Slova generálního ředitele FAO
Generální ředitel FAO (= hlavní orgán OSN pro výživu a zemědělství) popsal iniciativu jako unikátní příležitost ke zvýšení světového povědomí vlivu ovoce a zeleniny na zdraví.
Dále dodává, že celosvětově čelíme zdravotní krizi, a proto je obzvlášť vhodné podporovat zdravé diety, které posílí náš imunitní systém.
- Zdůraznil, že OSN chce dostat do povědomí výživové a zdravotní výhody konzumování ovoce a zeleniny.
- Upozorňuje na možnosti jejich různorodosti, vyvážené, zdravé diety a životní styl.
- Poukazuje na snížení množství vzniklého odpadu a ztrát, vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádně rychle se kazící jídlo.
Proč konzumovat ovoce a zeleninu
Ovoce a zelenina je přidávána jako první z potravin do jídelníčku kojenců a měla by zůstat pravidelnou součástí jídelníčku po celý zbytek života.
- Obsahuje vlákninu, vitaminy, minerály a prospěšné fytochemikálie.
FAO a WHO doporučují sníst minimálně 400 g ovoce a zeleniny denně jako prevenci před chronickými onemocněními, jakými jsou rakovina, cukrovka, srdeční choroby a obezita. Stejně tak pomůže zajistit, aby nedošlo k nedostatku mikronutrientů. Pandemie covidu-19 zdůrazňuje vyvážení stravy a změnu ve stravování.
„K dosažení 400 g lépe 500 g/den stačí sníst 1 větší jablko, 1 papriku a kus okurky. Kromě zařazování různých druhů ovoce a zeleniny, dbejte také na barevnost na talíři. V neposlední řadě se soustřeďte na obměnu přípravy, tzn., že jsou vítány i různé úpravy ovoce a zeleniny – syrová /blanšírování/, pečení/ restování/, vaření ve vodě či páře /dušení/, kvašení. Výjimečně ji ogrilujte či ji vyzkoušejte udit a ještě méně často osmažte. Smažíte-li ji, konzumujte k ní navíc i jinak upravenou zeleninu. Chybou není ani jejich konzumace ve formě pyré či smoothie nápojů, v tomto případě si však hlídejte snědený objem,“ radí nutriční terapeutka Kristina Šístková
Méně odpadu a ztrát
Sníží-li se odpad z ovoce a zeleniny, sníží se tím také skleníkový efekt. Emise, budou nižší, stejně tak jako nároky na vodu a půdní zdroje.
Až 50 % ovoce a zeleniny produkovaných v rozvojových zemích je ztraceno během zásobovacího řetězce mezi sklizní a spotřebou.
Produkce pomeranče může stát až 50 litrů vody. Ztráty ovoce a zeleniny tedy představují také plýtvání těchto zdrojů, jako je voda či půda.
- Velkým množstvím ovoce a zeleniny se též zbytečně plýtvá kvůli jejich estetickým a fyzickým nepravidelnostem, kdy takové kusy jsou vyhazovány.
Šetrné zpracování
Minimálně zpracované ovoce a zelenina jsou ty, které projdou pouze čištěním, tříděním, ořezáváním, krájením, loupáním, které neovlivní jejich kvalitu a čerstvost.
- Minimální zpracování zajistí také zachování fyzických, chemických, senzorických a výživových vlastností.
Podpora udržitelnosti
Cíle udržitelného rozvoje zdůrazňují, že je důležité pomáhat zvyšovat produkci, zlepšovat dostupnost, bezpečnost, cenovou dostupnost a nestranný přístup k ovoci a zelenině. Podporovat ekonomiku, sociální udržitelnost a udržitelnost životního prostředí.
Šístková upozorňuje, že zelenina i ovoce jsou vhodné pro všechny. Pokud trpíte alergií či jiným onemocněním, kvůli kterému máte pocit, že nemůžete ovoce či zeleninu konzumovat, vždy se najde nějaký druh, který zařadit můžete. Zároveň pokud lékař doporučí konzumaci určitého druhu omezit, neznamená to, že ji musíte zcela vyřadit. Jen daného druhu nebudete jíst denně po kilech.