- Hlíva působí pozitivně na obranyschopnost organismu, na poruchy metabolismu i kloubní potíže. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K, mastné kyseliny, dále i řadu minerálních látek - hořčík, fosfor, draslík, chrom, měď, železo, zinek a také selen.
- Hlíva pomáhá k optimalizaci hladiny cholesterolu v těle - najdeme v ní látky, které hladinu cholesterolu snižují, a také velký podíl vlákniny.
- Z hlediska podpory obranyschopnosti je hlíva cenná pro svůj obsah betaglukanů, které pozitivně působí na složky přirozené imunity.
Ingredience: 6 porcí
Hlíva ústřičná | 300 g |
Vlašské ořechy | 50 g |
Cibule | 70 g |
Řepkový olej | 30 ml |
Portské víno | 50 ml |
1 lžička čerstvého tymiánu | |
½ lžičky mletého nebo drceného kmínu | |
¼ lžičky mletého nového koření |
|
Sůl | 3 g |
Pepř | 2 g |
1 stroužek česneku |
Postup
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na řepkovém oleji.
- Jakmile zesklovatí, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zprudka osmahneme, přisypeme všechno koření (tymián, kmín, nové koření).
- Vlijeme portské víno a necháme ho zcela odpařit. Poté hlívu zhruba 10-15 minut dusíme.
- Před koncem přidáme nasekané vlašské ořechy, osolíme a opepříme, přidáme utřený stroužek česneku.
- Směs vložíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence paštiky.
- Podáváme na nasucho opečené celozrnné bagetce či chlebu, zdobíme pokrájenou jarní cibulkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 129 | 151 | 773 | ≤ 350 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,3 | 3,8 | 19,7 | - |
sacharidy | g | 5,4 | 6,3 | 32,4 | - |
z toho cukry | g | 2,2 | 2,4 | 12,5 | - |
tuky | g | 10,3 | 12,0 | 61,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 1,0 | 5,2 | ≤ 4 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,3 g/100 g |
vláknina | g | 2,4 | 2,7 | 14,1 | - |
sůl | g | 0,51 | 0,60 | 3,07 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 30 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky na chléb).