Stejně jako musíme pravidelně doplňovat energii příjmem stravy, musíme přijímat i tekutiny – bez nich bychom nepřežili. Tekutiny potřebujeme nezávisle na ročním období – jaké množství bychom jich měli vypít závisí na různých faktorech (např. na naší fyzické aktivitě, okolní teplotě, skladbě stravy, apod.).
Bylinky či ovoce. Jak jednoduše získat zajímavé nápoje?
Pitná voda by měla být základem našeho denního příjmu tekutin, ale ne každému vyhovuje pít v průběhu celého dne jen vodu. Co si tedy dát jiného? Inspirujte se ...
Bylinky pro svěží chuť i ochlazení
Máte-li přístup k čerstvým bylinkám (z vlastní zahrádky, nebo z truhlíku za okny), neváhejte a natrhejte si snítky máty nebo meduňky, které vložíte do džbánu s vodou nebo do sklenice. U obou bylinek jsou dnes k dostání i různé odrůdy, pomáhají nám docílit pocitu osvěžení, ochlazení.
Nebo můžeme do vody přidat malé množství čerstvého ovoce (plátek citronu, limety či pomeranče, použít ale můžeme třeba i pár bobulí rybízu) nebo kousek oloupaného kořene zázvoru. Protože bývá kůra citrusových plodů často ošetřená chemicky, je potřeba ji omýt teplou vodou a případně ji ještě oloupat – nebo zvolit plody z ekologického zemědělství.
Máte raději ovocný džus, nebo ledový čaj?
Jinou variantou může být kvalitní ovocný džus nebo šťáva z čerstvého ovoce, které smísíme s vodou. Džusu či ovocné šťávy bychom měli použít menší množství, převažovat by v obsahu rozhodně měla voda – nesmíme zapomenout, že obsahují cukry. Džus nebo šťávu z ovoce můžeme nalít do tvořítek na led, zmrazit a poté je vhodit do džbánu nebo sklenice s vodou. Postupně, jak bude led tát, bude nápoj získávat jinou chuť. (Podobně můžeme zmrazit s vodou i čerstvé bobulové ovoce – rybíz, maliny či ostružiny.)
Máte rádi domácí ledový čaj? Pro běžný pitný režim je výborný ovocný nebo i šípkový, rakytníkový čaj, menší podíl mohou tvořit i některé čaje bylinné nebo zelený, bílý či černý čaj a nebo roiboos. U černého, zeleného či bílého čaje je vhodnější připravit si slabší nálev, který nebude obsahovat tolik teinu (kofeinu). A nepředstavujme si čaj jen jako horký nápoj – můžeme jej buď nechat volně zchladnout nebo ho rychleji vychladit tak, že do něj vložíme kostky ledu.
Pokud máme dostatek času, můžeme čajové lístky vložit do studené vody a ponechat několik hodin (ideálně třeba přes noc) v lednici – tento extrakt „za studena“ bude jemnější ve srovnání s extraktem za tepla.
Káva, limonády či alkohol nám příliš neprospějí
Co bychom si raději v rámci pitného režimu měli odpustit, to jsou slazené nápoje a limonády, nadměrné množství kávy, kolové nápoje, velké množství ovocných šťáv nebo džusů a také alkohol. Tento typ nápojů by nám přinesl zejména velké množství energie a cukrů, některé z nápojů pak také naopak mírné odvodnění (prostřednictvím zvýšené tvorby moči).