Tradiční nachos se připravují z kukuřičné mouky. Když ji nahradíme moukou cizrnovou dostaneme nutričně vyváženou svačinku plnou vlákniny, komplexních sacharidů, zdravých tuků i bílkovin.
Cizrnové nachos se 3 salsami
Kdo by nemiloval nachos?! Připravte si je doma z cizrnové mouky. Jsou dokonale křupavé, snadné na přípravu a v kombinaci s výběrem sals potěší jako netradiční svačina nebo pohoštění pro návštěvu.
Na nachos potřebujete jen pár ingrediencí a navíc jsou hotové raz dva! Když si jich připravíte více, stačí je skladovat v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu. V pohodě vám vydrží i týden.
Recept na cizrnové nachos
Ingredience:
- 250 g cizrnové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 g soli
- 1 lžička pepře
- 100 ml teplé vody
Postup přípravy:
- Smícháme si suché ingredience - cizrnovou mouku, prášek do pečiva, sůl a koření.
- Přidáme olivový olej a po lžících postupně přidáváme teplou vodu. Zpracujeme těsto.
- Těsto si umístíme na pečicí papír a dalším plátem pečicího papíru jej přikryjeme.
- Těsto si rozválíme na co nejtenčí plát. Odkryjeme pečicí papír a z těsta vykrojíme trojúhelníčky.
- Pečeme v na 180 °C předehřáté troubě cca 15 minut, dokud nejsou nachos krásně zlatavé.
Salsa č. 1: Quacamole
Ingredience:
- 1 zralé avokádo RTE
- šťáva z 1 limetky
- 1 červená cibule
- 5 g čerstvého pepře
- 5 g soli
- 100 g rajčat
- 20 g čerstvého koriandru
Postup přípravy:
- Zralé avokádo rozmělníme vidličkou a smícháme se šťávou z limetky.
- Cibuli, rajčata a koriandr si nakrájíme nadrobno.
- Vše smícháme, dochutíme pepřem a solí.
Salsa č. 2: Salsa ze zakysané smetany
Ingredience:
- 200 g zakysané smetany
- šťáva z ½ citrónu
- 20 g čerstvého koriandru
- 50 g bílé cibule
- ½ lžičky pepře
- 3 g soli
Postup přípravy:
- Smícháme zakysanou smetanu s citrónovou šťávou.
- Cibuli a koriandr si nakrájíme nadrobno, smícháme se zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.
Salsa č. 3: Rajčatová salsa
Ingredience:
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 1 červená cibule
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 20 g čerstvého koriandru
- 2 g soli
Postup přípravy:
- Rajčata si nakrájíme najemno, cibuli a chilli papričku a čerstvý koriandr nadrobno.
- Česnek prolisujeme.
- Vše smícháme s citrónovou šťávou a olivovým olejem.
- Hotovou salsu dáme odležet do lednice.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj obrázků v textu: autorka