Odborníci se domnívají, že pozitivní vliv na zdraví člověka má pektin v jablcích obsažený. Jde o rozpustnou vlákninu, která blokuje vstřebávání cholesterolu ve střevě a podporuje jeho využívání namísto ukládání. Slupka jablek navíc obsahuje polyfenoly – antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Co dobrého obsahují?
Jablka tedy obsahují rozpustnou vlákninu pektin, který příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Dále ale také jablka obsahují cenné minerální látky: draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síru a mangan. Obsahují také celulózu a enzymy podporující trávení, dále vitamín C, provitamin A a vitamíny skupiny B. Pomáhají našemu zažívání. Kyseliny jablka mají alkalizující účinek v krvi a tkáních, obnovují dobře střevní flóru, brání kvašení ve střevech, pektin jablka likviduje toxiny a taniny vysušují střevní sliznici, zmírňují tak zánět a obnovují střevní flóru, napomáhají při průjmu a jsou velmi účinné i při zácpě, Jablka jsou vhodná při dietách, chorobách krevního oběhu, revmatismu a nemocech ledvin.
Jablka pomáhají při chorobách srdce, ledvin, při vysokém krevním tlaku a obezitěi. Nápoj z jablečného octa a medu s vodou pomáhá při únavě, bolestech svalů a kloubů, vysokém krevním tlaku, srdečních a ledvinových potížích, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí. Jablečný ocet se používá i zevně ke koupelím pro zdravou pleť a vlasy a po slunění.
Shrňme si to ještě jednou.
Co v jablku najdeme:
-
vitamín C a antioxidanty, vitamíny, karoten, kyselinu listovou
-
více než 30 minerálních látek (například železo, fosfor, hořčík, měď, zinek, mangan, ale také draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a hlídá ledviny)
-
vlákninu (pektin v takovém množství, jako má jablko, ho nenajdeme v žádném jiném plodu)
-
důležité trávicí enzymy, které mají příznivý vliv na slinivku břišní
Jaký má vliv na naše zdraví?
-
snižuje hladinu „špatného" cholesterolu v krvi a tím upravuje krevní tlak
-
je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, posiluje naši imunitu
-
stabilizuje hladinu cukru v krvi (je vhodné i pro diabetiky)
-
chrání naši DNA i mozek
-
skvěle čistí střeva, působí proti průjmu i na zácpu, zmírňuje katary žaludku
-
je prevencí proti rakovině střev
-
čistí organizmus od toxinů, pomáhá při hubnutí
-
podporuje odvodnění organizmu, a tím chrání srdce
-
zpomaluje proces stárnutí organizmu
-
odstraňuje nespavost a snižuje nervozitu, posiluje dásně a dezinfikuje dutinu ústní
Je toho ještě mnohem víc. Proto si ovoce, jež se stalo symbolem králů, dopřejme opravdu každý den.