Už na první pohled působí odstín Mocha Mousse teplým dojmem a charakterizuje požitky, eleganci i harmonii. A stejně harmonicky a klidně působí také na náš organismus – a to i zevnitř. Není proto od věci ty správné potraviny v této barvě do jídelníčku zařadit. Po čem se rozhodně vyplatí sáhnout?
Barva roku 2025: Projezte se s hnědými potravinami ke zdraví
Každoročně je zvolena barva roku, která ovlivní nejen návrháře, designéry, ale také třeba grafiky, cukráře nebo pekaře. Barva roku má vystihnout světového ducha času, globální náladu a postoj jedince i celé společnosti. Pro letošní rok je vyvolenou barva s názvem Mocha Mousse. Pojďme se na ni podívat z hlediska výživy.
1. Kakao
Kakaové boby v sobě ukrývají blahodárně působící látku zvanou theobromin. Právě jemu vděčíme za většinu blahodárných účinků. Theobromin byl objevený v polovině 19. století biology, kteří studovali hořká semena. Ti zjistili, že kakaové boby v sobě ukrývají i spoustu dalších biologicky aktivních látek. Především jde o vitamíny (A, B, C, E, H), minerální látky (vápník, hořčík, chrom, železo, draslík, mangan, sodík, selen, zinek a další) a rovněž aminokyseliny, především pak antidepresivně působící tryptofan. Nechybí ale ani nenasycené mastné kyseliny, enzymy, fytosteroly či vláknina.
Kakao pomáhá díky svému složení odbourávat tuky a může tak být zajímavým doplňkem redukční diety. Zároveň může pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární systém (theobromin může stimulovat srdeční činnost, rozšiřuje cévy a blahodárně působí na nervový systém) i krevní tlak. Rovněž může pomoci s udržením zdravé funkce plic, působí protizánětlivě a funguje jako afrodiziakum.
Tip Vím, co jím: Domácí raw čokoláda
Ingredience: 220 g kakaového másla, 250 g kvalitního nealkalizovaného kakaa
Příprava: Do vyšší misky nalámeme, nebo nastrouháme kakaové máslo a ve vodní lázni jej při maximální teplotě 40 stupňů rozpustíme. Odstavíme a přisypeme kakaový prášek. Promícháme a necháme zchladnout. Čokoládu je možné použít i na masáže nebo jako součást koupele.
2. Lněná semínka
Jistě dobře znáte lněná semínka. Víte ale, jak je správně zařadit do jídelníčku? Len znají lidé odnepaměti. Jako hrubý materiál pro plátno představoval len cenný zdroj pro textilní výrobu. Ovšem dnes se o lnu hovoří především v souvislosti s blahodárným působením na lidský organismus. Semena lnu poskytují nejbohatší rostlinný zdroj kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je mastná kyselina patřící do skupiny omega-3, a ceněná jsou i jako zdroj lignanů.
Tyto fytochemické složky mohou hrát důležitou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rovněž mají silné protizánětlivé účinky.
Všeobecně pak mohou lněná semínka pomáhat chránit před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, podporují zdraví zažívacího systému a díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají regulovat trávení a působí proti zácpě. Vlákninu navíc lněná semínka poskytují jak v rozpustné, tak nerozpustné formě. Abychom dostali ze lněných semínek maximum, je vhodné je před konzumací čerstvě podrtit nebo namlít. Jinak lněné semínko zažívacím traktem pouze projde. Čerstvé drcení či mletí je přitom důležité proto, že lněná semínka rychle žluknou. Z tohoto důvodu je žádoucí kupovat výhradně celá lněná semena.
Potřebujete-li získat sliz, který blahodárně působí na zažívací ústrojí, pak lněná semínka zalijte vodou a nechte zgelovatět. Teprve pak je použijte. Mimochodem, věděli jste, že gel ze lněných semínek je alternativou vajec při vaření a pečení? Vyzkoušejte.
3. Mandle
Nejen samotné mandle, ale také mandlový olej, mandlové mléko, mandlové máslo nebo mandlová mouka jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Mandle mají naprosto skvělý nutriční profil. Obsahují poměrně dost bílkovin a dále také vlákninu, kvalitní tuk, vitamín E, vitamíny skupiny B a z minerálů nechybí hořčík, mangan, měď či fosfor.
- Hořčík se podílí na správné funkci imunitního systému, dokáže si poradit s některými druhy alergií a stará se o uvolnění napětí v průduškách, svalech a krevních cévách. V žaludku pak tlumí vylučování žaludečních kyselin.
- Mangan se pak podílí na srážlivosti krve, látkové výměně cukru, detoxikaci a tvorbě kostí. Poradí si i s pokožkou, která je náchylná k zánětům.
- Měď zlepšuje využití vitamínu C, pomáhá při metabolismu bílkovin a dokonce se o ní nyní hovoří jako o alternativním prostředku v boji proti Alzheimerově chorobě.
- Fosfor je zase pro tělo nositelem energie číslo jedna. Lidé pracující hlavou a sportovci by proto měli dbát na jeho dostatečný příjem. Jako část lecitinu pak fosfor podporuje výstavbu buněčných membrán a práci nervových buněk.
4. Káva i její alternativy
Pití kvalitní kávy nebo nejrůznějších kávových alternativ může být pro lidské zdraví skutečně prospěšné. Kofein v kávě má totiž celou řadu pozitivních účinků, jako je zlepšení nálady, celkové povzbuzení či dodání energie. Snižuje chuť na sladké, podporuje koncentraci a zmírňuje riziko dny. Opravdu kvalitní a dobře připravená káva pak tělu dodává i dostatek antioxidantů. Na základě moderních studií káva zlepšuje mozkové funkce a prodlužuje život.
Nic se však nemá přehánět. Pro zdraví jsou optimální zhruba tři šálky kávy za den.
Umírněné popíjení kávy může snížit riziko vzniku cukrovky II. typu, kardiovaskulárních chorob i některých druhů rakoviny. Pijáci kávy mají i nižní riziko rozvoje roztroušené sklerózy nebo Parkinsonovy choroby. Samotný kofein bývá součástí některých doplňků stravy určených na hubnutí. Není se čemu divit, některé studie prokázaly, že kofein může zvýšit metabolismus až o 11 procent a spalování tuků dokonce až o 13 procent.
Co se alternativ kávy týče, můžete sáhnout po houbové, špaldové, cikorce, meltě, pampeliškové nebo žaludové kávě. I ty organismu nabízejí nespočet zdravotních benefitů.
5. Houby
Hub zabarvených dohněda je celá řada. Můžete si je připravit k jídlu nebo je užívat třeba ve formě doplňků stravy. Dnes jsou obzvláště moderní takzvané medicinální houby, které mají široké spektrum blahodárných účinků: od antioxidačních až po protinádorové. Do této skupiny patří například hlíva ústřičná, lesklokorka lesklá nebo houževnatec jedný. Pomáhají také při stresu, únavě, depresích nebo úzkostech. Poradí si s některými chronickými i akutními nemocemi. Je vhodné užívat je preventivně, ale pomohou i ve chvíli, kdy hledáme akutní pomoc. Posilují imunitní systém, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu a jsou prevencí nádorových onemocnění. Ať už si dáte jakékoliv medicinální houby, rozhodně neprohloupíte.
Nechte se inspirovat recepty Vím, co jím v barvě „mocha“:
- Slzavé houbové rizoto
- Houbový salát s ume octem
- Datlová nutella
- Čokoládový koláč s červenou řepou
- Batátové bezlepkové brownies
- Bezlepkový čoko chlebík s mandlemi
- Banánový chléb s kakaem