Atraktivita ananasu je mnohostranná. Výjimečně působí jako dekorace ovocné mísy i jako ozdoba již hotového pokrmu. Navíc je velmi chutný i zdravý a měl by být zařazován do našich jídelníčků pravidelně. Pomůže odlehčit jídelníček a dodá tělu vitaminy, minerální látky, vlákninu i spoustu lahodné tekutiny.
Složení ananasu ocenili i námořníci
Ananas je exotické ovoce původem z Ameriky, které objevil Kryštof Kolumbus. Domorodci ananas nazývali „vznešeným ovocem“. Následně ho začali brát i námořníci na své plavby, protože zjistili, že jeho konzumací předcházejí kurdějím.
Dnes je pěstován v tropických a subtropických oblastech celého světa. Ananas roste na Ananasovníku chocholatém (Ananas comosus). Plod ananasu může vážit i 3 kg.
Proč je ananas tak skvělý
- Obsahuje 86 % vody.
- Obsahuje vitaminy A, C, B1 – thiamin.
- Obsahuje minerální látky, především mangan, draslík, fosfor, magnézium, vápník a další.
- Obsahuje bromelin (též bromelain) – enzym štěpící bílkoviny na aminokyseliny, napomáhá tedy trávení potravy.
- Je významným antioxidantem – chrání tělo před vlivem volných radikálů.
- Je protizánětlivý, podporuje činnost imunitního systému.
- Součástí ananasu jsou karotenoidy, které přispívají nejen správné funkci zraku.
- Zlepšuje hojení ran, pooperační stavy a poúrazové stavy.
- Potlačuje srážení krve - má antitrombotické účinky.
- Reguluje vodní bilanci v těle – má diuretické účinky, též ovlivňuje funkci lymfatického systému, čímž snižuje riziko vzniku otoků a zároveň předchází nebo zlepšuje stav celulitidy.
- Působí i proti bolesti.
- Má revitalizační účinky.
- Snižuje riziko vzniku civilizačních onemocnění.
Jiný kraj, jiný mrav
V Jižní Americe a Karibiku je zvykem ananas solit. Místní obyvatelé si na takto připraveném ovoci pochutnají, málokterý Evropan však tuto chuť ocení. Sůl ovlivní pH ananasové šťávy, přesněji zneutralizuje enzym bromelin (bromelain), který ananasová šťáva obsahuje. Tím nedojde po jeho požití k narušení ústní sliznice, což někdy vyvolává nepříjemné až bolestivé pocity.
Má své místo i v teplé kuchyni
Ananas je nejvhodnější jíst čerstvý, protože si v této podobě uchovává největší množství živin. Jeho specifickou sladkokyselou chuť lze ale využít i při přípravách teplých pokrmů, v nichž doplní chuť jídla. Hodí se především k ostrým a kořeněným pokrmům. Není tedy ojedinělé, že se přidává k masovým jídlům, do zeleninových salátů, vyrábí se z něj omáčky, zálivky i dipy. Může se i grilovat.
Běžně se využívá při přípravě smoothie nápojů, alkoholických míchaných drinků, dezertů a zmrzlin. Můžeme koupit také ananas konzervovaný, džem nebo marmeládu a k dostání jsou i sirupy a sušené plody. Nejznámější je doslazovaný sušený ananas žluté barvy, do zdravého jídelníčku je však lepší zařadit sušený ananas nedoslazovaný a nesířený, který je zbarvený lehce do hněda. Alternativou je také ananas sušený mrazem tzv. lyofilizovaný.
- Ananas by měl být pravidelnou součástí jídelníčku, nikoli však jedinou konzumovanou potravinou, jak tomu bylo při dodržování redukčních ananasových diet.
Smoothie s kiwi a ananasem
- 2 hrsti baby špenátu
- 150 g ananasu
- 2 ks kiwi
- ½ avokáda
- 150 ml kokosové vody
- kousek zázvoru
Vše rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve smoothie makeru. Podávejte ve vysoké sklenici. (Suroviny na 1 porci.)
Energetická hodnota: 1339 kJ, bílkoviny: 4,2 g, sacharidy: 46,3 g, tuky: 11,4 g, vláknina: 8,5 g.