Výživná studená polévka
Studené zeleninové polévky jsou ideální na svačinu nebo před hlavním pokrmem, nikoli jako hlavní jídlo. Jsou sice plné vitamínů a vlákniny, ale postrádají důležité základní živiny, které během dne potřebujeme doplnit. Chcete-li se studenou zeleninovou polévku nejen osvěžit, ale i zasytit, tak přidejte do polévky zdroje bílkovin, např. jogurt, kefír, tofu nebo sýr. Do této okurkové polévky jsem přidala bílý jogurt a také zralé avokádo pro doplnění zdraví prospěšných tuků. K polévce přikusujte celozrnné pečivo, které je zdrojem komplexních sacharidů a máte krásně vyvážený letní oběd či večeři. Hodnotí odborná garantka, autorka článku a receptu Mgr. Zuzana Douchová
Fotografie: Tomáš Martínez |
SUROVINY
Okurka | 400g |
Česnek | 10g |
Avokádo | 200g |
Cibule jarní | 50g |
Máta čerstvá | 5g |
Bazalka | 5g |
Jogurt bílý | 300g |
Limetková šťáva | 20g |
Sůl | 2g |
Pepř | 2g |
POSTUP
Avokádo rozřízneme na půl, odpeckujeme a vydlabeme lžící vnitřek. Avokádo dáme společně s pokrájenou okurkou, česnekem, cibulkou a bylinkami do mixéru a důkladně vše rozmixujeme do hladka. Na závěr zahustíme bílým jogurtem, zakápneme limetkovou šťávou a dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladnout.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
Kritéria Vím, co jím |
|
energetická hodnota (kcal] | kcal | 65 | 647,5 | max 100 | |
bílkoviny | g | 2,4 | 23,7 | ||
sacharidy | g | 4,9 | 48,7 | ||
z toho cukry | g | 2,2 | 22,4 | ||
tuky | g | 3,9 | 39,1 | ||
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0,9 | 9,2 | max 1,1 g / 100g |
|
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | max 0,1 g / 100g | |
vláknina | g | 1,9 | 19,3 | ||
sodík | mg | 0,081 | 0,807 | max 350 mg / kcal | |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | max 2,5 g / 100g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez