Fotografie: Tomáš Martínez |
Krustu na avokádové řezy dělám z rozmixovaných oloupaných mandlí, datlí a kakaa. Můžete však použít i jiné sušené ovoce a ořechy, které máte zrovna k dispozici. Pokud je ovoce příliš suché, tak během mixování přidejte trochu vody. Základem avokádového krému jsou kromě avokáda ještě zralé banány, javorový sirup, vanilka, psyllium a hlavně čerstvá máta, která přidá na osvěžující chuti. Na čokoládovou polevu si vystačíte jen s kakaem, kokosovým olejem a sirupem. Řezy uchovávejte v mrazáku a vyndejte těsně před konzumací. V teplých dnech tak budou opravdu osvěžující dobrotou.
Psyllium místo vejce či želatiny
Psyllium je rozpustná vláknina, která po smíchání s tekutinou nabobtná a zgelovatí a tím nejen prospívá našemu trávení, navozuje rychlejší pocit nasycení, pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru, ale i jí můžete použít na ztužení do nepečených dezertů či pojidlo místo vejce do pečených moučníků.
RECEPT: AVOKÁDOVÉ ŘEZY
SUROVINY na 24 porce
avokádo | 200g |
mandle | 150g |
kakao | 20g |
datle sušené | 150g |
javorový sirup | 100g |
vanilkový extrakt | 5g |
máta čerstvá | 5g |
sůl | 1g |
banán | 250g |
psyllium | 10g |
olej kokosový | 10g |
citrónová šťáva | 10g |
POSTUP
Datle, mandle a polovinu kakaa důkladně rozmixujeme a rukama rozprostřeme do hladka na dno formy vyložené pečícím papírem. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek, který společně s oloupanými zralými banány, 70 g javorového sirupu a čerstvou mátou rozmixujeme na hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku, špetku soli, lžíci psyllia, lžíci citrónové šťávy a důkladně krém promícháme a nalijeme na krustu do formy. Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme polevu. Rozpuštěný kokosový tuk smícháme se zbylým kakaem, sirupem a polijeme směsí avokádovou vrstvu. Řezy dáme do mrazáku zatuhnout a vyndáme cca 15 min před konzumací.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
38 g | 24 porce | Hlavní jídlo | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 102 | 268 | 2442 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 6 | 54,7 | - |
sacharidy | g | 11 | 28,4 | 258,5 | - |
z toho cukry | g | 8 | 20,8 | 189,9 | - |
tuky | g | 5 | 13,9 | 126,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 2,4 | 21,5 | max 1,1 g/100 g nebo 13% energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | max 0,1 g/100 g nebo 1,3% energetické hodnoty |
vláknina | g | 2 | 5,8 | 52,8 | |
sodík | mg | 0 | 0,073 | 0,662 | max 400 mg/100g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | max 20 g/100g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez