O výživě 8. 7. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Černý rybíz: Skrytý poklad plný zdraví a recept na neodolatelný koláč

Černý rybíz je nejen chutné, ale i velmi zdravé ovoce, které nabízí širokou škálu zdravotních přínosů. Díky svému vysokému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů je skvělým doplňkem každé zdravé stravy. Ať už čerstvý, sušený nebo v podobě šťáv a tinktur, černý rybíz si místo ve vaší kuchyni i lékárničce rozhodně zaslouží.

Stock photo: Jurga Jot/Shutterstock.com

Černý rybíz je malá drobná bobule a pěstuje se v různých částech světa. I u nás je oblíbeným letním ovocem, i když je často přehlížen ve prospěch populárnějších bobulí, jako jsou jahody nebo borůvky, což je ale velká škoda.

Společně s bílým, červeným a růžovým rybízem patří i černý rybíz do rodiny angreštů. Je nenáročný na pěstování a blahodárných účinků na zdraví má tolik, že stojí za to se na něj podívat trochu podrobněji. Dá se jíst jen tak nebo jej můžeme zavařovat, přidávat do tepelně upravených jídel nebo z něj připravovat léčivé tinktury. Možností je zkrátka mnoho.

Černý rybíz je kyselé ovoce, za což mohou obsažené třísloviny. Pokud vám jejich kyselost vadí, pak můžete černý rybíz nasušit, bude pak sladší. Černý rybíz obsahuje spoustu živin, fytonutrientů, vitamínů, minerálů a pochopitelně i antioxidantů.

  • Z pohledu přírodní medicíny jde o diuretikum (odvodňuje), diaforetikum (vyvolává pocení), metabolikum (urychluje metabolismus) a antiflogistikum (má protizánětlivé účinky).

Černý rybíz jako účinné fytoterapeutikum

  • Černorybízová silice se kvůli močopudnému působení používá jako adjuvans při některých dlouhodobých zánětech močových cest.
  • Účinků černého rybízu se využívá také při zánětlivých onemocněních dýchacích cest či při nemocech z prochlazení.
  • Obsažený rutin zase snižuje křehkost cévních stěn a zastavuje krvácení z drobných tepének, proto se využívá při krvácení ze sliznic a pod kůží.
  • Kvůli vysokému obsahu vitamínů skupiny B a vitamínu C se pokládá za cenné léčivé ovoce.
  • Celkově pak černý rybíz zlepšuje látkovou výměnu v organismu. Tím, mimo jiné, napomáhá i hubnutí.

Pro léčebné účinky se využívá jak plod, tak i list. Nejčastěji ve formě tinktury nebo jako přísada do bylinných čajových směsí.

Černý rybíz s celou řadou zdravotních benefitů

čaj z černého rybízuČerný rybíz ukrývá celou řadu antioxidantů, včetně anthokyanů, které jsou zodpovědné za tmavou barvu bobulí. Anthokyany jsou navíc známé tím, že mohou zpomalit rozvoj některých druhů rakoviny, snižují celkový cholesterol a zvyšují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Všeobecně pak antioxidanty bojují proti volným radikálům v těle, posilují imunitu a chrání nás před infekcemi.

Společně s obsaženými flavonoidy černý rybíz pomáhá udržovat i pevné kardiovaskulární zdraví. Konzumací černého rybízu pomáháme předcházet zánětům v těle. Díky vysokému obsahu manganu je schopna tato bobulovina regulovat hladinu krevního cukru a zlepšuje i citlivost na inzulín. Polyfenoly jsou zase schopny pečovat o zdraví jater. A opomenout nesmíme ani pektin. Ten zajistí, že při výrobě marmelády bude rybíz rychle a krásně želírovat. Ale především jde o látku, která dokáže v těle vázat a odstraňovat z něj jedy a ionty těžkých kovů. To je i důvod, proč je rybíz tak účinný při všech možných druzích otrav a intoxikací.

Olej z černého rybízu k jídlu i pro zdraví

Alternativou ke konzumaci čerstvého ovoce, může být olej ze semínek černého rybízu. Pochopitelně za studena lisovaný. Je totiž bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Dávat jej můžete do salátů, snídaňových kaší, dezertů nebo i do běžných slaných pokrmů. Z pohledu alternativní medicíny se zase olej z černého rybízu hodí jako pomocník při opravě poškozených tkání, při artritidě, akné, hydrataci a pomáhá vyživovat i vlasy, pleť a nehty. Má silně protizánětlivé účinky a pomáhá proti známkám stárnutí.

Černý rybíz v kuchyni

Samotný černý rybíz může být pro někoho chuťově příliš zemitý a kyselý, proto je případně vhodné ho trochu upravit. Chuť bude přijatelnější a příznivé účinky na zdraví si zachová. K čerstvému rybízu stačí přidat třeba trochu medu a smíchat s jogurtem a hned z něj máte vynikající dezert. Připravit si z něj můžete také marmeládu nebo sirup. Za vyzkoušení stojí i rybízové víno, kompot či černorybízový med. Chybu pak neuděláte ani se slanou variantou úpravy, neboť černý rybíz báječně ladí především s červeným masem. Anebo si upečte tradiční letní rybízový koláč či černorybízový crumble. Vyzkoušet můžete i náš netradiční koláč z jáhel.

Rybízový jáhlový (ne)kynutý koláč s drobenkou

černorybízový koláčIngredience: 1 hrnek jáhel (v suchém stavu), 2 hrnky rostlinného mléka, špetka soli, ½ balíčku sušeného droždí, ½ hrnku rozinek, 1 balení vanilkového pudingového prášku, černý rybíz; na drobenku - 2 lžíce kukuřičné polohrubé mouky, 2 lžíce rýžového sirupu, 2 lžíce řepkového oleje

Postup: Jáhly uvaříme s rostlinným mlékem a špetkou soli a následně necháme vychladnout. Do vychladlých jáhel přidáme sušené mléko, nasekané rozinky, vanilkový prášek a droždí. Ideálně ručně zpracujeme těsto. Těsto dáme do pečicím papírem vyloženého pekáče, navlhčíme ruce a jáhly pěkně upěchujeme. Na těsto naskládáme černý rybíz a posypeme jej drobenkou. Nenecháváme kynout a hned pečeme ve vyhřáté troubě při 200 stupních, zhruba 30 minut. Jakmile budou okraje zlatavé, máme hotovo. Před servírováním necháme zcela vychladnout, aby jáhly krásně ztuhly.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
MIKA, Karol, Fytoterapie perem lékaře, Vydavatelstvo OSVETA, Martin, 2018
ŠPAČEK, Lenka, Zdravě jíst, Nakladatelství KAZDA, Brno, 2019




Mohlo by vás také zajímat: