O výživě 13. 8. 2024 | PhDr. Iva MálkováPhDr. Iva Málková

Jak nepřibrat o prázdninách

Udržet si vysněnou váhu nebývá jednoduché. Obzvlášť pak v období prázdnin, které se stávají doslova zatěžkávací zkouškou. Nepravidelnost v jídle, ponocování, různé pochutiny a alkohol - spousta lákadel, kterým často neodoláme. Máme pro vás pár tipů, jak to zvládnout, abyste si dovolenou užili bez výčitek.

Stock photos: Geber86/Shutterstock.com

Každé roční období má své plusy i minusy pro redukci váhy. Nejdůležitější je ale vždy motivace samotného člověka, zda se chce v daný okamžik pustit do hubnutí. Ovšem ani po zhubnutí není zcela vyhráno. Mnozí se stále točí v kole, kdy zhubnou a vzápětí o něco více naberou, zejména pokud jsou v nějaké zátěžové situaci. Jak si poradit s tím, aby onou zatěžkávací zkouškou nebylo právě probíhající léto, kdy se často dostáváme mimo náš naučený režim?

1. Dodržujte svůj pravidelný stravovací režim

Pokud jste na dovolené, nezřídka je součástí zaplacené částky i polopenze. Často se pak stává, že vynecháváte oběd s tím, že vše „doženete“ večer, a to bohužel mnohdy tak, že se doslova přejíte. Pokuste se zachovat tři hlavní jídla. Posuňte tedy jídlo do první půlky dne a rozdělte energetický příjem rovnoměrně.

2. Dodržujte spánkový režim

žena spící v posteli na poliV létě trávíme hodně času s rodinou a přáteli a mnohem více ponocujeme. Tu a tam je to v pořádku, ale nemělo by se to stát běžnou denní rutinou. Spánek je nezbytnou součástí našeho života, ovlivňující nejen naši náladu, imunitu, soustředění a energii, ale také zdravou hmotnost. V dnešní hektické době je důležité pochopit, jak nedostatek spánku ovlivňuje hubnutí a náš metabolismus.

Hormonální nerovnováha

Nedostatek spánku způsobuje významné změny v hormonální rovnováze těla. Dva hlavní hormony ovlivňující pocit hladu a sytosti jsou ghrelin a leptin. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu ghrelinu, což vede k většímu pocitu hladu a častějšímu přejídání. Když spíme málo, klesá navíc hladina leptinu, což znamená, že pocit sytosti přichází později a my tak máme tendenci jíst více než ve skutečnosti potřebujeme.

Zvýšený kortizol a stres

Spánkový deficit zvyšuje hladinu kortizolu - stresového hormonu. Vyšší hladina kortizolu zvyšuje chuť k jídlu, zejména touhu po sladkých a tučných potravinách.

Snížení energetického výdeje

Lidé, kteří spí méně, mají tendenci být během dne méně aktivní a unavenější, což vede k nižšímu celkovému energetickému výdeji.

Negativní vliv na vůli a psychiku

Nedostatek spánku může být i příčinou špatných rozhodnutí, snižuje sebekontrolu a plánování. To může vést k impulzivnímu chování a většímu sklonu k nezdravým stravovacím návykům, jako je přejídání nebo konzumace nezdravých potravin.

Odpočívejte a nepodceňujte spánek. Nevyspaný člověk sní až o 30 % energie navíc a baží po sladkém a tučném jídle.

3. Pozor na letní pochutiny

Dezerty, zmrzliny, ledová káva a další osvěžovače k létu také patří. Nicméně čím více cukru a tuku dobroty obsahují, tím více energie se v nich samozřejmě ukrývá. Hlídejte si proto množství a kvalitu a nemlsejte k večeři a po ní. K ochutnání a uspokojení chuťových pohárků stačí jedna až tři lžičky, poté intenzita vnímání chuti klesá. Proto je ideální se o dezert rozdělit s parťákem.

  • Vhodným a lehkým dezertem může být vychlazené ovoce, ovocný sorbet, domácí zmrzlina, ovoce s lehkou zakysanou smetanou nebo piškotový dezert s tvarohem a ovocem. Ideálním mlsáním na léto jsou také nízkotučné mléčné výrobky zkombinované s čerstvým ovocem.

alkoholické nápoje a jejich energetická hodnotaAlkohol

K ponocování a posezení patří často alkohol. Ten má ale opravdu hodně energie, a navíc s rostoucím promile klesá naše stravovací morálka a sebeovládání.

Alkohol obsahuje mnoho „skrytých“ kalorií, se kterými je zvláště při hubnutí potřeba počítat. Vybírejte proto méně energetické varianty a jen příležitostně.

4. Objevujte, poznávejte, experimentujte

Nejen na dovolených experimentujte, objevujte nové chutě, kombinace, pokrmy i potraviny, které mohou obohatit váš jídelníček i do budoucna.

Ochutnejte lokální tradiční recepty, např. krkonošské kyselo, olomoucké tvarůžky nebo valašský kontrabáš. Jste-li na dovolené v zahraničí, nenechte si ujít tamní speciality. Netřeba zdůrazňovat, že u moře to budou ryby a dary moře, olivový olej a zelenina. S těmi nikdy vedle nešlápnete.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com, alkoholické nápoje - se svolením STOBu
Zdroj informací: autorský článek (PhDr. Iva Málková - psycholožka a zakladatelka STOBu)




Mohlo by vás také zajímat: