Olivy z věčné zeleného stromu
Olivy díky své specifické chuti výborně ochutí všechny možné saláty, zeleninové i masité pokrmy, pomazánky a skvěle chutnají samozřejmě i samotné! Olivy zelené i černé jsou ovocem věčně zeleného stromu olivovníku původem ze středomoří, ale v dnešní době si můžeme dopřát kvalitní dovážené olivy různých druhů i u nás.
Proč jsou olivy zdravé
Olivy obsahují vitamíny A, D, E, K, antioxidanty (prevence proti civilizačním, srdečním a cévním chorobám), zdravé nenasycené tuky (prevence proti kardiovaskulárních nemocem a snižují cholesterol). Obsahují v průměru pouze 600 kJ na 100 g, jsou tedy vhodné i v malém množstvím v redukčním jídelníčku, protože pouze pár oliv skvěle zasytí a dodá potřebnou energii. Olivy také skvěle podporují zažívání díky obsahu vlákniny. Pozor bychom si měli dát v případě zvýšeného krevního tlaku, protože z nálevu obsahují olivy i mnoho sodíku (soli), který krevní tlak zvyšuje a podporuje zadržování vody v těle. Před konzumací bychom tedy měli olivy důkladně propláchnout.
RECEPT: SLANÝ OLIVOVÝ KOLÁČ BEZ MOUKY
Suroviny:
olivy černé nebo zelené vypeckované 50 g
mandle mleté 100 g
semínka (slunečnicová, sezamová, dýňová) 80 g
vejce 3 ks
tvaroh polotučný 150 g (nebo Cottage cheese)
prášek do pečiva 1 čajová lžička
olivový olej 1 polévková lžíce + na pokapání
špetka soli
bylinky dle chuti (rozmarýn, česnek, oregano, bazalka, apod)
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. V míse smícháme mleté mandle, semena, prášek do pečiva a sůl (případně i čerstvé bylinky) a přimícháme tvaroh, vejce a olivový olej. Vše důkladně zpracujeme na řidší těsto a nalijeme do zapékací koláčové formy vyložené pečícím papírem. Dáme péct na 15 min a potom poklademe povrch koláče olivami, které zatlačíme do těsta. Pokapeme olivovým olejem a pečeme dalších 15 min dozlatova.
Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 795 kJ
4 g sacharidů
10 g bílkovin
16 g tuků
3 g vlákniny
Zdroje: www.whfoods.com, pursuingfood.wordpress.com