O výživě 6. 10. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

20 tipů na vegetariánské recepty od Vím, co jím

Na začátek října připadá každoročně Světový den vegetariánství. A protože trend vege stravy je stále na vzestupu, přinášíme vám trochu inspirace v podobě 20 vybraných certifikovaných receptů z našich stránek.

Stock photos: Nina Firsova/Shutterstock.com

Vegetariánský způsob stravování je spojen se zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin, ořechů a semen. Vegetariánská strava je tedy bohatá na komplexní sacharidy, vlákninu, omega 6 mastné kyseliny, hořčík, draslík, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a tzv. fotochemikálie (např. karotenoidy, flavonoidy).

Omezení příjmu živočišných potravin může představovat zdravotní přínos, zejména pokud jsou ve stravě ponechány mléčné výrobky, vejce a v ideálním případě i ryby. 

Ať už patříte k vyznavačům vegetariánského typu stravování, nebo jen hledáte další možnosti, jak svůj jídelníček odlehčit či obohatit, věříme, že vám naše tipy přijdou vhod.

Vegetariánské snídaně a svačiny

  • proteinová granolaGranola je oblíbenou snídaňovou variantu. Výhodou je, že si ji můžete připravit do zásoby na více dní. Domácí proteinová granolarecept

  • Pokud míváte ráno na spěch, nebo si rádi přispíte a na přípravu snídaně nezbývá dostatek času, nachystejte si ji už večer. Snídaně do skleničky je skvělou volbou. Vyzkoušejte naše overnight oatsrecept

  • Dáváte přednost slané snídani? Co byste řekli na slanou ovesnou kaši s hráškem a ztraceným vejcem?  → recept

  • Energii na celé dopoledne vám dodá i naše cizrnová omeleta s houbamirecept

  • Hlíva ústřičná nabízí celou řadu zdravotních benefitů a možnosti využití v kuchyni jsou široké. Znáte třeba jemnou paštiku z hlívy? → recept

Bezmasé polévky

  • Opravdu rychlou zeleninovou polévku připravíte už za 15 minut. Přitom bude nabitá vitamíny z hromady zeleniny. Obsah bílkovin zvýšíte přidáním luštěniny → recept

  • Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem voní exotikou a v blížícím se chladném počasí vás krásně zahřeje → recept

  • Tak trochu opakem je polévka, která se podává dobře vychlazená a oceníte ji především v teplejších obdobích roku. I když někdo ji jistě ocení i nyní. Zeleninové gazpacho s fazolemi cannellonirecept

  • bátotovo-cizrnová polévkaKrémové zeleninové polévky báječně zasytí. Nejinak je tomu i v případě této batátovo-cizrnové polévkyrecept

  • Díky ovesné smetaně bude krásně krémová i tato brokolicovo-hrášková polévkarecept

Vege oběd či večeře

  • Miska plná zeleniny, zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. A v neposlední řadě i chutí a barev! To je buddha bowl s hummusem a falafelemrecept

  • Bulgur, rajčata a spousta bylinek – základ výtečného libanonského pokrmu s názvem tabbouleh, v našem podání s cizrnou → recept

  • pohankové rizotoRizoto bez rýže? Ano, jde to! Pohanka rýže výborně zastoupí. Zkuste pohankové rizoto s tempehem a zelenými fazolkamirecept

  • Nebojte, rýži jsme nezavrhli. Jistě vás chuťově okouzlí v následujícím pokrmu z jednoho hrnce. Smažená rýže se zeleninou a žampionyrecept

  • Z tofu vykouzlíte během chvilky lahodný a plnohodnotný oběd nebo večeři. Dá se připravit na jakýkoli způsob. My jsme vsadili na kombinaci se zeleninou. Drobené tofu s pórkemrecept

Sladká tečka ve vege stylu

  • Quinoa je skvělou alternativou k rýži, oproti které má mnohem více rostlinných bílkovin. Podobně jako z rýže z ní připravíte i sladký nákyp s ovocemrecept

  • Jablečno-mrkvové muffinyMuffiny jsou vděčným moučníkem, oblíbeným hlavně u dětí. Upečte si ty jablečno-mrkvové muffiny slazené čekankovým sirupemrecept

  • Sušenky jsou jednoduché a rychlé na přípravu, takže pokud není času nazbyt, sáhněte po ovesných cookies s ořechy a čokoládourecept

  • Jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny a této „americké“ buchtě s ořechy dodají vláčnost a jemně nakyslou chuť → recept

  • Jeden z nejjednodušších dezertů vůbec, do něhož můžete zakomponovat prakticky jakékoli sezónní ovoce, nyní třeba švestky, jablka či hrušky. To je crumble s jogurtemrecept

Celou řadu dalších receptů najdete v našem speciálu věnovaném Vegetariánství.

Zdroj obrázků v textu: úvodní - Shutterstock.com; ostatní - archiv Vím, co jím




Mohlo by vás také zajímat: