Recepty 10. 8. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Borůvkový koláč s tvarohem

Borůvky jsou velmi zdravé, doslova nabité vitamíny! Tak si z nich připravte něco dobrého - třeba borůvkový koláč z tvarohového těsta s drobenkou!

Foto: Pavla Vomastková
  • Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem antioxidačně působících látek, obsahují vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B a kyselinu listovou. 
  • Ve 100 g syrových borůvek nejdete 2,4 g vlákniny.

Ingredience: 20 porcí

Borůvky 500 g 
Na těsto:  
Polotučný tvaroh 250 g 
Celozrnná špaldová mouka 140 g 
Vejce 1 ks 
Čekankový sirup 50 g 
Med 30 g 
Slunečnicový olej 10 ml 
Prášek do pečiva 12 g
Vanilkový lusk  
Na drobenku:  
Celozrnná špaldová mouka 50 g 
Rozemleté ovesné vločky 60 g 
Slunečnicový olej 40 ml 
Třtinový cukr 30 g 

Postup 

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vytvořte z nich kompaktní těsto. 
  2. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a těsto do ní rovnoměrně rozetřete.
  3. Na těsto umístěte umyté borůvky (nebo jiné ovoce).
  4. Připravte si drobenku - smícháním celozrnné špaldové mouky, rozemletých ovesných vloček, slunečnicového oleje a třtinového cukru. 
  5. Drobenkou rovnoměrně pokryjte borůvky a koláč dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na cca půl hodiny. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  109,9 179  2198  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,7  6,1 75 -
sacharidy g  14,8 24,2 297  -
   z toho cukry g  6  9,8  121  -
tuky g 3,4  5,5  67  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5 0,8  10,1  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 3,5 5,7  70,4  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  0,26 0,42  5,13  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: