- Pohanka je zdrojem kvalitních polysacharidů, vlákniny, ale i řady dalších látek. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, E, z minerálních látek pak vápník, železo, draslík či zinek, který ocení váš imunitní systém. Výjimečný je rovněž obsah rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém, je důležitý pro pevnost a pružnost cévní stěny. Protože neobsahuje lepek, hodí se pohanka i pro bezlepkovou dietu.
- Pečenou zeleninu můžete libovolně obměňovat dle aktuálních zásob – skvěle tak můžete zužitkovat cokoli, co najdete v lednici. Použít můžete třeba dýni, květák, brokolici, papriku nebo petržel.
- Nezapomeňte doplnit bílkoviny – například v podobě méně tučného sýra nebo kousku libového masa.
Ingredience: 4 porce
pohanka | 200 g |
mrkev |
300 g |
celer | 300 g |
červená řepa | 300 g |
olivový olej | 20 ml |
rozmarýn | 4 g |
tymián | 4 g |
pepř | 0,5 g |
sůl | 1 g |
nízkotučný čerstvý sýr typu žervé, případně cottage light | 200 g |
Postup
- Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zeleninu zakápneme olivovým olejem, opepříme a přidáme větvičky rozmarýnu a tymiánu.
- Takto připravenou zeleninu dáme na plech a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30-45 min., dokud není zelenina měkká (řepa se peče delší dobu, tak ji nakrájíme na menší kusy nebo necháme v troubě déle).
- Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem (zhruba v poměru 1 díl pohanky : 1,5 tekutiny). Osolíme a minutku povaříme. Vypneme plotýnku a necháme pod pokličkou cca 20 minut dojít.
- Upečenou zeleninu a uvařenou pohanku dáme do misky, promícháme a přidáme sýr.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 404 | 87 | 1614 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 13,7 | 3,0 | 54,7 | - |
sacharidy | g | 59,4 | 12,9 | 237,7 | - |
z toho cukry | g | 14,1 | 3,0 | 56,3 | - |
tuky | g | 14,9 | 3,2 | 59,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,7 | 1,2 | 22,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,1 | 1,5 | 28,4 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 1,37 | 0,30 | 5,46 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).