O výživě 25. 9. 2020 | Tomáš Lebeda

Barevný květák lahodí oku i zdraví. Obsahuje více antioxidačních látek

Nastál čas pozdních barevných odrůd květáku, zajímavé košťálové zeleniny. A neliší se jen barvou, ale trochu i chutí. A hlavně různé barvy mají v sobě také o něco více zdraví prospěšných látek.

Stock Photos: New Africa /Shutterstock.com

Více antioxidačních látek

Pomerančový květák je díky své barvě někdy přezdívám „čedar“. Se sýrem ale nemá nic společného. Naopak chutná lehce nasládle. Podobně nasládlý je i květák fialový, v jehož chuti labužníci nalézají i nádech fazolí. Rozhodně se nebojte experimentovat.

„Barevné odrůdy květáku se vyznačují vyšším obsahem antioxidačně působících látek,“ potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Zdroj vitaminů C, K a B

květákKvěták, který patří do čeledi brukvovitých, je ale podle ní přece jen květákem, ať už má jakoukoliv barvu. Všechny jeho odrůdy mají podobné výživové vlastnosti. A neměl by bez ohledu na barvu chybět ve zdravém jídelníčku.

„Květák se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu K, který je nepostradatelný pro dobrou srážlivost krve, a kyseliny listové. Zajímavý je i obsah vitamínů skupiny B, hlavně B6,“ upřesňuje Karolína Hlavatá.

Všechny květáky jsou také zdrojem řady minerálních látek, především draslíku. Ten napomáhá snižovat krevní tlak a je důležitý pro zdraví srdce.

Bojovníci s nadváhou

Tuto, dnes již barevně pestrou, zeleninu ocení rovněž lidé, kteří bojují s nadváhou.

„Květák, bez ohledu na barvu, má nízkou energetickou hodnotu (105 kJ/100 g), ale díky vyššímu obsahu vlákniny (2,5 g/100 g) a bílkovin (2 g/100 g) dobře sytí, takže se výborně uplatňuje v redukčních režimech,“ objasňuje dietoložka.

Podobě jako ostatní košťálová zelenina je zdrojem sloučeniny sulforafan, která vykazuje protinádorové účinky. Obsahuje i fytoestrogeny, které zase napomáhají zmírňovat klimakterické potíže.

Zelená geometrie na talíři

květák romanescoKdyž už hovoříme o rozmanitosti květáků, nesmíme zapomenout ani na zelený květák trevi, který je tvarem a kulovitými růžicemi podobný bílému, a na žlutozelený květák romanesco.

Ten se od ostatních liší fascinujícím pyramidálním tvarem a geometrickou dokonalostí jednotlivých „růžiček“ složených do spirály. Romanesco lze upravovat i jíst za syrova jako ostatní květáky.

  • Při vaření si musíme dát pozor, abychom ho nerozvařili a nepřišli tak o mimořádný estetický efekt na talíři.


Mohlo by vás také zajímat: