Recepty 30. 10. 2024 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Thajské červené curry

Nechte se unést exotickými vůněmi Thajska přímo ve vaší kuchyni! Toto červené curry představuje dokonalou harmonii chutí a zdravých ingrediencí. Kombinace libového kuřecího masa s pestrobarevnou zeleninou a aromatickým kokosovým mlékem vytváří lehký, ale přitom vydatný pokrm, který vás zasytí bez pocitu těžkosti.

Thajské červené curry
Foto: Pavla Vomastková

Curry je jedním z celosvětově nejpopulárnějších pokrmů. Existují  tisíce variant - liší se výrazně podle země, odkud pochází i domácnosti, kde bylo uvařeno. Jedno však mají všechny curry společné - jedná se o kořeněný pokrm, připravený ze zeleniny, případně masa.

Tradiční thajské ingredience jako citronová tráva, limetové listy a zázvor dodávají jídlu autentickou chuť a zároveň podporují imunitu a trávení. Použití light varianty kokosového mléka a množství čerstvé zeleniny činí z tohoto receptu nutričně vyváženou volbu i pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií. Natural rýže pak dodá tělu potřebnou dávku komplexních sacharidů a vlákniny.

Příprava je překvapivě jednoduchá a během 45 minut máte na stole lahodný pokrm plný vitamínů, minerálů a antioxidantů. Červené curry je ideální volbou pro všechny, kdo chtějí zdravě jíst, ale nehodlají se vzdát plné chuti a požitku z jídla.

Ingredience: 4 porce

kuřecí prsa bez kůže 400 g 
zeleninový vývar 500 ml 
kokosové mléko light 400 ml 
½ červené papriky 60 g 
½ žluté papriky 75 g 
1 menší cuketa 250 g 
½ pórku 200 g 
cukrový hrášek 200 g 
červená curry pasta 50 g 
1 stroužek česneku 3 g 
čerstvý zázvor 30 g 
2 ks citronové trávy 8 g 
5 ks sušených limetových listů 0,5 g 
2 lžíce rybí omáčky 30 g 
1 lžíce slunečnicového oleje 14 g 
1 lžička třtinového cukru 7 g 
1 limetka  
čerstvý koriandr 2 g 
rýže natural 200 g 

Postup 

  1. červené curryNa rozpáleném olej si osmahneme na kousky nakrájené maso.
  2. Přidáme rybí omáčku, cukr, curry pastu, nadrobno nakrájený česnek, citronovou trávu, sušené limetové listy a nastrouhaný čerstvý zázvor, společně osmahneme.
  3. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem a chvíli povaříme.
  4. Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu, kterou povaříme po dobu dalších 5 minut.
  5. Před podáváním odstraníme citronovou trávu a limetkové listy.
  6. Ozdobíme čerstvým koriandrem, zakápneme limetkou a podáváme s rýží natural, kterou jsme si mezitím uvařili dle návodu.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  513 80  2 052  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 30,6  4,8  122  -
sacharidy g  58,9 9,2  236  -
   z toho cukry g 11,5  1,8  45,8  -
tuky g 18,6  2,9  74,4  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 7,2  1,1  28,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,7  1,2  30,9  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 4,17  0,65  16,69  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: