Cuketa je velmi univerzální zelenina, která se dá v kuchyni využít na nespočet způsobů. Můžete ji vařit, grilovat, smažit, zapékat. Připravit si z ní „bramborák“ nebo karbanátky, udělat si polévku nebo omáčku, ale i náhražku těstovin – cuketové nudle. Anebo naložit jako kyselou přílohu. Skvěle se uplatní i ve sladké kuchyni. Už jste vyzkoušeli cuketové lívance, muffiny nebo perník?
Krémové těstoviny s omáčkou z cukety z jednoho pekáče
„Nechcete cuketu?“ Až vám sousedi příště položí tuto otázku, řekněte rozhodně ANO! Protože tento lahodný a snadný recept na krémové těstoviny s cuketou z jednoho pekáče si zamilujete. Je to ideální tip na rychlou večeři, kdy zkombinujete pečenou cuketu, česnek a červenou cibuli s omáčkou z krémového sýra a parmazánu, celé to ovoníte italskými bylinkami a čerstvou bazalkou, a poté jednoduše smícháte s vašimi oblíbenými těstovinami. Sbíhají se vám sliny?
A jako bonus k tomuto skvělému využití nabízí cuketa řadu zdravotních benefitů:
- Cuketa má nízký obsah kalorií, což ji činí ideální potravinou pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržovat zdravou váhu.
- Vysoký podíl cukety v receptu přispívá k dennímu doporučovanému příjmu vlákniny.
- Cuketa je zdrojem vitamínu C a B6.
- Cuketa obsahuje vysoké množství vody, což přispívá k hydrataci těla, zvláště během horkých letních měsíců.
Ingredience: 4 porce
semolinové těstoviny | 250 g |
1 velká nebo 2 střední cukety | 1 800 g |
1 červená cibule | 120 g |
1 palička česneku | 60 g |
čerstvý krémový sýr typu žervé | 120 g |
2 lžíce olivového oleje | 30 ml |
1 lžička italských bylinek (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn) | 5 g |
sůl | 3 g |
pepř | 2 g |
voda z vařených těstovin | 80 ml |
parmazán | 60 g |
čerstvá bazalka | 5 g |
kůra z 1 citronu | 3 g |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- Větší cuketu zbavíme zrníček, u menších můžeme střed nechat. Na větší kostky nakrájenou cuketu a na klínky nakrájenou červenou cibuli dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, posypeme italskými bylinkami, solí a pepřem. Dobře promícháme.
- Navrch přidáme celou paličku česneku s odříznutou vrchní částí a také krémový sýr. Nemícháme.
- Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 35-45 minut, respektive do té doby, než zelenina (i česnek) změkne a lehce zkaramelizuje.
- Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Těstoviny scedíme, ale odložíme si stranou ca 80 ml vody z vaření.
- Jakmile je zelenina a česnek upečený, vyndáme pekáč z trouby. Měkké stroužky česneku z paličky vymačkáme na zeleninu, přidáme čerstvou bazalku dle chuti, strouhaný parmezán a část vody z těstovin a ponorným mixérem vše i s pečenou zeleninou a čerstvým sýrem rozmixujeme do hladké konzistence. Vodu můžeme v případě potřeby přidat.
- Do pekáče k omáčce přidáme uvařené těstoviny a dobře pomícháme.
- Na talířích naservírované těstoviny ozdobíme čerstvou bazalkou a citronovou kůrou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 504 | 71 | 2 018 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,1 | 3,2 | 92,2 | - |
sacharidy | g | 63,9 | 9,0 | 255,4 | - |
z toho cukry | g | 18,4 | 2,6 | 73,4 | - |
tuky | g | 19,8 | 2,8 | 79,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,5 | 1,1 | 29,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9,7 | 1,4 | 38,9 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,63 | 0,23 | 6,52 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).