Běžkujeme
Nejvíce jich ztratíte při běžkování. Podle tempa můžete přijít až o 3000 kJ za hodinu. Výhodou oproti sjezdovému lyžování či snowboardu je, že nepřerušujete pohyb většími přestávkami na lanovce. Běžky navíc tolik nezatěžují klouby, proto jsou vhodné i pro lidi s nadváhou. Při aerobním pohybu procvičíte kromě svalstva nohou i ruce či trup.
Zdroj: A woman cross-country skiing in the wintry forest z Shutterstock |
Navíc:
- je vhodné pro všechny věkové kategorie
- nejste omezováni stáním ve frontách na vlek
- způsobuje daleko méně úrazů než ostatní zimní sporty
- obě kolena zatěžuje stejnoměrně
Lyžujeme
Za hodinu sjezdu spálíte okolo 2 000 kJ. Pokud budete dlouho čekat na vlek, energetický výdej se samozřejmě sníží. Oproti běhu na lyžích, je sjezd mnohem rychlejší, což také zvyšuje riziko zranění. Ohroženy jsou zejména kolena, méně i ramena.
Zdroj: Skier skiing downhill in high mountains z Shutterstock |
Navíc:
- skvěle si posílíte stehna, lýtka, záda a břicho
- zlepšíte si kondičku
- rozvíjíte rovnováhu, pohyblivost a koordinaci celého těla
Nezapomeňte se protáhnout!
Před jakoukoli sportovní aktivitou bychom měli mít svaly připravené, tedy zahřáté a protažené. Když sjedeme z lanovky, je dobré si najít chvilku na krátký strečink, protažení lýtkových a stehenních svalů, zad a ramen, než se spustíme ze svahu. Pokud nepřeceníte své síly a před sportováním se rozcvičíte, riziko zranění se významně sníží. Na svah přijdete z tepla a organismus se musí přizpůsobit nižším teplotám.
Připravte si dýchací cesty
Rychlý start není vhodný ani pro dýchací cesty. Pokud rychle vdechujete studený vzduch, riskujete angínu či zánět průdušek. Při vykládání lyží nebo snowboardu z auta či během přesunu k lanovce se prodýchejte. Předtím, než si zapnete vázání, běžte pár minut na místě. Při vytrvalostních sportech, jako je například běžkování, přejděte prvních deset minut v pomalejším tempu.
Vhodně se oblečte
V zimě věnujte zvláštní pozornost oblékání, ideální je vrstvení. Spodní vrstvu může tvořit funkční tričko nebo tílko. Nemělo by být z čisté bavlny, zbytečně by zadržovalo pot a ochlazovalo tělo. Druhá vrstva by měla být termoizolační, také z funkčních materiálů. Třetí vrstva by měla chránit před sněhem a větrem, ale musí být prodyšná. Pokud nebude, funkční spodní vrstvy nemají smysl – nemají kam odvádět vlhko. Výhodou cibulového oblékání je, že mezi jednotlivými vrstvami vzniknou vzduchové polštářky, v nichž se snadněji udrží teplo. Nezapomínejte ani na čepici. Přes hlavu totiž uniká přibližně čtyřicet procent tepla.
Snídaně šampionů!
Pohybem na sněhu vydáte velké množství energie. Jak ji správně doplnit? Po ránu jsou ideální ovesné vločky nebo cereálie. Energie se z nich bude uvolňovat postupně. Zkombinovat je můžete s mléčnými výrobky a ovocem. Pokud se chystáte na lyže kolem oběda, dejte si jídlo aspoň hodinu před odjezdem. Vhodné můžou být těstoviny, rýže, případně brambory a doplňte je libovým masem a zeleninou. S sebou na svah přibalte i svačinu. Nezapomínejte na pitný režim. Tělo se o tekutiny v zimě tolik nehlásí, to ale neznamená, že je nepotřebuje, opak je pravdou. Stačí, když vypotíte dvě procenta vody a váš výkon se sníží v průměru o dvacet procent. Ideální jsou bylinkové nebo ovocné čaje.