Školní svačiny 1. 10. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Školní svačina: Čokoládový termix

Tento domácí čokoládový termix je lahodnou kombinací jemného tvarohu, bohatého čokoládového pudinku, rozpuštěné hořké čokolády a křupavých plátků mandlí, obohacený o svěží chuť lyofilizovaných jahod. Ideální jako zdravá a chutná svačina do školy. Ručíme vám za to, že po vyzkoušení už budete termix připravovat jen doma!

Domácí čokoládový termix

Recept spojuje jednoduchost s nutriční hodnotou, díky které děti získají dostatek energie na zbytek dne.

  • Hořká čokoláda dodává bohatou chuť a zdravé tuky, zatímco tvaroh zajišťuje potřebné bílkoviny.
  • Lyofilizované jahody a plátky mandlí nejen zvyšují obsah vlákniny, ale také přidávají příjemnou texturu a svěžest.

Připravte svým malým školákům tuto lahodnou svačinku, která je nejen zasytí, ale i potěší jejich chuťové pohárky.

U tohoto receptu se vyplatí příprava den předem. Když necháte termix přes noc v lednici, chutě se lépe propojí a textura bude krémovější. Navíc, pokud se termix odleží, lépe se zpevní, což dětem usnadní jeho přenášení a následnou konzumaci ve škole. A my rodiče zase oceníme, že nám příprava předem ušetří čas ráno, kdy býváme obvykle ve spěchu.

A rozhodně doporučujeme připravit si termix rovnou ve větším množství. Protože jakmile ho ochutnáte i vy rodiče, budete dětem závidět.

Ingredience (1 porce)

Na termix:  
polotučné mléko (1,5 % tuku) 100 ml 
čokoládový pudinkový prášek 10 g 
1 lžička medu 5 g 
hořká čokoláda (min. 60 % kakaa) 20 g 
měkký tvaroh polotučný (3,8 % tuku) 50 g 
Na dokončení:  
1 lžíce lyofilizovaných jahod 3 g 
1 lžíce mandlových plátků 8 g 

Postup 

  1. příprava domácího termixuDle návodu na obale si připravíme hustý čokoládový pudink. Ještě do teplého nalámeme hořkou čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme dohladka. Necháme vychladnout.
  2. Tvaroh si prošleháme s medem a postupně zašleháme vychladlý pudink.
  3. Hotový čokoládový termix přelijeme do menší misky nebo dózy s víkem. Navrch ozdobíme sušenými jahodami a mandlovými plátky. Dózu uzavřeme.

Nutriční hodnoty

  • energetická hodnota: 320 kcal
  • bílkoviny: 14 g
  • sacharidy: 30 g
  • tuky: 16 g
  • vláknina: 4 g

Doba přípravy

  • 15 minut

Finanční náklady

  • ca 35 Kč (dle cen k 8/2024)

Recept je součástí našeho projektu Školní svačiny.

 
Příprava a foto: Lucie Nováková


Mohlo by vás také zajímat: