Recepty 19. 1. 2022
| Ing. Hana Pávková Málková
Polévky jsou skvělou večeří, která vás v zimě příjemně prohřeje a zasytí. Dají se připravit na mnoho způsobů, vyzkoušet můžete třeba naši cibulačku s fazolemi.
Obyčejná cibule a tolik zdravá
Cibule obsahuje celou řadu vitaminů, minerálních látek a dalších prospěšných látek. Je považována za přírodní antibiotikum, a to především díky látce zvané allicin, která má na svědomí i štiplavou chuť cibule. Největší účinky proti bakteriím má však cibule syrová, proto můžete i tu do jídelníčku zařadit. Cibule je také zdrojem inulinu – rozpustné vlákniny, která má pozitivní vliv na náš trávicí trakt.
Kromě tradičních surovin jsou do cibulačky přidané i fazole, které polévku obohatí o bílkoviny a více vás tak zasytí.
Ingredience: 4 porce
cibule |
320 g |
řapíkatý celer |
200 g |
fazole v suchém stavu (např. fazole adzuki) |
100 g |
hovězí, nebo zeleninový vývar |
800 ml |
bílé suché víno |
140 ml |
řepkový olej |
12 ml |
sůl |
3 g |
petrželová nať |
3 g |
tymián, bobkový list |
|
Postup
- Fazole si předem namočíme a uvaříme v čisté vodě doměkka.
- Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká půlkolečka nebo čtvrtkolečka, pozvolna restujeme na troše řepkového oleje (cca 30 minut).
- Podlijeme vínem, přidáme tymián, bobkový list a osolíme.
- Víno necháme vyvařit, přidáme nakrájený řapíkatý celer a zalijeme vývarem.
- Vaříme cca 20 minut, dokud není cibule úplně měkká. Přidáme uvařené fazole a dle potřeby dochutíme.
- Před podáváním můžeme posypat čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce
|
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
201 |
46 |
802 |
100 kcal/100 g
|
bílkoviny |
g |
9 |
2 |
35 |
- |
sacharidy |
g |
23 |
4 |
93 |
- |
z toho cukry |
g |
6 |
1,5 |
25 |
- |
tuky |
g |
5,3 |
1,2 |
21 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
1,4 |
0,3 |
5,4 |
≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,1 g/100 g |
vláknina |
g |
6 |
1,4 |
24 |
≥ 1,2/100 g |
sůl |
g |
0,9 |
0,2 |
3,4 |
≤ 0,825/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).