Rosolovitý střed, volně umístěná semínka v dužině, měkká slupka a někdy až příliš silná dávka kyselé chuti. Klasika, co patří k našemu létu. Ačkoli je rybíz, například oproti jahodám, energeticky hodnotnější, (205 kJ na 100 g) je obsah jednoduchých cukrů vjemově přehlušen především vysokým obsahem vitamínu C. V každé bobulce ho je přibližně 2 mg. Hrst bobulek pak snadno pokryje průměrnou denní potřebu tohoto důležitého vitaminu, který si lidské tělo neumí samo vyrobit. Vitamín C je důležitým biokatalyzátorem enzymových procesů v buňkách, posiluje jejich obranyschopnost, a v důsledku se posiluje náš imunitní systém. Výskyt tříslovin, které vnímáme na jazyku trpce, zabraňují degradaci organických kyselin i vitamínu C a B.
Červený rybíz a jeho léčivé vlastnosti? V malých dávkách je vhodný pro každého
Zraje na zahrádkách i na pultech prodejců lokálního ovoce. Dostat se k čerstvému červenému rybízu je momentálně snadné, a proto není od věci připomenout si, jaké benefity se v něm ukrývají. Zaměřujeme se v tomto článku právě na jeho červenou variantu, protože je oproti bílé, růžové a černé odrůdě u nás nejrozšířenější.
A co víc?
„Rybíz obsahuje červená barviva antokyany, která se řadí mezi flavonoidy a mají antioxidativní účinky. O to účinněji chrání buňky našeho těla před poškozením oxidativním stresem,“ doplňuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková a dodává, že je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, tedy niacinu, kyseliny panthotenové, betakarotenu, tedy provitamínu A, druhé nejdůležitější látky pro tělesnou imunitu.
Kromě toho obsahuje i malé množství vitamínu E.
Z minerálních látek je dobré zmínit vysoký obsah vápníku, který má celkově tišící účinky. Najdeme v něm ale i velký podíl železa, čímž se podporuje krvetvorba a srdeční funkci naopak prospívá zastoupení manganu a hořčíku.
Léčivé vlastnosti
- Chrání buňky proti volným radikálům
- Posiluje imunitní systém
- Tiší nervy a povzbuzuje náladu
- Posiluje kardiovaskulární činnost
- Harmonizuje sliznice
- Povzbuzuje tvorbu hormonů
- Má močopudné a očišťující účinky
- Nalačno povzbuzuje chuť k jídlu
- Podporuje trávení
Kdy rybíz ubrat?
V publikaci Domácí přírodní lékárna uvádí autorka Jadwiga Górnicka, že:
„V souladu s makrobiotickými radami by se neměl jíst červený rybíz během jídla, které se skládá z bílkovin (maso, vejce, ryby, zelenina). Je lepší jíst ho přibližně hodinu po těchto jídlech. Podporuje to trávení a zabraňuje příliš dlouhému ležení potravin v žaludku a škodlivé adfermentaci, která může zapříčinit mnoho onemocnění trávicího traktu a krevního oběhu.“
Nutriční terapeutka Jitka Laštovičková přidává upozornění, že velká a častá konzumace může přitížit lidem, které trápí urátové kameny. Menší dávky červeného rybízu se doporučují i tomu, koho pálí žáha.
Co s ním?
Natrhaný rybíz je choulostivý na skladování, zpracujte ho proto ideálně do 24 hodin. Z hroznů oberte bobulky, poté opláchněte a buď zkonzumujte čerstvý, například ve smoothie, ovesných vločkách, jogurtu, nebo jen rozmíchejte s cukrem a přidejte šlehačku. Skvěle osvěží i zeleninové saláty. Vynikající je v bublaninách, ale pro svou kyselost je dobré zkombinovat ho se sladšími druhy ovoce. Každopádně ho vždy skladujte v chladu. Pokud víte, že ho nestihnete zpracovat čerstvý, ideální je ho zamrazit, nebo z něj připravit zavařeninu.