O výživě 28. 12. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Cizrnové nachos se 3 salsami

Kdo by nemiloval nachos?! Připravte si je doma z cizrnové mouky. Jsou dokonale křupavé, snadné na přípravu a v kombinaci s výběrem sals potěší jako netradiční svačina nebo pohoštění pro návštěvu.

Foto: Pavla Vomastková

Tradiční nachos se připravují z kukuřičné mouky. Když ji nahradíme moukou cizrnovou dostaneme nutričně vyváženou svačinku plnou vlákniny, komplexních sacharidů, zdravých tuků i bílkovin.

Na nachos potřebujete jen pár ingrediencí a navíc jsou hotové raz dva! Když si jich připravíte více, stačí je skladovat v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu. V pohodě vám vydrží i týden.

Recept na cizrnové nachos

Ingredience:

  • 250 g cizrnové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 g soli
  • 1 lžička pepře
  • 100 ml teplé vody

Postup přípravy:

  1. Smícháme si suché ingredience - cizrnovou mouku, prášek do pečiva, sůl a koření.
  2. Přidáme olivový olej a po lžících postupně přidáváme teplou vodu. Zpracujeme těsto.
  3. Těsto si umístíme na pečicí papír a dalším plátem pečicího papíru jej přikryjeme.
  4. Těsto si rozválíme na co nejtenčí plát. Odkryjeme pečicí papír a z těsta vykrojíme trojúhelníčky.
  5. Pečeme v na 180 °C předehřáté troubě cca 15 minut, dokud nejsou nachos krásně zlatavé.

Salsa č. 1: Quacamole

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo RTE
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 červená cibule
  • 5 g čerstvého pepře
  • 5 g soli
  • 100 g rajčat
  • 20 g čerstvého koriandru

Postup přípravy:

  1. Zralé avokádo rozmělníme vidličkou a smícháme se šťávou z limetky.
  2. Cibuli, rajčata a koriandr si nakrájíme nadrobno.
  3. Vše smícháme, dochutíme pepřem a solí.

Salsa č. 2: Salsa ze zakysané smetany

Ingredience:

  • 200 g zakysané smetany
  • šťáva z ½ citrónu
  • 20 g čerstvého koriandru
  • 50 g bílé cibule
  • ½ lžičky pepře
  • 3 g soli

Postup přípravy:

  1. Smícháme zakysanou smetanu s citrónovou šťávou.
  2. Cibuli a koriandr si nakrájíme nadrobno, smícháme se zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.

Salsa č. 3: Rajčatová salsa

Ingredience:

  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • 1 červená cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g čerstvého koriandru
  • 2 g soli

Postup přípravy:

  1. Rajčata si nakrájíme najemno, cibuli a chilli papričku a čerstvý koriandr nadrobno.
  2. Česnek prolisujeme.
  3. Vše smícháme s citrónovou šťávou a olivovým olejem.
  4. Hotovou salsu dáme odležet do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj obrázků v textu: autorka



Mohlo by vás také zajímat: