Rozpustná i nerozpustná vláknina, vysoký obsah draslíku, železa a křemíku, vitamínů skupiny B, dále céčka či vitamínu E a také A. To je koktejl těch nejzákladnějších nutričních látek, jež se ukrývají pod mírně osrstěnou slupkou angreštu. „Zapomínat bychom neměli ani na flavonoidy patřící mezi antioxidanty,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.
Sladké bobule sníží tlak, uvolní střeva, posílí cévy. O jaké ovoce se jedná?
Někdo ho slupne i s „kůží“, jiný z něj vsaje jen sladký obsah s jadérky a slupku nemilosrdně vyhodí. O jaké ovoce, které právě nyní dozrává na českých zahrádkách, jde? Snad každý poznal, že o angrešt neboli srstku. Bobule rostoucí na pichlavých keřích bychom si měli právě teď do sytosti užívat a rostou-li nám na zahradě, tak si je doslova hýčkat.
Zdrojem vlákniny, ale nemocní pozor na jadérka
Vlákniny mají Češi v jídelníčku stále nedostatek. Výsledkem bývá nepravidelná stolice či zácpa, nadýmání, s přibývajícím věkem často problémy se střevy, například s výchlipkami - divertikly. Dostatek vlákniny, která je obsažená v relativně velkém množství právě i v angreštu, pomáhá udržovat naše střeva ve správné kondici. „A nejen to, její dostatečný příjem dokáže regulovat hladinu krevních tuků, tedy i cholesterolu. Zejména pokud dbáme na vyvážený jídelníček a dostatek pohybu,“ konstatuje Zuzana Douchová, která připomíná, že dospělý člověk by měl denně sníst 600 gramů ovoce a zeleniny. „Doporučován je poměr 2 : 1, 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce. Ten je však třeba operativně upravit například u lidí, kteří se snaží shodit nadbytečné kilogramy. Při redukční dietě je třeba vybírat ovoce méně sladké a případně jeho množství mírně snížit ve prospěch zeleniny,“ vysvětluje nutriční terapeutka.
Pokud však již nemocemi střeva trpíte, je třeba větší konzumaci angreštu konzultovat s ošetřujícím lékařem. „Pokud člověk má diagnostikované výchlipky ve stěně střeva, zvláště v případě, že jsou dokonce zanícené, je třeba se vyvarovat nejen ovoce, které má drobná jadérka, ale i různých semínek. V případě angreštu, je jeho plusem velký podíl rozpustné vlákniny. Zkuste si ho proto v případě zdravotních problémů odšťavnit,“ radí Zuzana Douchová.
Upravuje tlak krve
Osoby trpící vysokým tlakem krve by měli mít v jídelníčku dostatek potravin s obsahem draslíku, jde o minerální látku podílející se na jeho regulaci. Stogramová porce angreštu ho obsahuje v průměru 200 až 300 miligramů.
Zpevňuje cévy
Metličky, křečové žíly, tvorba modřin či časté krvácení z nosu, za nímž nestojí vysoký tlak krve. Příčina těchto problémů je bohužel velmi často geneticky podmíněná, získaná od rodičů. „Pestrým a vyváženým jídelníčkem a také pohybem působíme na tyto problémy preventivně. Neměli bychom čekat, až se objeví. Pokud se bavíme o angreštu, obsahuje již zmiňované flavonoidy, někdy se uvádí jako vitamín P, které pevnosti cév napomáhají,“ připomíná nutriční terapeutka a dodává, že jejich účinek se násobí zejména v kombinaci s přírodním vitamínem C.
Letní ženské problémy
Látky obsažené v angreštu v organismu účinkují mírně močopudně a očišťují a chrání sliznici močových cest podobně jako brusinky. Jeho zobání z keříků tedy působí preventivně i proti urologickým zánětům. Na ně byly babkami kořenářkami doporučovány i angreštové listy. Stačí je otrhat, ve stínu nasušit a v případě obtíží si z jedné až dvou lžiček uvařit čaj. Po 15minutovém louhování se má popíjet dvakrát denně vlažný.
Šup s ním do mrazáku či hrnce
Sezóna angreštu není dlouhá a zvlášť letos rychle dozrává a brzy začíná padat. Není tak nic jednoduššího, než ho otrhat a uchovat si bobule na zimu. „Lze je zamrazit, můžete si z nich udělat kompot, šťávu, čatní nebo marmeládu. Tepelnou úpravou sice klesne obsah některých vitamínů. Obsah minerálních látek však zůstane zachován, v marmeládě se odpařením vody ještě zvýší,“ dodává Zuzana Douchová.