- Brambory obsahují sacharidy ve formě škrobu, který je dobrým zdrojem energie a mikroživin. Tuk v nich ale nenajdete. Vláknina, která je v bramborách hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá vytvořit pocit plnosti. Brambory jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, zinku, železa, vápníku a manganu. Z vitaminů jde zejména o C a dále vitamíny skupiny B.
- Hrudkovitý tvaroh je dobrým zdrojem bílkovin, na 100 g produktu jich obsahuje 17 g, a dále samozřejmě vápníku, který je právě z tvarohu dobře vstřebatelný. Tvaroh obsahuje i další minerální látky - hořčík, mangan, selen, draslík, zinek, měď a je zdrojem vitaminů A, C, D, E a vitaminů skupiny B – zejména B6 a B12. Tvaroh patří k dobře stravitelným fermentovaným mléčným výrobkům, podporuje činnost střev a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.
Ingredience: 2 porce
ranné brambory | 500 g |
řepkový olej | 40 g |
cibule | 150 g |
česnek 2 stroužky | 6 g |
petrželka | 30 g |
čerstvé bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn) | 1 lžíce |
sůl | 2 g |
na servírování: | |
hrudkovitý tvaroh s nižším obsahem tuku | 150 g |
řezy sterilované červené řepy | 200 g |
Postup
- Brambory neloupeme, ale jen důkladně omyjeme, vložíme ho hrnce s vodou, přidáme polovinu soli a uvaříme téměř doměkka zhruba 15 minut, ale záleží na velikosti brambor. Uvařené brambory scedíme a necháme okapat, případně osušíme.
- V malém kastrolu si osmažíme na oleji cibuli, přidáme utřený česnek, jemně nasekanou petrželku, lístky tymiánu nebo rozmarýnu a zbylou sůl, vše promícháme.
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- Brambory rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a „rozboucháme“ je, resp. rozmačkáme dnem sklenice, dřevěnou paličkou, nebo jen dlaní.
- Rozmačkané brambory potřeme připraveným ochuceným olejem s opečenou cibulkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (přibližně 20-25 minut).
- Hotové brambory servírujeme teplé, posypané hrudkovitým tvarohem, spolu s řezy sterilované červené řepy pro zvýšení podílu vlákniny, která je v bramborech relativně nízká.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 559 | 102 | 1 119 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 20,8 | 3,8 | 41,6 | - |
sacharidy | g | 70,7 | 12,9 | 141 | - |
z toho cukry | g | 63 | 11,5 | 126 | - |
tuky | g | 22,2 | 4 | 44,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,6 | 0,5 | 5,2 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6,6 | 1,2 | 13,2 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,17 | 0,4 | 4,34 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).