O výživě 18. 7. 2024 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Kávový slovníček nejen na cesty

Léto nabízí skvělou příležitost užít si kávu jinak než jen ve formě tradičního espressa nebo cappuccina. Využijte dovolené k experimentování. Vyzkoušet můžete běžně nabízené nápoje i letní speciality. Už jste ochutnali cold brew, affogato či flat white? Díky našemu slovníčku budete vědět, co na vás v šálku nebo skleničce čeká.

Zdroj obrázků v textu: Yulia Furman/Shutterstock.com

Káva obsahuje kofein, který dokáže lidský organizmus nastartovat, pomůže lépe zkoncentrovat pozornost a podpoří smysly. Navíc je v ní více než 200 zdraví prospěšných látek včetně fenolů, minerálů, flavonoidů, vitamínů a dalších antioxidantů. Konzumace kávy ale může být spojena se vznikem závislosti – užít byste si tak měli maximálně tři šálky denně.

Víte, co se v šálku skrývá?

Jednotné názvosloví, které vídáme v menších kavárnách i velkých kavárenských řetězcích u nás i v zahraničí, určuje, jak má káva vypadat.

  • Ristretto – začínáme od nejmenší kávy, a to ristretta. Jeho objem by měl být 20 ml. I když je menší než espresso, nejedná se o „malé espresso“. Ristretto má jemnější, sladší a nakyslejší chuť než nejznámější ze zástupců kávy.
  • Espresso – espresso je černá neslazená káva připravovaná pod tlakem, která by měla mít 30 ml. Pokud máte raději větší kávu, ale přesto si chcete užít plnou chuť, objednejte si dvojité espresso, tedy espresso doppio.
  • Americano – tento nápoj představuje espresso doplněné horkou vodu. Poměr se liší a může to být až pětinásobek horké vody na jedno espresso. Pokud je na vás espresso příliš silné, ale máte pocit, že u americana moc po chuti kávy nezbylo, vyzkoušejte lungo – též se jedná o espresso dolité vodou, ale v tomto případě je daný poměr 1:1.
  • Flat white – neboli dvojité espresso doplněné jedním centimetrem mléka a mléčné pěny je skvělou volbou pro milovníky plné chuti a „bílé kávy“ zároveň.
  • cappuccinoCappuccino – je pro vás vhodné, pokud máte rádi střední kávu. Více než polovinu cappuccina tvoří espresso. To je doplněné mlékem a mléčnou pěnou. Ozdobené může být čokoládou, kakaem nebo skořicí. Cappuccino na rozdíl od Flat white obsahuje jen jedno espresso.
  • Caffè Latte – jedná se o kávu ještě větší, než je cappuccino. Jedno espresso je tak doplněno větším podílem mléka a mléčné pěny.
  • Macchiato – pokud vám nevyhovuje cappuccino, ale naopak máte raději menší množství mléčné pěny, potom si objednejte právě macchiato – bude odpovídat přesně vaší chuti.
  • Caffè au lait – pokud nemáte rádi mléčnou pěnu, ale dali byste si „bílou kávu“, poproste o caffè au lait, tedy klasickou kávu s mlékem.
  • Mochaccino (Mocha) – jedná se o obdobu caffè laté s čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem.

Letní kávové speciality

Milovníky kávy potěší letní varianty tohoto nápoje, ať už podávané na ledu, nebo se zmrzlinou.

  • Iced coffee – neboli také ledová káva je klasikou. Obvykle se připravuje z espressa nebo silnější filtrované kávy a je podávána s cukrem a ledem.
  • Cold brew – jedná se o kávu připravovanou za studena. Nahrubo namletá káva se zalije studenou vodou a protřepe se. Po 17 až 24 hodinách se obsah scedí přes látkovou utěrku. Stačí pár kostek letu, plátek pomeranče a osvěžující letní nápoj je na světě. Káva navíc díky louhování za studena obsahuje o látky, které se při tepelné úpravě neuvolní. Setkat se můžete také s Nitro cold brew – tato studená filtrovaná káva je sycená směsí oxidu dusného a oxidu uhličitého, díky které káva získá perlivou a jemnou strukturu.
  • affogatoAffogato – italská specialita, která je víc než jen kávou s vanilkovou zmrzlinou. Pokud máte štěstí, obsluha naplní kávový hrneček zmrzlinou tak, aby ve středu zbylo volné místo. Do něj pak nalije espresso.
  • Frappe – nápoj, se kterým se jistě setkáte při cestách do Řecka. Základem je instantní káva a cukr, které se s trochou vody napění v shakeru. Stačí dolít studené mléko, případně přidat led, a kávová letní specialita je hotová.
  • Espresso tonic – hit letošního léta, který je přesně tím, co název napovídá. Jeho příprava spočívá v tom, že se na kostky ledu nalije tonik a poté velmi opatrně přidá espresso.

Káva jen pro dospělé

Zvláštní kategorií jsou kávy doplněné alkoholem. V České republice patří mezi nejznámější Irská nebo Alžírská káva. Nejsou ale zdaleka jediné, se kterými se můžete v zahraničí setkat.

  • Alžírská káva – tato káva se připravuje z espressa, vaječného likéru a šlehačky. Často se podává ve skle. O vzniku alžírské kávy toho moc nevíme, je ale jisté, že nepochází z Alžírska. Pravděpodobně vznikla přidáním vaječného koňaku do vídeňské kávy. V zahraničí bývá spojována s Vánocemi a objednat si ji můžete pod názvem „eggnog coffee“.
  • Carajillo – pokud jedete do Španělska nebo Latinské Ameriky, vyzkoušet můžete kávu s brandy. Na Kubě pod stejným názvem dostanete kávu s rumem, zatímco v Mexiku často s tamním destilátem z agáve (mezcal). Pokud budete ve Španělsku, připravte se na to, že káva může být dochucena například skořicí nebo citronovou kůrou.
  • Corretto – i v Itálii mají kávu s typickým místním alkoholem, tedy s destilátem grapa nebo likérem s anýzovou příchutí (sambuca).
  • irská kávaIrská káva (Irish Coffee) – jedná se o kombinaci horkého espressa, irské whiskey, cukru a šlehačky navrchu. Vznikla v Irsku v roce 1942, kdy na letišti Shannon byly zrušeny lety a barman Joe Sheridan vymyslel pro čekající neobvyklý drink pro zahřátí. Tajemství je v tom našlehat šlehačku jen tak, aby zůstala tekutá.
  • Kaffekask – zapomenout nesmíme ani na Švédsko. Tam při správném servírování kaffekask najdete na dně minci. Káva se připravuje tak, že se do hrníčku nalije tolik kávy, aby nebyla mince vidět. Poté se přidává destilát (například tradiční brännvin), dokud káva není opět průhledná. Tento postup se opakuje až do chvíle, kdy je šálek plný…
  • Rüdesheimer Kaffee – svou tradiční kávu s alkoholem mají i v sousedním Německu. Vznikl v roce 1957 a podává se ve speciálních porcelánových šálcích. A proč je potřeba k jejímu servírování zvláštní šálek? Nejprve se do něj dají 3 lžičky cukru a Asbach Uralt Brandy. Ty se zapálí a cukr se nechá asi minutu karamelizovat. Až poté se přidá filtrovaná káva, vyšlehaná smetana a čokoláda na ozdobení.
  • Calypso Coffee – káva se třtinovým rumem a kávovým likérem je oblíbená na Karibských ostrovech. Určitě stojí za to ji vyzkoušet.

Přečtěte si víc o tom, proč je káva považovaná za elixír zdraví.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek


Mohlo by vás také zajímat: