Recepty 13. 4. 2022 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Špaldové mini mazance s mandlemi

Dovedete si představit Velikonoce bez mazance? Zkuste si letos upéct toto tradiční velikonoční pečivo v trochu jiné podobě. Místo jednoho velkého mazance budete mít hned 6 mini mazanců, navíc veganských.

Foto: Daniela Lilling
  •  bez vajec, bez mléka, bez živočišných tuků

Ingredience: 6 mini mazanců (30 porcí)

hladká špaldová mouka 600 g 
třtinový cukr 150 g 
sojový nápoj 200 ml 
rostlinný tuk na pečení 60 g 
sušené droždí 5 g 

1 lžička sušené pomerančové kůry

15 g 
1/4 lžičky soli 1,25 g 
mandlové plátky 20 g 

Postup

  1. Do velké mísy prosijeme mouku společně s droždím, solí i pomerančovou kůrou.
  2. Sójový nápoj jen lehce zahřejeme a rozpustíme v něm cukr i rostlinný tuk - postupně přiléváme k mouce a rukama nebo pomocí robotu vypracujeme hladké a pružné těsto. V případě potřeby přidáme trochu více mouky nebo sójového nápoje.
  3. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout 1,5 hodiny.
  4. Nakynuté těsto ještě jednou propracujeme a rozdělíme na 6 rovných dílů, ze kterých utvoříme bochánky.
  5. Necháme kynout dalších 30 minut a předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Nakynuté mini mazance potřeme sójovým mlékem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme do zezlátnutí, přibližně 40 minut.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

30 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 108   303 3234  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  2,9  8,1  86 -
sacharidy g 19  53   568 -
   z toho cukry g 5 14,1   150 -
tuky g  2,2 6,1   65  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7 2,1  22,4  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  0,9  2,5 27  -
sůl g  0,06  0,16  1,75 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: