Podpora imunity a probiotika 23. 10. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Jemná paštika z hlívy

Hlíva ústřičná patří bezesporu mezi nejoblíbenější houby. Nabízí celou řadu zdravotních benefitů a v kuchyni má široké využití. Právě v období nachlazení a chřipek může být cenným pomocníkem při posilování imunity. Zkoušeli jste z ní připravit třeba paštiku? Pokud ne, máme pro vás skvělý recept, který vás svou chutí jistě mile překvapí!

Paštika z hlívy ústřičné
Foto: Pavla Vomastková

Tato zázračná houba si své místo v našem jídelníčku zaslouží právem. Hlíva je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu D a minerálů jako zinek či selen.

  • Obsahuje cenné beta-glukany, které významně posilují imunitní systém a pomáhají tělu v boji proti virům a bakteriím.
  • Pravidelná konzumace hlívy může přispět ke snížení hladiny cholesterolu, podpoře zdraví cév a celkové vitalitě organismu.
  • Díky obsahu vlákniny podporuje také zdravé trávení a pomáhá při redukční dietě.

Naše pomazánka z hlívy ústřičné je nejen chutná, ale zachovává si i všechny cenné látky, které tato houba obsahuje. Je skvělou alternativou k masovým paštikám a díky své jemné konzistenci si ji zamilují i děti. Navíc je její příprava velmi jednoduchá.

Ingredience: 6 porcí

hlíva ústřičná 300 g 
vlašské ořechy 50 g 
cibule 70 g 
řepkový olej 30 ml 
portské víno 50 ml 
1 lžička čerstvého tymiánu  5 g 
½ lžičky mletého nebo drceného kmínu 2,5 g 
¼ lžičky mletého nového koření 1,3 g 
sůl 3 g 
pepř 2 g 
1 stroužek česneku 3 g 

Postup 

  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na řepkovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zprudka osmahneme a přisypeme všechno koření (tymián, kmín, nové koření).
  2. Přilejeme portské víno a necháme ho zcela odpařit. Poté hlívu zhruba 10-15 minut dusíme.
  3. Před koncem dušení přidáme nasekané vlašské ořechy a utřený stroužek česneku, osolíme a opepříme.
  4. Směs vložíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence paštiky.
  5. Podáváme na nasucho opečené celozrnné bagetce či chlebu, zdobíme pokrájenou jarní cibulkou.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 129  151  773  ≤ 350 kcal/porci
bílkoviny g 3,3  3,8  19,7  -
sacharidy g 5,4  6,3  32,4  -
   z toho cukry g 2,2  2,4  12,5  -
tuky g  10,3 12  61,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,9  5,2  ≤ 4 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,3 g/100 g
vláknina g 2,4  2,7  14,1  -
sůl g 0,51  0,6   3,07 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky na chléb).



Mohlo by vás také zajímat: