Lotos pomůže na kašel i záněty
Kořen lotosu obsahuje spoustu vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín C a velkou škálu minerálních látek i stopových prvků. Hojně se využívá i pro eliminaci zánětů v těle, posiluje celkové zdraví a podporuje zdraví mozku. Může být dokonce prevencí Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. A sušený lotos se využívá především jako prostředek pro lepší odkašlávání a odhlenění. Kousky lotosu nebo lotosový prášek povaříme, necháme ustát a scedíme.
Lotosová semena údajně prospívají ledvinám, slezině i srdci a využít se dají i ke zmírnění průjmu či při nespavosti. Díky obsaženým antioxidantům jde v případě lotosu o dokonalý přirozený posilovač trávicího a kardiovaskulárního systému.
Lotosový květ má pak na lidský organismus čisticí účinky. A rovněž je blahodárným pomocníkem při úzkostech, nadměrném stresu a vůbec během psychicky náročného období. Dokonale totiž uklidní a utiší nervový systém.
Lotos pro krásu i pěknou postavu
Díky vysokému obsahu vlákniny, který je v lotosovém kořenu ukrytý, jde o zajímavý prostředek pro redukční dietu. Vláknina totiž zajistí, že budeme rychleji a déle sytí. Následně pak zmírňuje pocit hladu a snižuje celkový energetický příjem. Tudíž ve výsledku brání i případnému přibírání na váze.
A protože lotos obsahuje antioxidanty i vitamín C, pomáhá nejen v přírodním léčitelství, ale rovněž v kosmetice. Sušený mletý kořen přidaný do krémů podporuje při pravidelném používání syntézu kolagenu, čímž pomáhá předcházet vzniku vrásek. Pokožku také chrání před působením slunečních paprsků, snižuje známky hyperpigmentace a eliminuje takzvané „stařecké skvrny“.
Lotosový kořen na talíři
Chcete-li tuto exotickou potravinu ochutnat, počítejte s tím, že je náročnější ho sehnat. K dostání je mražený, sušený nebo vakuovaný. V kuchyni se běžně používá jak kořen, tak i květ, stonky nebo semena. Kořen se musí oloupat a nakrájet, pak má nasládlou a oříškovou chuť. Je možné přirovnat jej například k pečeným kaštanům. Hodí se do salátů, polévek či do omáček. Je možné jej vařit, péct i smažit. A využívá se i k výrobě lotosového škrobu.
Ochutnejte lotos
Lotosová květní lůžka nakrájíme na velmi jemná kolečka, dáme do kastrolu, přidáme lžíci citrónové šťávy a lžíci sladidla, například javorového sirupu, medu nebo rýžového sladu. Pokrm lehce podusíme, ale je nutné jej hlídat, aby se nepřipálil. Vzhledem k obsaženému sladidlu bude mít tendence karamelizovat. K lotosovým lůžkům můžeme přidat i na kolečka nakrájenou mrkev nebo pórek.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: SYNKOVÁ, Hanka, Všechno je jedlé, TRITON, Praha, 2009