Hledáte sladké a šťavnaté letní potěšení, které je zároveň i zdravé? Dopřejte si jahody! Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy. Blahodárně působí i při dně a zácpě.
Nezaměnitelná vůně i chuť
Jahody patří mezi drobné ovoce spolu s bobulovinami a lesními plody. Rostlinky zdobí na jaře a v časném létě drobnější bílé květy, pravým plodem je souplodí nažek (zelených zrníček), červená šťavnatá část byla původně květním lůžkem. Nejčastěji se na našich zahradách a polích objevuje jahodník velkoplodý, na lesních mezích a loukách pak rostou lesní jahody, jejich plody jsou výrazně menší, chutnají a voní více intenzivně.
Voda a vláknina. Ideální kombinace
Dužina jahod obsahuje téměř 90 % vody, na 100 g obsahují necelých 160 kJ, 7 g sacharidů, jen malé množství bílkovin a tuků, jsou bohaté na vlákninu. Jahody jsou stejně jako jiné druhy drobného ovoce náchylné k poškození tlakem a rychle se kazí. Proto s jejich konzumací příliš neotálejte, jejich životnost lze mírně prodloužit uchováním v chladničce. Vybírejte vždy jen červené, zralé jahody - bílé nebo nazelenalé už doma nedozrají.
Plody plné antioxidantů
Červenou barvu jim dodávají anthokyany, červená barviva, která patří mezi antioxidanty - ty náš organismus chrání před negativními důsledky stresu. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C - pokud si dáme 150 g jahod, “splníme” denní doporučenou dávku pro dospělé (100 mg). Obsahují také vitamín A, E, K, draslík a mangan. Jahody mohou u citlivějších lidí vyvolat kopřivku (svědivou vyrážku) - nejedná se o pravou alergii, patří mezi potraviny, které dokážou uvolnit v těle budivý amin histamin ze žírných buněk. Tento účinek můžeme zmírnit, když jahody zkombinujeme s mlékem nebo s jogurtem.
Jahody jsou zdravou dobrotou:
- Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií, jejich postupné ztvrdnutí a zužování). Stav arterií zlepšují i nizkým obsahem tuků a sodíku, jakož i bohatstvím draslíku a minerálů, tedy kombinací, která snižuje riziko rozvoje hypertenze. Pravidelná konzumace jahod na jaře a v prvních letních měsících pomáhá předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Hlavní význam jahod spočívá v tom, že zlepšují proudění krvev arteriích.
- Jahody působí diureticky - (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučujípň dně a dnové artritidě.
- Jahody jsou bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu a ulehčují pohyb stolice střevy. Snižují i překrvení žil v portálním systému (žíly odvádějící krev z vnitřností), a tím jsou užitečné při vodnatelnosti hemoroidech, břišní (tekutině v břiše) a chorobách jater, jako chronická hepatitida a cirhóza.
Jahody se šlehačkou
Jahody se šlehačkou neodmyslitelně patří k tradičnímu tenisovému turnaji Wimbledon, který se koná na přelomu června a července na travnatých dvorcích v londýnském All England Clubu. Na kurtech pobíhají tenisté oblečeni v tradiční bílé barvě a diváci na tribunách mlsají.
- Jahody doplňte kvalitním bílým jogurtem, zakysanou smetanou či šlehaným tvarohem - nejen, že si pochutnáte, ale navíc i prospějete svému zdraví.