Koření je obestřeno mnoha tajemstvími, vedle léčivých schopností i prostým faktem, že často nevíme, co je které koření vlastně zač. Například hřebíček je ještě zavřené poupě hřebíčkovce kořenného. Pupeny se trhají krátce před rozkvětem a poté se suší.
Hřebíček není jen koření – voní, chutná i léčí
Po hřebíčku sáhněte nejen při pečení cukroví o Vánocích. Je kořením, které jídlu dodá vůni, ale dokáže i léčit tělo a duši. Hodí se celoročně na zmírnění bolesti i zubů. Má dezinfekční vlastnosti, tak se jeho odvar hodí ke kloktání v čase viróz.
Prastarý a vzdálený
Hřebíček je prastarým kořením, poprvé byl zmiňován v indických a čínských spisech. Do Evropy se dostal pravděpodobně po hedvábné stezce přes Egypt a Turecko. Hlavním místem jeho pěstování je Zanzibar.
Mírní bolest a čistí
„Jeho hlavní složkou je eugenol, který má antibakteriální a dezinfekční účinky, mírní bolest a v lidovém léčitelství se využívá hlavně při bolestech zubů,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
- Příjemně kořeněné vůně se využívá i pro vonný dech v zubních pastách. Má také hřejivé účinky a působí proti nevolnosti.
K sladkému i k masu
Hřebíček, který můžeme použít jak celý, tak mletý podle potřeby, je to silné koření s mnohostranným využitím.
„Dává příjemnou chuť i vůni jak kompotům, tak svařenému vínu. Přidává se do některého vánočního cukroví. Je součástí například perníkového koření. Spolu s cibulí dodává neotřelou chuť vařené rýži. Hodí se ale i k masu, například ke zvěřině,“ doporučuje Karolína Hlavatá.
- Hřebíček zároveň zlepšuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče v břiše související se špatným trávením. Pomáhá i při nadýmání.
Vyčerpané „nakopne“
Hřebíček dokáže nejen vylepšit pokrm, zbavit nás bolesti a pročistit tělo, ale také posílit naši psychiku. Když se cítíme oslabení, vyčerpaní, postrádáme energii cokoliv dělat, pobídne nás k akci.
Jako by nám řekl: „I když tě to bolí, jdi a udělej to!“ Tato jeho síla se může hodit právě nyní v předvánočním shonu. Nemusíme ho přímo jíst. Stačí, když si s ním provoníme byt.
- Lze ho například použít jako vykuřovadlo na plotýnku, nebo ho v misce s vodou postavit na topení.
Tip na Vánoce nabízí i Karolína Hlavatá: „Zapíchejte hřebíčky do pomeranče. Jako ozdoba navodí vánoční atmosféru ve vaší kuchyni a navíc ji krásně provoní.“
Prohřeje klouby
Využít můžeme také účinky éterického oleje z hřebíčku. Jen si je třeba uvědomit, že silici nesmíme použít vnitřně a na pokožku ji lze aplikovat pouze ředěnou, například v kvalitním rostlinném oleji, a to v jedna až maximálně tříprocentní koncentraci.
Můžeme si tak připravit mazání na bolavé kluby či svaly, které potřebujeme prohřát. Příznivý vliv má i na akné či afty.
Síla proti virózám
V době chřipek, viróz a nachlazení je také dobré dát pár kapek hřebíčkové silice do aromalampy nebo difuzéru.
- Jeho inhalací desinfikujeme dýchací cesty a léčíme průduškové záněty.