikosti porce, druhu jídla a příjmu tekutin.