Vyzkoušejte voňavé vánoční perníčky oslazené pouze medem. Za použití špaldové a žitné mouky. Mají nízký obsah tuku a jsou bez přidaného dalšího cukru.
Zdravé perníčky bez výčitek
Perníčky k Vánocům patří a každá rodina má na ně jiný recept. Tyto perníčky nepotřebují delší dobu na změknutí, jsou hezky vláčné díky medu a špaldové mouce. Můžete je konzumovat rovnou po upečení nebo je ještě ozdobit podle chuti a fantazie. Na zdobení perníčků použijte jeden bílek smíchaný s lžičkou citrónové šťávy a trochou stévie. Důkladně vše promíchejte, aby byla poleva úplně hladká a hustá tak akorát na zdobení.
Ingredience 28 ks - velikost 4 cm
mouka celozrnná špaldova |
200 g |
žitná mouka |
100 g |
med |
100 g |
kypřící prášek |
5 g |
žloutek (2ks) |
40 g |
olej řepkový |
60 g |
perníkové koření |
10 g |
pomerančová kůra |
5 g |
sůl |
1 g |
kakao |
5 g |
vaječný bílek |
20 g |
Postup
-
V míse si smícháme mouky, kypřící prášek, kakao, kůru z pomeranče a perníkové koření.
-
Pak přidáme vejce, med a olej. Ochutnáme a v případě potřeby ještě osladíme.
-
Pokud je těsto řídké nebo lepivé tak přisypeme ještě mouku. Pokud je těsto sušší přidáme pár lžic rostlinného nebo polotučného mlékem.
-
Vypracujeme těsto, které necháme ideálně přes noc uležet v lednici.
-
Pak z povoleného těsta vyválíme na pomoučněném válu 3 mm tenkou placku a vykrajujeme formičkami perníčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem.
-
Troubu předehřejeme na 170 ° C a pečeme cca 10 min do růžova. Lepší je vyndat dřív, než později, jinak ztvrdnou.
-
Ještě teplé potřeme bílkem a pak dáme vychladnout.
-
Můžete konzumovat rovnou nebo je ještě ozdobit dle chuti (bílek smíchaný s citrónovou šťávou a stévií).
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
20 porcí |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
104 |
380 |
2074 |
110 kcal/porci
|
bílkoviny |
g |
2 |
8 |
45 |
- |
sacharidy |
g |
14 |
52 |
283 |
- |
z toho cukry |
g |
4 |
16 |
85 |
- |
tuky |
g |
4 |
14 |
77 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
0,5 |
1,8 |
10 |
≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,4 g/100 g |
vláknina |
g |
1,6 |
6 |
33 |
|
sůl |
g |
0,1 |
0,5 |
2,6 |
≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
4 |
15 |
82 |
≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).