O výživě 11. 7. 2018 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Bylinky či ovoce. Jak jednoduše získat zajímavé nápoje?

Pitná voda by měla být základem našeho denního příjmu tekutin, ale ne každému vyhovuje pít v průběhu celého dne jen vodu. Co si tedy dát jiného? Inspirujte se ...

Nápoje pro radost a zpestření ze Shutterstock.cz

Stejně jako musíme pravidelně doplňovat energii příjmem stravy, musíme přijímat i tekutiny – bez nich bychom nepřežili. Tekutiny potřebujeme nezávisle na ročním období – jaké množství bychom jich měli vypít závisí na různých faktorech (např. na naší fyzické aktivitě, okolní teplotě, skladbě stravy, apod.). 

Bylinky pro svěží chuť i ochlazení

Máte-li přístup k čerstvým bylinkám (z vlastní zahrádky, nebo z truhlíku za okny), neváhejte a natrhejte si snítky máty nebo meduňky, které vložíte do džbánu s vodou nebo do sklenice. U obou bylinek jsou dnes k dostání i různé odrůdy, pomáhají nám docílit pocitu osvěžení, ochlazení.

Nebo můžeme do vody přidat malé množství čerstvého ovoce (plátek citronu, limety či pomeranče, použít ale můžeme třeba i pár bobulí rybízu) nebo kousek oloupaného kořene zázvoru. Protože bývá kůra citrusových plodů často ošetřená chemicky, je potřeba ji omýt teplou vodou a případně ji ještě oloupat – nebo zvolit plody z ekologického zemědělství.

Máte raději ovocný džus, nebo ledový čaj?

Jinou variantou může být kvalitní ovocný džus nebo šťáva z čerstvého ovoce, které smísíme s vodou. Džusu či ovocné šťávy bychom měli použít menší množství, převažovat by v obsahu rozhodně měla voda – nesmíme zapomenout, že obsahují cukry. Džus nebo šťávu z ovoce můžeme nalít do tvořítek na led, zmrazit a poté je vhodit do džbánu nebo sklenice s vodou. Postupně, jak bude led tát, bude nápoj získávat jinou chuť. (Podobně můžeme zmrazit s vodou i čerstvé bobulové ovoce – rybíz, maliny či ostružiny.)

Máte rádi domácí ledový čaj? Pro běžný pitný režim je výborný ovocný  nebo i šípkový, rakytníkový čaj, menší podíl mohou tvořit i některé čaje bylinné nebo zelený, bílý či černý čaj a nebo roiboos. U černého, zeleného či bílého čaje je vhodnější připravit si slabší nálev, který nebude obsahovat tolik teinu (kofeinu). A nepředstavujme si čaj jen jako horký nápoj – můžeme jej buď nechat volně zchladnout nebo ho rychleji vychladit tak, že do něj vložíme kostky ledu.

Pokud máme dostatek času, můžeme čajové lístky vložit do studené vody a ponechat několik hodin (ideálně třeba přes noc) v lednici – tento extrakt „za studena“ bude jemnější ve srovnání s extraktem za tepla.

Káva, limonády či alkohol nám příliš neprospějí

Co bychom si raději v rámci pitného režimu měli odpustit, to jsou slazené nápoje a limonády, nadměrné množství kávy, kolové nápoje, velké množství ovocných šťáv nebo džusů a také alkohol. Tento typ nápojů by nám přinesl zejména velké množství energie a cukrů, některé z nápojů pak také naopak mírné odvodnění (prostřednictvím zvýšené tvorby moči).

dotace





Mohlo by vás také zajímat: