Recepty 2. 12. 2020 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Voňavé vánoční perníčky s medem

Vyzkoušejte voňavé vánoční perníčky oslazené pouze medem. Za použití špaldové a žitné mouky. Mají nízký obsah tuku a jsou bez přidaného dalšího cukru.

Vánoční perníčky - Foto: Karolína Alexiová

Zdravé perníčky bez výčitek

Perníčky k Vánocům patří a každá rodina má na ně jiný recept. Tyto perníčky nepotřebují delší dobu na změknutí, jsou hezky vláčné díky medu a špaldové mouce. Můžete je konzumovat rovnou po upečení nebo je ještě ozdobit podle chuti a fantazie. Na zdobení perníčků použijte jeden bílek smíchaný s lžičkou citrónové šťávy a trochou stévie. Důkladně vše promíchejte, aby byla poleva úplně hladká a hustá tak akorát na zdobení.

Ingredience 28 ks - velikost 4 cm

mouka celozrnná špaldova 200 g
žitná mouka 100 g
med 100 g
kypřící prášek  5 g
žloutek (2ks) 40 g
olej řepkový 60 g
perníkové koření 10 g
pomerančová kůra 5 g
sůl 1 g
kakao 5 g
vaječný bílek 20 g

Postup

  1. V míse si smícháme mouky, kypřící prášek, kakao, kůru z pomeranče a perníkové koření.

  2. Pak přidáme vejce, med a olej. Ochutnáme a v případě potřeby ještě osladíme.

  3. Pokud je těsto řídké nebo lepivé tak přisypeme ještě mouku. Pokud je těsto sušší přidáme pár lžic rostlinného nebo polotučného mlékem.

  4. Vypracujeme těsto, které necháme ideálně přes noc uležet v lednici.

  5. Pak z povoleného těsta vyválíme na pomoučněném válu 3 mm tenkou placku a vykrajujeme formičkami perníčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem.

  6. Troubu předehřejeme na 170 ° C a pečeme cca 10 min do růžova. Lepší je vyndat dřív, než později, jinak ztvrdnou.

  7. Ještě teplé potřeme bílkem a pak dáme vychladnout.

  8. Můžete konzumovat rovnou nebo je ještě ozdobit dle chuti (bílek smíchaný s citrónovou šťávou a stévií).

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  104  380  2074  110 kcal/porci
bílkoviny g  2  8  45 -
sacharidy g  14  52  283 -
z toho cukry g  4  16  85 -
tuky g  4  14  77 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5  1,8  10 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,6  6  33  
sůl g  0,1  0,5  2,6 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  4  15  82 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

 





Mohlo by vás také zajímat: