Výživná studená polévka

Studené zeleninové polévky jsou ideální na svačinu nebo před hlavním pokrmem, nikoli jako hlavní jídlo. Jsou sice plné vitamínů a vlákniny, ale postrádají důležité základní živiny, které během dne potřebujeme doplnit. Chcete-li se studenou zeleninovou polévku nejen osvěžit, ale i zasytit, tak přidejte do polévky zdroje bílkovin, např. jogurt, kefír, tofu nebo sýr. Do této okurkové polévky jsem přidala bílý jogurt a také zralé avokádo pro doplnění zdraví prospěšných tuků. K polévce přikusujte celozrnné pečivo, které je zdrojem komplexních sacharidů a máte krásně vyvážený letní oběd či večeři. Hodnotí odborná garantka, autorka článku a receptu Mgr. Zuzana Douchová

Okurkové gaspacho s avokádem 
Fotografie: Tomáš Martínez

 

SUROVINY

Okurka 400g
Česnek 10g
Avokádo 200g
Cibule jarní 50g
Máta čerstvá 5g
Bazalka 5g
Jogurt bílý 300g
Limetková šťáva 20g
Sůl 2g
Pepř 2g

 

POSTUP

Avokádo rozřízneme na půl, odpeckujeme a vydlabeme lžící vnitřek. Avokádo dáme společně s pokrájenou okurkou, česnekem, cibulkou a bylinkami do mixéru a důkladně vše rozmixujeme do hladka. Na závěr zahustíme bílým jogurtem, zakápneme limetkovou šťávou a dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladnout.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje

na porci

na 100g

celkem

Kritéria Vím, co jím

       
energetická hodnota (kcal] kcal   65 647,5 max 100  
bílkoviny  g   2,4 23,7  
sacharidy g   4,9 48,7   
  z toho cukry g   2,2 22,4  
tuky g   3,9  39,1   
  z toho          
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g    0,9  9,2 max 1,1 g / 100g 
    transmastné kyseliny (TFA) g    0  max  0,1 g / 100g
vláknina g    1,9 19,3   
sodík mg    0,081  0,807  max 350 mg / kcal
přidaný cukr g   0 max 2,5 g / 100g

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez