Recepty 31. 7. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Krémové těstoviny s omáčkou z cukety z jednoho pekáče

„Nechcete cuketu?“ Až vám sousedi příště položí tuto otázku, řekněte rozhodně ANO! Protože tento lahodný a snadný recept na krémové těstoviny s cuketou z jednoho pekáče si zamilujete. Je to ideální tip na rychlou večeři, kdy zkombinujete pečenou cuketu, česnek a červenou cibuli s omáčkou z krémového sýra a parmazánu, celé to ovoníte italskými bylinkami a čerstvou bazalkou, a poté jednoduše smícháte s vašimi oblíbenými těstovinami. Sbíhají se vám sliny?

Krémové těstoviny s omáčkou z cukety
Foto: Lucie Nováková

Cuketa je velmi univerzální zelenina, která se dá v kuchyni využít na nespočet způsobů. Můžete ji vařit, grilovat, smažit, zapékat. Připravit si z ní „bramborák“ nebo karbanátky, udělat si polévku nebo omáčku, ale i náhražku těstovin – cuketové nudle. Anebo naložit jako kyselou přílohu. Skvěle se uplatní i ve sladké kuchyni. Už jste vyzkoušeli cuketové lívance, muffiny nebo perník? 

A jako bonus k tomuto skvělému využití nabízí cuketa řadu zdravotních benefitů:

  • Cuketa má nízký obsah kalorií, což ji činí ideální potravinou pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržovat zdravou váhu.
  • Vysoký podíl cukety v receptu přispívá k dennímu doporučovanému příjmu vlákniny.
  • Cuketa je zdrojem vitamínu C a B6.
  • Cuketa obsahuje vysoké množství vody, což přispívá k hydrataci těla, zvláště během horkých letních měsíců.

Ingredience: 4 porce

semolinové těstoviny 250 g 
1 velká nebo 2 střední cukety 1 800 g 
1 červená cibule 120 g 
1 palička česneku 60 g 
čerstvý krémový sýr typu žervé 120 g 
2 lžíce olivového oleje 30 ml 
1 lžička italských bylinek (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn) 5 g 
sůl 3 g 
pepř 2 g 
voda z vařených těstovin 80 ml 
parmazán 60 g 
čerstvá bazalka 5 g 
kůra z 1 citronu 3 g 

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  2. Větší cuketu zbavíme zrníček, u menších můžeme střed nechat. Na větší kostky nakrájenou cuketu a na klínky nakrájenou červenou cibuli dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, posypeme italskými bylinkami, solí a pepřem. Dobře promícháme.
  3. Navrch přidáme celou paličku česneku s odříznutou vrchní částí a také krémový sýr. Nemícháme.
  4. Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 35-45 minut, respektive do té doby, než zelenina (i česnek) změkne a lehce zkaramelizuje.
  5. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Těstoviny scedíme, ale odložíme si stranou ca 80 ml vody z vaření.
  6. Jakmile je zelenina a česnek upečený, vyndáme pekáč z trouby. Měkké stroužky česneku z paličky vymačkáme na zeleninu, přidáme čerstvou bazalku dle chuti, strouhaný parmezán a část vody z těstovin a ponorným mixérem vše i s pečenou zeleninou a čerstvým sýrem rozmixujeme do hladké konzistence. Vodu můžeme v případě potřeby přidat.
  7. Do pekáče k omáčce přidáme uvařené těstoviny a dobře pomícháme.
  8. Na talířích naservírované těstoviny ozdobíme čerstvou bazalkou a citronovou kůrou.

Pečená cuketa s cibulí a parmezánem v jednom pekáčiMixování upečené cukety se sýrem.

 

 

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  504 71  2 018  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 23,1  3,2  92,2  -
sacharidy g  63,9 9,0  255,4  -
   z toho cukry g 18,4  2,6   73,4 -
tuky g  19,8 2,8   79,1 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  7,5 1,1   29,9 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 9,7  1,4  38,9  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,63 0,23  6,52  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: