Proč zvolit pošírování?
Pošírování je tepelná úprava, kdy se teplota tekutiny udržuje pod bodem varu. Jedná se o velmi šetrnou úpravu a pro kuřecí maso se skvěle hodí.
- Maso si zachová svou šťavnatost a nevysuší se, což je u kuřecích prsou častý problém.
- Maso si také zachová více prospěšných látek, než když ho smažíte nebo pečete při vyšších teplotách.
Jako tekutinu, ve které kuřecí maso „vaříte“, je nejlepší zvolit vývar, můžete ale použít i vodu, do které přidáte různé koření a bylinky, přidat můžete i trochu bílého vína. S masem můžete rovnou „uvařit“ i libovolné druhy zeleniny, i té nižší teplota prospěje a zachová si více vitaminů.
Ingredience: 4 porce
kuřecí prsa | 600 g |
mrkev | 250 g |
brokolice | 450 g |
řapíkatý celer | 100 g |
citron | 1/2 |
bobkový list, celý pepř, nové koření, čerstvý tymián, petrželka | |
sůl | 3 g |
tříbarevné těstoviny | 240 g |
Postup
- Do hrnce dáme vodu (pro lepší chuť můžeme použít vývar), přidáme na plátky nakrájený citron, bobkový list, celý pepř, nové koření a čerstvé bylinky – petrželku a tymián. Do vody přidáme na silnější plátky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a růžičky brokolice.
- Vodu přivedeme k varu a 5 minut zvolna povaříme.
- Kuřecí prsa si očistíme, nakrájíme na porce a přidáme do vody k zelenině.
- Pozvolna „vaříme“ těsně pod bodem varu cca 10 minut.
- Hrnec odstavíme a necháme ještě 10 minut stát, poté maso i zeleninu vyndáme.
- Zbytek vody s kořením a bylinkami svaříme (zredukujeme) na silnou šťávu.
- Tříbarevné těstoviny uvaříme na skus, slijeme a promícháme s uvařenou zeleninou a šťávou.
- Na závěr přidáme rozkrájená kuřecí prsa a dozdobíme čerstvými bylinkami.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 449 | 77 | 1796 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 42 | 7,2 | 169 | - |
sacharidy | g | 54 | 9,1 | 214 | - |
z toho cukry | g | 6,6 | 1,1 | 27 | - |
tuky | g | 7,5 | 1,3 | 30 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 0,3 | 7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7 | 1,2 | 28 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,2 | 0,4 | 8,9 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).