Tato zelenina je ale nejen chutná a dobře použitelná v kuchyni, má také léčivé a regenerující účinky.

Málo kalorií, hodně vitamínů

Dýně patří mezi nízkokalorické potraviny a slouží jako zdroj vlákniny, které máme v našem jídelníčku pořád nedostatek. Hodí se do dietního jídelníčku a také do stravy těch, kteří řeší problémy s vysokým cholesterolem.

Oranžová barva dýně dává tušit, že obsahuje velké množství beta karotenu, to ale není vše. Obsahuje také vitamin A, C a E a další antioxidanty jako je lutein. Vitamín A má vliv na kvalitu lidského zraku a je také účinným antioxidantem. Je v dýni hojně obsažen. Dokonce ho ve 100 gramech dýně najdete více, než je jeho denní doporučené množství. 

Dýňová semínka jsou skvělým zdrojem proteinů, minerálních látek, vitamínů a omega-3 mastných kyselin. Také jsou výborným zdrojem zinku a železa. Ve 100 gramech dýňových semínek najdete 110 % doporučené denní dávky železa a 71 % zinku.

Na nákupu

S ohledem na tvar, barvu a velikost se dýně velmi liší. Mezi nejpopulárnější konzumované druhy ale patří jasně oranžová dýně Hokkaido. Při výběru dýně v obchodě vybírejte takovou, která nemá viditelné poškození povrchu – nemá na sobě zářezy a není příliš potlučená. Při poklepání by mělo vydávat dutý „dřevěný“ zvuk. Doporučuje se kupovat dýni raději celou než její části, lépe se uchovává. Dýně vám v bytě při pokojové teplotě vydrží klidně i několik týdnů.

Dýně v kuchyni:

Pečená dýně s česnekem a šalvějí 

 

  • 1 dýně Hokkaido
  • 4–6 stroužků česneku
  • 10 malých šalotek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • svazek šalvějových lístků
  • Na dip
  • 2 kelímky sýru cottage
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř podle chuti
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 velký svazek pažitky
Větší plech vyložte pečicím papírem a jeden vedle druhého na něj vyskládejte měsíčky dýně. Mezi ně rozdělte česnek i šalotku, zastříkněte olejem, osolte a opepřete a dejte na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Na posledních 10 minut přidejte i šalvějové lístky. V průběhu pečení můžete obracet. 
Zatímco se dýně peče, udělejte dip. V míse nejprve promíchejte sýr cottage se smetanou, přidejte olej, podle chuti osolte a opepřete a nakonec vmíchejte česnek i pažitku. Podávejte dohromady.

Zdroj receptu: www.albert.cz