O výživě 5. 8. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Faraonova pomsta či řízky s sebou aneb Jak si nepokazit dovolenou jídlem

Léto. Typické období pro stěhování národů. Nebo alespoň pro masové přesuny davů z jedněch částí světa do úplně jiných, pro ně většinou exotických. Evropané jezdí do Asie, Američané do Evropy, ze severu na jih a naopak. Pro někoho je dovolená synonymem relaxace na lehátku u moře, na trávníku u chalupy, pro jiné zážitek a poznávání nových míst, kultury a zvyklostí včetně jídla. A právě jídlo je vedle přehnaného slunění nebo místních specifických infekcí dalším potenciálním hřebíčkem do rakve pokažených prázdnin. Projděte si s námi gastronomické katastrofy, ať víte, jak se zažívacím problémům vyhnout.

Stock photos: Cast Of Thousands/Shutterstock.com

1. Řízky s sebou

Jednou z typických „vlastností“ Čechů je balení jídla s sebou, speciálně pak řízku mezi dvěma chleby. Do auta, do autobusu, vlaku i do letadla. Ať už je uctíváte z důvodů finančních, nebo protože nedůvěřujete cizímu jídlu tolik jako vlastnímu, nezapomeňte na jednu věc – v dopravních prostředcích je většinou horko. A i když je v nich klimatizace, zaručeně budete někde v horku čekat na další spoj, odvoz, letištní transfer... A vlastní jídlo s sebou je proto důležité správně skladovat. Na delší cestu by se řízky měly balit až po zchladnutí a nikoli, jako tomu bývá obvykle, ještě teplé do alobalu, aby vydržely teplé co nejdéle. Důležité je také uložit je do cestovní chladničky a především včas sníst. To se týká i jiných potravin, které s vámi cestují.

  • Udělejte všechno pro to, abyste je zbytečně nevystavovali teplu a abyste je neskladovali příliš dlouho. Následné zdravotní následky totiž za to rozhodně nestojí.

2. Faraonova pomsta

žena sedící na záchodě se zažívacími potížemiFenoménem cestování do severní Afriky a především do Egypta je Faraonova pomsta, tedy přezdívka pro trávicí obtíže způsobené místní vodou. Na jedné straně ji mohou způsobovat bakterie ve vodě přítomné, na druhé straně místní voda obsahuje i více než 2x více hořčíku, než je limit v naší republice. A ten může projímat také. Že místní obyvatelé ničím takovým netrpí? Ne, jsou na to po generace zvyklí a kdo ví, jak by jim bylo u nás.

Jak se tedy problémům vyhnout? Platí několik pravidel, mezi něž patří:

  • nepolykat vodu při čištění zubů nebo ve sprše, mnozí to děláme při vyplachování automaticky
  • pít pouze nápoje, která obsluha otevřela přímo před vašima očima
  • kupovat si balenou vodu
  • pokud nakupujete místní ovoce a zeleninu na trzích, vždy je omyjte balenou vodou a ne vodou z kohoutku
  • raději se vyhnout i streetfood
  • před odletem se stavte ještě v lékárně a doplňte zásobu příslušných volně prodejných léků a probiotik

3. Čerstvá voda z horského potůčku

Romantické putování přírodou jen s krosnou a spaním pod širákem se může změnit v noční můru v případě, že si doplníte vodu do lahve nebo do vaku z horského potůčku nebo lesní studánky. Nikdy totiž nevíte, která breberka právě tady žije a co vám může způsobit.

Můžete to pochopitelně prostě risknout a doufat, že zrovna v téhle studánce nic nebezpečného není. Pokud ale nevyrážíte pouze na jednodenní výšlap, kdy dostatek vody na celou cestu neunesete, a zejména máte-li v plánu putovat i v budoucnu, investujte do cestovní filtrační láhve, nebo do tablet, které vám vodu přečistí.

4. Cestujeme nalehko i s jídlem

kempováníKdyž vyrážíte na puťák s plnou polní a plánujete vařit někde v lese na ohýnku, je jasné, že potřebujete mít na zádech co nejmenší váhu. Jasnou volbou pro jídlo jsou tedy dehydrované potraviny, které se nezkazí. Krom toho – jí je kde kdo i doma, tak proč je nevyužít? Pokud si ale po návratu nechcete léčit žaludek pokažený vysocezpracovanými potravinami, věnujte jejich nákupu opravdu dostatek času a sáhněte po těch skutečně pouze sušených bez zbytečné zatěžující chemie. Dají se sehnat především v obchodech s outdoorovým vybavením a třeba kaši si můžete připravit už doma smícháním krupice, ovesných vloček, semínek, sušeného ovoce, kardamomu, skořice… prostě všeho, co je suché a máte to v kaši rádi … se sušeným mlékem, které potom jen ráno zalijete v kotlíku uvařenou vodou.

5. Místní kuchyně

Poznávání místní kuchyně je pro některé tabu a důvěřují raději vlastním rukám a českým surovinám přibaleným do kufru. Jiní ale za kuchyní do ciziny cestují. Pokud je to jižní Evropa, asi vás mohou rozladit jen nezvyklé chutě, ale pokud byste se vydali poznávat turisticky málo frekventované země v Africe, střední Asii nebo Latinské Americe, mohli byste si odvést nepříjemný zážitek. A tím nejsou myšlené jen chutě, kombinace i suroviny pro nás nezvyklé, ale také následky jiné úrovně hygieny, která místním nevadí.

I s tím je třeba počítat a pokud to prostě risknete - ono někde v horách Kyrgystánu asi těžko budete hledat českou hospodu - opět si doplnit cestovní lékárničku.

6. Siesta

Co může nepřipraveným středoevropským turistům pěkně znepříjemnit dovolenou v jižní Evropě, je paradoxně siesta, kterou jim hluboce závidíme. To totiž neznamená jen to, že mají povoleno ze zákona po obědě odpočívat, ale pro nás turisty to znamená, že prostě nebude oběd v poledne. On nebude ani v jednu a velmi pravděpodobně ani ve dvě a ani si nezaběhnete nic koupit do místní sámošky. Prostě je zavřeno, nikde nikdo, odpočívá se a otevře se někde možná už ve dvě, ale spíš až ve tři a rozhodně v ty tři s obědem také nepočítejte, protože ve tři se otevírá podnik, ale nemůžete hned počítat s jídlem.

Pokud tedy nemáte jasně daný program, prostě si dopřejte brunch a snídejte tak dlouho a hodně, jak jen vám podnik umožní. V místním horku ani není taková potřeba jíst, ale pro jistotu ještě v podvečer vyrazte do obchodu a nakupte si zásoby alespoň na polední svačinky nebo salát, abyste nepadali hlady a žízní, než zase po siestě otevřou.

7. Party hard

Mladý pár jí hamburger na letním hudebním festivalu.Léto je spojené s jedním festivalem za druhým. K tomu pouti, lunaparky, kluby na dovolené, grilovačky na zahradě nebo pikniky v parku do pozdních nočních hodin. To vše je spojené s klobásami, párky, sekanou v housce, smaženým sýrem, hranolkami a pochopitelně ze všech stran tečou proudem alkoholické nápoje. Pokud jedete celou festivalovou šňůru na plné obrátky, asi vás nepřekvapí, že vám není také úplně dobře (nebo jste možná zvyklí). Pro ostatní, tedy občasné návštěvníky, platí, že méně udělá více.

  • Takže nesnažte se za jeden víkend dohnat všechno smažené a všechno pivo, které jste si nedali v předchozím roce a ani na metalovém koncertě nebuďte jako utržení ze řetězu.

Občas si také odpočiňte s lehčím jídlem a nealko pitím, ať je pro vás návrat do běžného života co nejsnazší a bez následků.

8. „Mám dovolenou, můžu“

Celý rok se terorizujete dietními trendy, chválíte svůj asketický přístup k jídlu a životu obecně, ale na dovolené pustíte uzdu všem chutím? Může to fungovat, ale také nemusí. Vaše tělo není na smažené, grilované, zmrzlinové poháry, cukrovou vatu, limonády, alkoholické nápoje… (doplňte další) zvyklé a může se vám odvděčit i hůře než jen několika kily navíc. Promyslete, jestli je opravdu nutné jít během dovolené do extrémů, i když máte All-inclussive a je to vlastně zadarmo, nebo jestli nebude lepší někde ubrat a lépe se potom vyrovnat s návratem do reality.

Chcete si z dovolené odvézt něco pozitivního? A baví vás třeba opulentní snídaně na hotelu? Vlastně není problém je zařadit i do každodenního života. A pokud nemáte po ránu žaludek stažený stresem z práce, připravit si slanou část (třeba míchaná vajíčka s pečivem), sladkou část (třeba toast s marmeládou) a kousek ovoce a/nebo zeleniny. Pomalá rána se totiž řadí mezi životní benefity mnoha lidí, a pokud se pro ně rozhodnete, čas určitě najít dokážete.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek




Mohlo by vás také zajímat: