Recepty 26. 4. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Smažená rýže se zeleninou a žampiony

Pokud hledáte rychlou a chutnou večeři či oběd, máme pro vás skvělý tip. Smažená rýže je pokrm z jednoho hrnce, respektive pánve (hodit se bude velký wok s nepřilnavým povrchem). Mimo to jde o ideální způsob, jak zužitkovat zbylou rýži od oběda z předešlého dne.

Foto: Pavla Vomastková

Také se vám občas stane, že při vaření oběda připravíte doslova kopec rýže, kterou naráz zkrátka nespotřebujete a následně řešíte, co se zbylou rýží? Pak je recept na smaženou rýži ideální příležitostí, jak takové přebytky zpracovat. 

Na tento recept lze použít jak rýži bílou (ideálně jasmínovou nebo basmati), tak rýži hnědou (natural). Tu jsme použili i my, protože:

  • má oproti té bílé vyšší podíl vlákniny,
  • obsahuje i více vitamínů skupiny B a E a minerálních látek, zejména draslíku, hořčíku, železa či vápníku,
  • je velmi lehce stravitelná,
  • je vhodnou potravinou pro osoby s intolerancí lepku.

Ingredience: 2 porce

hnědá rýže (uvařená den předem) 250 g 
řepkový olej 50 ml 
vejce 2 ks 
červená cibule 60 g 
česnek 1 stroužek 3 g 
mrkev 150 g 
jarní cibulka 20 g 
žampiony 50 g 
hráškové lusky 150 g 
sojová omáčka 1 lžíce 20 g 
rybí omáčka 1 lžíce 20 g 
čerstvý koriandr na dokončení  

Postup 

  1. Den předem si dle návodu uvaříme rýži, necháme vychladnout a dáme do lednice. Nebo použijeme zbylou rýži od oběda.
  2. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli doměkka, nikoli do zhnědnutí. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a také krátce osmahneme.
  3. Vejce si rozkvedláme, vlijeme do pánve a usmažíme.
  4. Do pánve vsypeme vařenou rýži a restujeme několik minut, až rýže zesklovatí.
  5. K rýži přidáme na plátky nakrájené žampiony, na slabé nudličky nakrájenou mrkev a hráškové lusky. Opékáme přibližně 3 minuty.
  6. Do pánve nalijeme sójovou a rybí omáčku a necháme všechnu tekutinu odpařit.
  7. Pánev stáhneme z ohně, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a promícháme.
  8. Servírujeme posypané pokrájeným čerstvým koriandrem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 500  121  1 001  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 15,9  3,8  31,7  -
sacharidy g  41,5 10  82,9  -
   z toho cukry g 8,6  2,1  17,2 -
tuky g  30,4 7,3   60,8 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,0 1,0  7,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 5,9  1,4   11,7 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  2,86 0,69   5,72 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: