- Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem antioxidačně působících látek, obsahují vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B a kyselinu listovou.
- Ve 100 g syrových borůvek nejdete 2,4 g vlákniny.
Ingredience: 20 porcí
Borůvky | 500 g |
Na těsto: | |
Polotučný tvaroh | 250 g |
Celozrnná špaldová mouka | 140 g |
Vejce | 1 ks |
Čekankový sirup | 50 g |
Med | 30 g |
Slunečnicový olej | 10 ml |
Prášek do pečiva | 12 g |
Vanilkový lusk | |
Na drobenku: | |
Celozrnná špaldová mouka | 50 g |
Rozemleté ovesné vločky | 60 g |
Slunečnicový olej | 40 ml |
Třtinový cukr | 30 g |
Postup
- Všechny suroviny na těsto smíchejte a vytvořte z nich kompaktní těsto.
- Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a těsto do ní rovnoměrně rozetřete.
- Na těsto umístěte umyté borůvky (nebo jiné ovoce).
- Připravte si drobenku - smícháním celozrnné špaldové mouky, rozemletých ovesných vloček, slunečnicového oleje a třtinového cukru.
- Drobenkou rovnoměrně pokryjte borůvky a koláč dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na cca půl hodiny.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
20 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 109,9 | 179 | 2198 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,7 | 6,1 | 75 | - |
sacharidy | g | 14,8 | 24,2 | 297 | - |
z toho cukry | g | 6 | 9,8 | 121 | - |
tuky | g | 3,4 | 5,5 | 67 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,5 | 0,8 | 10,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 3,5 | 5,7 | 70,4 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 0,26 | 0,42 | 5,13 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).