O pohybu 7. 6. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Nezapomeňte na TRX, vzácný klenot efektivního tréninku

Je známo, že fitness odvětví je plné krátkodobých cvičebních trendů a pomůcek. Některé se udrží v praxi nadšených cvičenců a některé upadnou do zapomenutí. Ovšem zapomenout na TRX by byla velká škoda, jelikož bychom se připravili o nespočet benefitů, které nám může poskytnout.

Stock photos: UfaBizPhoto/Shutterstock.com

Možná si nemůžete vybavit, o jakou cvičební pomůcku se jedná a jak vlastně vypadá, nevadí, pojďme si ji připomenout. Jedná se o závěsný systém, skládající se z karabiny a závěsné kotvy, na kterou jsou připevněny dva nastavitelné popruhy s držadly a spodními opěrkami. Nabízí různé možnosti upevnění a samotná manipulace je velmi snadná. Nutno říct, že TRX není pouze módní trend, ale efektivní metoda tréninku, která může pomoci zlepšit sílu, stabilitu a flexibilitu. Má velký potenciál změnit způsob, jakým vnímáme a praktikujeme cvičení s váhou vlastního těla.

Účinné cvičení, které neomrzí

Cvičení s touto báječnou pomůckou nám umožňuje posílit velké množství svalových partií, včetně hlubokého stabilizačního systému, ale také budovat sílu a zlepšit fyzickou kondici. Při precizním zapojení středu v kombinaci se správným technickým provedením je cvičení na TRX skvělým nástrojem pro nastavení vhodných pohybových stereotypů včetně správného držení těla, což může pomoci předcházet svalovým dysbalancím a souvisejícím problémům. Tato pomůcka může být rovněž užitečná při řešení již vzniklých zdravotních obtíží týkajících se pohybového aparátu.

Cvičení s tímto závěsným systémem nikoho jen tak neomrzí, rozhodně se nemusíte obávat nudného cvičení. Naopak, díky velmi rozsáhlé databázi cviků vás toto cvičení bude bavit a snadno udržíte pozornost i zájem o tento styl tréninku. Ale především s ním lze dosáhnout vynikajících výsledků.

žena cvičící s TRXJe známo, že tělo se po nějaké době adaptuje na opakovaně prováděné cviky v kombinaci s neměnnou zátěží, proto je doporučováno zhruba po 2 měsících obměnit tréninkový plán, což je s TRX velmi jednoduché. Stačí pouze zařadit nové cviky například dřepy, shyby, kliky, ale také populární plank, výpady a mnoho dalších. Zároveň můžete jednoduše zvýšit zátěž pomocí změny náklonu vašeho těla, protože gravitace ve spojení s odporem těla poskytuje dostatečnou zátěž.

TRX pro dospělé i děti

Tento styl tréninku je vhodný pro všechny věkové kategorie a je velmi oblíbený u dětí, dospělých i seniorů.

  • Je doporučován nejen nezkušeným cvičencům a osobám potýkajícím se s občasnými bolestmi zad, kyčlí nebo kolen, ale často je zařazován i do tréninkového plánu aktivních sportovců a fitness trenérů.

TRX umožňuje přizpůsobit intenzitu cvičení podle individuálních možností každého z nás, takže záleží pouze na správném výběru a technickém provedení jednotlivých cviků.

Bude vám stačit 30 minut

Ano, pokud zvolíte vhodné cviky, které budou cílit na důležité svalové partie včetně těch problémových, a neopomenete správné technické provedení, dosáhnete velmi intenzivního tréninku za pouhých 30 minut. Oproti klasickému tréninku ve fitness centru ušetříte mnoho času, protože nemusíte přecházet od jednoho stroje ke druhému, případně čekat na uvolnění místa, ale také měnit zátěž a nastavovat každý stroj podle vaší výšky.

A jak často zařazovat tento trénink? Je vhodné si vyčlenit alespoň dva dny v týdnu, ale zvládnete-li to častěji, o to lépe. Opět bude záležet na vašem cíli a také na počtu dalších pohybových aktivit, které provozujete v průběhu týdne. Tak či onak je lepší zvolit raději kratší, ale o to intenzivnější trénink.

TRX můžete vzít kamkoliv s sebou!

žena cvičící s TRXJeho neuvěřitelnou výhodou je, že je velmi skladný a lehký, tudíž si ho můžete vzít skutečně kamkoliv a absolvovat velmi funkční trénink, ať už jste doma, venku na workoutu nebo na pláži u moře. Předtím, než se však pustíte do cvičení na vlastní pěst, je důležité projít několika individuálními nebo skupinovými lekcemi, abyste se naučili správnou techniku provedení jednotlivých cviků. Také je nezbytné získat základní dovednosti týkající se bezpečného uchycení, manipulace a nastavení délky, aby vám sloužil co nejlépe a mohli jste využít jeho potenciál na maximum.

Pro začátek je klíčové mít trenéra, který vám bude při tréninku pomáhat a upozorňovat vás na případné chyby. Rovněž se můžete dozvědět klíčové informace ohledně sestavení vhodného cvičebního plánu a způsobů, jak maximalizovat efektivitu vašeho tréninku, abyste z každé lekce vytěžili maximum a snáze dosáhli vašeho cíle.

Hlavní výhody cvičení na TRX

  • Vhodné pro všechny věkové kategorie
  • Možnost cvičení kdekoliv
  • Rozsáhlá databáze cviků
  • Posilování s využitím vlastní váhy těla
  • Možnost postupného zvyšování zátěže
  • Zlepšení kondice, síly, koordinace a flexibility
  • Vhodný i při rehabilitacích, a to v závislosti na konkrétním zdravotním problému

I když se může zdát, že tento cvičební styl pomalu upadá mezi novějšími trendy, stále zůstává jedním z nejlepších prostředků, jak dosáhnout komplexního a zároveň velmi efektivního tréninku. Takže pokud máte tento cvičební klenot někde pod postelí, oprašte ho a začněte pravidelně cvičit. A pokud si nejste jisti správnou technikou cviků, obraťte se na zkušeného trenéra, který vám jistě rád pomůže. Preferujete-li skupinová cvičení s nenahraditelnou energií, zkuste skupinové lekce TRX. Každopádně by byla škoda nevyužít tohoto úžasného pomocníka, s nímž lze dosáhnout skvělých výsledků.

Závěrem je nutné zmínit, že TRX představuje revoluční přístup k tréninku, který nabízí širokou škálu výhod pro každého, kdo se rozhodne začlenit ho do svého cvičebního režimu. Jeho flexibilita, efektivita a schopnost poskytnout komplexní cvičení ho činí ideální volbou pro nás všechny, bez ohledu na věk nebo aktuální fyzickou úroveň. Ať už jste začátečník nebo zkušený sportovec, TRX vám může pomoci dosáhnout vašich fitness cílů a získat silnější, vytrvalejší a flexibilnější tělo. Stačí se s ním pouze naučit správně cvičit. Odměnou po každé poctivě odtrénované lekci vám bude pevnější tělo a pozitivní energie. Je to jedna z nejlepších investic do vašeho zdraví.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek




Mohlo by vás také zajímat: