Pesto má svůj původ v Itálii, Janově (italsky Genova). Název pesto je odvozen z italského slova pestare, což znamená tlouci, mlátit. Tradiční pesto alla genovese se připravovalo z lístků bazalky, piniových ořechů, česneku, parmezánu a olivového oleje. Celá směs se rozdrtila v hmoždíři a vytvořila pastu. Ale není nutné se držet jen klasiky z bazalky a piniových ořechů. Lze kombinovat různé bylinky, ořechy, oleje i sýry. Pesto je skvělý způsob, jak si uchovat třeba nadbytek bylinek ze zahrádky.
Domácí bylinková pesta jsou pokladem v kuchyni
Pesta jsou skvělým pomocníkem při přípravě lehkých letních pokrmů. Voňavá směs bylinek, ořechů, oleje a sýru je pokladem v kuchyni. Bazalkové pesto na špagety je výborné. Ale dá se využít i jinak. Skvěle dochutí sendviče, maso i ryby
Domácí bylinková pesta - jak na ně
Příprava bylinkových pest je velice snadná a rychlá. Tedy pokud vyměníte hmoždíř za mixér. Všechny ingredience kromě oleje rozmixujete na jemnou pastu, kterou nakonec zakápnete olejem a pesto je hotové.
Pesto z medvědího česneku
- svazek medvědího česneku
- hrst kešu ořechů
- 40 g parmezánu
- olivový olej
- špetka soli
Petrželové pesto
- hrst petržele
- hrst vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Pesto z libečku
- 3 hrsti libečku
- 100 g slunečnicových semínek
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
Pesto ze sušených rajčat
- 200 g sušených rajčat
- hrst petrželky
- hrst bazalky
- 50 g sýru grana padano
- 50 g kešu ořechů
- olivový olej
Využití pesta je rozmanité
Těstoviny
Klasika je kombinace pesta s těstovinami. Vhodné je volit takové druhy těstovin, na kterých pesto hezky drží. K tomu se hodí například semolinové těstoviny, které jsou na omak hrubé a pesto z nich nestéká. Uvařené těstoviny stačí dobře promíchat s pestem, posypat strouhaným tvrdým sýrem a můžete servírovat.
Sendviče a bagety
Skvěle chutná pesto i v sendviči, na toustu či rozpečené bagetě. Na teplém pečivu se chuť pesta zvýrazní. To pak stačí doplnit čerstvou zeleninou, sýrem a rychlá svačinka je hotová.
Maso a ryby
Pesto lze využít i pro dochucení hotových masových pokrmů či ryb, kdy stačí pesto rozetřít v tenké vrstvě po mase. Pokud jste ho nestihli naložit do směsi bylinek a oleje na dostatečně dlouhou dobu, aby si získalo jejich chuť, pesto vám to zaručeně vynahradí.
Salát Caprese
Ne vždy je po ruce čerstvá bazalka. Ale není třeba se proto vzdávat klasického osvěžujícího salátu Caprese. Stačí nakrájet rajčata a mozarellu na plátky a střídavě naskládat na talíř. Místo čerstvé bazalky a olivového oleje použijeme jen pesto, V tomto případě je vhodné mít pesto s řidší konzistencí.
Pestem můžete dochutit klidně i restovanou zeleninu, grilované lilky či cukety, nebo ho přidat do jogurtu a připravit tak studený dip k zeleninovým hranolkům.
Pesto se dá jednoduše kombinovat se vším, co vám napadne. A teď už stačí jen popřát dobrou bylinkovou chuť!