„Barevné odrůdy květáku se vyznačují vyšším obsahem antioxidačně působících látek,“ potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá.
Zdroj vitaminů C, K a B
Květák, který patří do čeledi brukvovitých, je ale podle ní přece jen květákem, ať už má jakoukoliv barvu. Všechny jeho odrůdy mají podobné výživové vlastnosti. A neměl by bez ohledu na barvu chybět ve zdravém jídelníčku.
„Květák se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu K, který je nepostradatelný pro dobrou srážlivost krve, a kyseliny listové. Zajímavý je i obsah vitamínů skupiny B, hlavně B6,“ upřesňuje Karolína Hlavatá.
Všechny květáky jsou také zdrojem řady minerálních látek, především draslíku. Ten napomáhá snižovat krevní tlak a je důležitý pro zdraví srdce.
Bojovníci s nadváhou
Tuto, dnes již barevně pestrou, zeleninu ocení rovněž lidé, kteří bojují s nadváhou.
„Květák, bez ohledu na barvu, má nízkou energetickou hodnotu (105 kJ/100 g), ale díky vyššímu obsahu vlákniny (2,5 g/100 g) a bílkovin (2 g/100 g) dobře sytí, takže se výborně uplatňuje v redukčních režimech,“ objasňuje dietoložka.
Podobě jako ostatní košťálová zelenina je zdrojem sloučeniny sulforafan, která vykazuje protinádorové účinky. Obsahuje i fytoestrogeny, které zase napomáhají zmírňovat klimakterické potíže.
Zelená geometrie na talíři
Když už hovoříme o rozmanitosti květáků, nesmíme zapomenout ani na zelený květák trevi, který je tvarem a kulovitými růžicemi podobný bílému, a na žlutozelený květák romanesco.
Ten se od ostatních liší fascinujícím pyramidálním tvarem a geometrickou dokonalostí jednotlivých „růžiček“ složených do spirály. Romanesco lze upravovat i jíst za syrova jako ostatní květáky.
- Při vaření si musíme dát pozor, abychom ho nerozvařili a nepřišli tak o mimořádný estetický efekt na talíři.