-
Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny. Neobsahuje lepek a je tak vhodnou surovinou i pro celiaky nebo alergiky. Pohanka je zdrojem kvalitních polysacharidů, vlákniny, ale i řady dalších látek. Výjimečný je obsah rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém.
Pohankové palačinky s vejcem a špenátem
Palačinky jsou klasikou, kterou snad miluje úplně každý. Zkuste si jednou za čas jídelníček zpestřit a připravit si palačinky z pohankové mouky a naslano, třeba podle našeho certifikovaného receptu. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci.
Palačinky lze připravit na stovky způsobů, ať už nasladko či naslano. Vyzkoušejte například variantu s vejcem, které palačinku obohatí o další bílkoviny. Přidat můžete i strouhaný nebo čerstvý sýr, vybírejte ale méně tučné a méně slané varianty. A neměla by samozřejmě chybět ani zelenina, například v podobě špenátu, který je během chvilky hotový.
Ingredience: 4 porce
Na palačinky: | |
pohanková mouka | 140 g |
vejce | 2 ks |
polotučné mléko | 250 ml |
řepkový olej | 20 ml |
sůl | 1 g |
Na dokončení: | |
vejce | 4 ks |
sýr madeland light | 60 g |
baby špenát | 300 g |
pažitka | 5 g |
pepř | 0,5 g |
Postup
- Z mléka, pohankové mouky, vajec a špetky soli vymícháme hladké těsto. Dle potřeby zahustíme moukou nebo zředíme mlékem do požadované konzistence, těsto necháme odležet.
- Rozpálíme si pánev a přidáme kapku řepkového oleje, vlijeme těsto a po chvíli na těsto doprostřed palačinky rozklepneme vejce, přidáme i listy mladého špenátu. Opékáme na mírném plamenu, aby byla palačinka i vejce hotové (žloutek může zůstat mírně tekutý, pokud nám to nevadí a jsme si jisti kvalitou vajec), pokud chceme mít žloutek více hotový, přiklopíme pokličkou.
- Palačinku posypeme strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit. Když je palačinka hotová, opatrně přeložíme okraje do středu, aby nám vznikl čtverec s dírou uprostřed, kde zůstane nepřekrytý žloutek. Opatrně vyndáme z pánve na talíř, posypeme čerstvou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.
- Pokud se veškerý špenát do palačinky nevejde, podusíme jej a podávejte k palačince vedle.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 365 | 132 | 1 459 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 22,9 | 8,3 | 91,8 | - |
sacharidy | g | 29,6 | 10,7 | 118,4 | - |
z toho cukry | g | 5,0 | 1,8 | 19,9 | - |
tuky | g | 18,5 | 6,7 | 74,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,4 | 1,9 | 21,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 4,1 | 1,5 | 16,4 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,91 | 0,33 | 3,66 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).