Co je lepek vlastně zač
Lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, žitu, ječmeni a podle kultivaru i v ovsu. Lepek významně ovlivňuje kvalitu mouky, protože těstu dodává lepivost a tažnost, což jsou v pekárenství velmi žádané vlastnosti.
Lepek je přírodní bílkovina rostlinného původu a má v naší výživě své důležité místo. Vyhýbat by se mu však měly osoby trpící celiakií či alergií na lepek. Naštěstí již dnes existuje celá řada bezlepkových potravin, ale i směsí a mouk na přípravu domácího bezlepkového pečiva.
Lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, žitu, ječmeni a podle kultivaru i v ovsu. Lepek významně ovlivňuje kvalitu mouky, protože těstu dodává lepivost a tažnost, což jsou v pekárenství velmi žádané vlastnosti.
Bezlepkové potraviny a obecně dodržování bezlepkové diety je klíčové u osob, které se léčí s celiakií (autoimunitní onemocnění podmíněné tvorbou protilátek proti lepku), Duhringovou herpetiformní dermatitidou (kožní forma celiakie), alergií na lepek nebo pšeničnou mouku. Bezlepková dieta je přínosná i u tzv. neceliakální glutenové senzitivity, což je onemocnění, které má podobné příznaky jako celiakie, ale na rozdíl od ní tu nejsou přítomny typické změny na sliznici tenkého střeva ani nelze prokázat přítomnost protilátek v krvi.
Bezlepková dieta se v posledních letech stala módním trendem i mezi zdravými lidmi, které k jejímu dodržování nevedou zdravotní důvody přímo spojené s nutností vyřadit lepek, ale kteří si od bezlepkové stravy slibují redukci hmotnosti nebo zlepšení nejrůznějších zdravotních problémů.
Dle současných vědeckých studií se však nepodařilo prokázat, že by takovéto počínání mělo nějaký zdravotní benefit.
Rozdíly najdeme v konzistenci i nutričním složení. Lepek je bílkovina, tudíž bezlepkové potraviny jsou na ně chudší. Bezlepkové mouky mají v porovnání s pšeničnou přibližně poloviční množství bílkovin.
Přirozeně bezlepkové potraviny jsou však pro každého vítaným zpestřením jídelníčku. Mezi přirozeně bezlepkové obiloviny a pseudoobiloviny patří rýže, kukuřice, proso, pohanka, amarant, quinoa, teff, merlík bledý, čirok, slzovka obecná a tapioka. Pokud tedy budete chtít vyzkoušet něco nového, sáhněte při domácím pečení po Freee směsích od Doves Farm, které neobsahují pšeničný deproteinovaný škrob, sóju ani lupinu a jsou proto vhodné nejen pro celiaky, ale i citlivé alergiky.
Při výběru bezlepkových výrobků je třeba pečlivě číst údaje na obalech. Vyplatí se sledovat i obsah a složení tuků a sacharidů.
Řada bezlepkových produktů má kupříkladu vysoký podíl nasycených tuků, jejichž nadbytečný příjem je dáván do souvislosti s nemocemi srdce a cév.